I dessa covid-19-tider finns det faktiskt en del små ljusglimtar i tillvaron. Ta till exempel det här med film. Nu har nästan samtliga filmer som skulle gått upp på bio i stället premiär på videostreamingtjänster. Dessvärre är ljudet i din tv i paritet med en transistorradio anno 1972. Det fungerade inte då och det fungerar ännu sämre idag. Här är sju smarta högtalare till din tv. 

Smart och osmart

Sonos

Sonos Beam har en del saker som talar för sig, bland annat talförstärkning för tydligare dialog, framtidssäkrad för när Alexa kommer till Sverige och låter bra. Vad som är lite värre med Sonos grejer är när de inte lirar 100 procent måste du prata med en support som enbart kan säga ”det är fel på ditt nätverk”. Hur som helst, fyra woofers och diskanter med fullt registerområde är inklämda i limpan, vilket gör att den låter bra när och om det fungerar. Den har även ett finurligt nattläge så du kan njuta av tv sent på natten utan att väcka hela huset. Går även att styra med en app.

Kostar från 4 829 kronor på Prisjakt


Atmosfär med Atmos

Samsung

Samsung HW-Q86R/XE ljudlimpa har både uppåtriktade och sidoriktade högtalare. De uppåtriktade högtalarna tillför en ljudkanal där ljudet tycks komma ovanifrån, och gör det möjligt att placera ljudet i såväl riktning som höjdled. Ett typ tredimensionellt ljud som ger lite mer biokänsla. Samsungs ljudlimpa analyserar ljudsignalen och levererar sedan ett automatiskt optimerat ljud. Fördelen med adaptivt ljud är att du hör röster tydligt även på låga volym. Samsungs limpa har även spelläge om du har en Samsung tv med auto game mode, annars är det tji!

Kostar 6 990 kronor på Netonnet

Trådlöst från JBL

JBL

Det känns som att JBL alltid har gjort högtalare, vilket de har sedan 1946! JBL Bar 5.1 är en femkanals ljudlimpa med tillhörande trådlös subwoofer. Den har även två trådlösa och avtagbara surroundhögtalare som går på batteri. Du tar alltså av dem från ljudlimpan. Batteridrift tänker du, men de ska kunna leverera 10 timmar ljud. En annan smart funktion är Soundshift, där med en enda knapptryckning växlar mellan tv:ns högtalare och din ljudlimpa.

Kostar från 4 590 kronor hos Prisjakt

Google, sätt på en film

LG

LG Sound Bar SL10YG använder Meridian's digitala signalbehandling. Enligt LG ger detta ett ”dimensionellt och uppslukande ljud”. Vi får nästan tro dem, då deras ljudlimpa även använder Dolby Atmos och Dts:x . Samplingsfrekvensen är på 192 kHz 24 bitars, vilket ger ett mer exakt ljud och en bättre lyssnarupplevelse. LG:s har stöd för Google Assistent. Här vill vi passa på att tacka gudarna för att Apple inte har en ljudlimpa med stöd för Siri – världens mest korkade assistent. Du kan även strömma din favoritmusik med den inbyggda Chromecast-appen.

Kostar 7 400 kronor hos CDON

Alexa, sätt på en film

Yamaha

Dessvärre är rubriken ovan lite missvisande då Alexa inte kan svenska. Än. Men vad hindrar dig från att hojta svengelska kommandon till din Yamaha Musiccast Bar 400? Den har en trådlös subwoofer och erbjuder en rad olika anslutningsmöjligheter, inklusive bluetooth och har flera inbyggda musikstreamingtjänster. Bar 400 har ”clear voice”, vilket gör att dialog blir tydligare och enklare att höra. Om du vill kan du köpa till satellithögtalare för att få än mer surround-ljud.

Kostar 6 490 kronor hos CDON

För den kräsne

Bose

Bose Lifestyle 650 är ett 5.1-system för hardcorenörden som inte nöjer sig med att explosioner får huset att vibrera, de vill till och med dialogen ska kittla i ländryggen – vilket den lär göra när du vräker på med Bose. Satellithögtalarna har dubbla motstående element och 360-gradersljud. I centerhögtalaren finns fem element som arbetar tillsammans med satellithögtalarna så att ljudet omsluter dig istället för att upplevas komma från en enda punkt. Med en flåsande subwoofer blir ljudet tipptopp. De bakre högtalarna och basmodulen går även ansluta trådlöst för enklare placering – tack för det Bose! Smakar det så kostar det, närmare bestämt en halv förmögenhet.

Kostar från 39 990 kronor hos Prisjakt

Ulv i fårakläder

Audio Pro

Audio Pro A26 må se ut som ett par vanliga högtalare, men du har fel. För det första är de här optimerade för att anslutas till en tv. En av de optiska ingångarna har tagits bort och ersatts med en hdmi med arc. En hdmi-kabel blir den perfeka bryggan mellan tv:n och högtalarna. Dessutom finns en virtual surround-funktion. För er som inte gillar digitala grejer kan vi trösta er med att en hederlig analog 3,5-millimetersjack finns. A26 har dedikerad subwooferutgång, vilket ger möjligheten att utöka anläggningen till ett 2.1 system. A26 är även utrustade med wifi och har tillräckligt med schtonk för att sätta grannskapet i gungning.

Kostar 4 990 kronor hos CDON