Hur stor och högupplöst tv man än har kan ljudet i den i princip aldrig mäta sig med bilden. Det kan vara biokänsla på den skarpa 4k-bilden, men kvaliteten på musiken och ljudeffekterna är allt annat än imponerande.

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Bar 9.1 har ett fantastiskt ljud och ger verkligen en äkta biokänsla framför tv:n. Men smakar det så kostar det, och JBL Bar 9.1 har en prislapp som heter duga. Ljudbelöningen för den som har råd är dock stor.

Positivt

  • Fantastiskt ljud.
  • Kraftfull.
  • Snygg design.
  • Smidigt med trådlösa, uppladdningsbara surround-högtalare.

Negativt

  • Ej optimal fjärrkontroll.
  • Dyr.
M3 rekommenderar

Testad produkt: JBL Bar 9.1
Pris: Från 7 990 kronor hos Prisjakt.

En smart och smidig lösning för att få bättre ljud utan att installera en massa surround-högtalare kan vara att skaffa en så kallad soundbar. Det vill säga en högtalarlimpa som placeras framför tv:n och som ger ett klart bättre ljud än de inbyggda högtalarna. En sådan soundbar är JBL Bar 9.1.

JBL Bar 9.1 består av en främre huvudhögtalare och två avtagbara trådlösa surroundhögtalare. Dessutom har den en trådlös 10-tums subwoofer för att ge en riktigt tung och kraftig bas. De två avtagbara surroundhögtalarna kan placeras var som helst, men förslagsvis bakom den position där du sitter och tittar på tv. Antingen bara löst stående eller upphängda på väggen i ett av de fästen som medföljer i paketet. När de sedan behöver laddas upp igen (efter cirka 10 timmar) kopplar du bara ihop dem med den främre huvudhögtalaren igen.

Fantastiskt ljud

Att installera JBL Bar 9.1 är enkelt. I alla fall rent hårdvarumässigt. En hdmi-kabel in i högtalaren från exempelvis en bluray-spelare och en hdmi-kabel från högtalaren in i tv:n, sedan är vi igång.

Vill vi däremot ansluta via wifi blir det lite knepigare, då vi måste gå vägen via Google Home-appen. Ingen omöjlighet, men inte jättesmidigt heller.

Förutom att spela upp ljudet från tv:n via hdmi kan vi även ansluta en ljudkälla till den optiska ingången. Det går även att spela upp ljud från exempelvis en smartphone vi Chromecast eller Airplay.

Så till den viktigaste frågan – hur låter det då? Svaret är kort och koncist – helt fantastiskt! Det utlovade 3d-ljudet på paketet infrias verkligen. Ljudet från den främre högtalaren och surround-högtalarna är rent, klart och fylligt och basen mullrar tungt och kraftfullt. Dolby Atmos och DTS:X som JBL Bar 9.1 är utrustad med ger verkligen en biokänsla, en riktig surround-upplevelse. Att gå tillbaka till ljudet från tv-högtalarna efter att ha testat JBL Bar 9.1 är svårt.

Nackdelarna då? Den lite väl avskalade fjärrkontollen är en, där lite fler knappar hade varit önskvärt hellre än att behöva trycka och hålla för att få fram vissa funktioner och inställningar.

Men den stora nackdelen med JBL Bar 9.1 är priset. 11 000 kronor är väldigt mycket pengar för ett högtalarsystem till tv:n. Billigare alternativ som fortfarande är mycket bra finns, inte minst från JBL själva.

Den som har råd med JBL Bar 9.1 kommer dock belönas med en ljudupplevelse som bräcker det mesta.

Specifikationer

Produkt: JBL Bar 9.1.
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: JBL, jbl.se.
Typ: Soundbar med trådlösa surround-högtalare
Anslutningar: 2 x hdmi, digital optisk, ethernet, usb för uppdateringar.
Trådlöst: Wifi och bluetooh.
Surroundeffekt: 820 watt.
Storlek fronthögtalare: 114,8 x 5,8 x 9,3 centimeter.
Storlek subwoofer: 30,5 x 44,0 x 30,5 centimeter.
Vikt fronthögtalare: 3,9 kilo.
Vikt subwoofer: 13,0 kilo.
Frekevens: 35 - 20 000 Hz.
Färg: Svart.
Övrigt: Stöd för Chormecast och Airplay.
Cirkapris: 11 000 kronor.
Pris: Från 7 990 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5