Huaweis surfplattor har fram tills nu hetat Mediapad, och inriktningen har föga överraskande varit just på mediafunktioner, att strömma musik och film med bra kvalitet, med hög klass på bioanpassade skärmar och rundriktande högtalare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

I ren hårdvara är det här en kanonplatta till ett fördelaktigt pris. Den har dock en del mjukvarubaserade minuspoäng. Som enklare media- och surfplatta är den utmärkt, men en del mer avancerade saker, speciellt runt pekpennan, skulle behöva finslipas. Och det går inte helt att ignorera att stödet från Google, speciellt avsaknaden av en del appar som kan bli dealbreaker för vissa mer ambitiösa användare.

Positivt

  • Välbyggd och bekväm.
  • Bra prestanda.
  • Utmärkt bild och ljud.
  • Behändiga funktioner och tillbehör.

Negativt

  • Skärmen kan dra mycket ström.
  • Inte alltid helt genomtänkt gränssnitt.
  • Hålls fortfarande tillbaka av app-situationen.

Testad produkt: Huawei Matepad Pro
Pris: Från 6 990 kronor hos Prisjakt.

Allt det finns kvar i nya premium-surfplattan, men den har fått ett bredare fokus på användningsområde, och ett nytt namn, Matepad Pro. Tanken är att vara en konkurrent till plattor som Ipad Pro och Samsung Galaxy Tab S6, med mer fokus på produktivitet och kommunikation.

Den är snäppet billigare än de två med sitt rekommenderade pris på 6 999 kronor. Om den verkar intressant för dig får du den dessutom under juni månad med Huaweis pekpenna och tangentbordsskal på köpet. De säljs annars separat för 1 099 respektive 1 599 kronor stuck. Så i själva verket drar Matepad Pro prismässigt jämnt med Samsungs platta, där deras S-Pen ingår.

Som platta utan tillbehören är Matepad Pro enkel men väldesignad, med lätt rundade kanter och hörn, mattbaksida i gråsvart aluminium, plan glasframsida och skärmkant på en dryg halvcentimeter runtom. Den har snabb usb 3-port på ena kortsidan och små volymknappar och strömbrytare i ett hörn.

Matepad Pro

Ljud i toppklass men begränsad kontroll

På kortsidorna sitter också fyra högtalarelement som ger den samma fina och fylliga ljud som i tidigare Mediapad-plattor, med fin detaljåtergivning och bra stereokänsla, även i vertikalt läge. Det vi däremot lite saknar är något sätt att justera ljudet eller anpassa det för olika mediatyper. Ljudinställningar finns, men bara för anslutna hörlurar, via bluetooth, usb-c eller analogt med medföljande 3,5 mm-adapter.

En sak som sticker ut är att skärmen har ett hål i ena hörnet för en selfiekamera, precis som i många mobiler på senare tid. Det är givetvis lite störande jämfört med en helt oavbruten skärm, men den lilla pricken är inte lika iögonfallande som den är på mobiler eftersom totala skärmytan är så mycket större.

Kameran brukar för det mesta sitta i skärmkanten på en surfplatta, men det är tydligen kameran i Matepad Pro lite för biffig för. Och det är också en riktigt bra liten framåtriktad kamera på åtta megapixlar med autofokus. Även kameran baktill på 16 megapixlar med led-blixt håller god klass, även om varenda lite bättre budget- eller mellanklassmobil är vassare att fota med. Men för lite enkel dokumentation eller för sådant som ar-appar funkar den utmärkt.

Matepad Pro
Skärmen ser bra ut både på hög och låg ljusstyrka. Ställd till max eller nära max drar den dock mängder av energi.

Flaggskeppsnivå på skärm och plattform

Skärmen i sig håller fin kvalitet, med hög upplösning, maximal ljusstyrka som räcker till för utomhussurf och färgomfång i dci-p3-klass. Vi har kort och gott inget att klaga på där, även om vi föredrar den vassa kontrasten i amoledskärmen i Samsungs platta. Den har både automatisk ljus och rgb-inställning, men vi tycker att bägge är lite aggressiva mot för mörk skärm och för varma toner. Vi ställer hellre in det manuellt, vilket går snabbt och enkelt.

Prestandamässigt har vi inget att klaga på. Plattan är byggd på Kirin 990, samma systemkrets som i Huawei P40, vilket innebär att den utan problem kan köra alla appar vi slänger på den med en rapp upplevelse. Även grafiktunga Androidspel klarar den av utan problem.

Vi får 6 GB ram-minne och 128 GB snabb Flashlagring. Det går att utöka med Huaweis egna nm-kort. Det är lite irriterande att de inte kör mikro sd-som alla andra, framför allt eftersom korten kan vara lite svåra att få tag på. Plattan finns sedan i två versioner, en med bara wifi-uppkoppling och en med inbyggt lte-modem. Det finns också en 5g-modell av plattan, men den säljs inte i Sverige.

Bökigt med apparna

Precis som Mediapad-plattorna är Matepad Pro lysande att spela upp film och musik på, men det är i dagsläget knepigt, med tanke på att Huawei numera inte har tillgång till dess appar i Google Play-butiken. De flesta tjänsterna går att nå via webbläsare, men det är lite olika från leverantör till leverantör på den punkten. Med funktionen Phone Clone kan du dock flytta över många mediaappar från valfri telefon.

EMUI Desktop mode
Desktop-läget är en funktion i EMUI vi inte riktigt känt kommit till sin rätt tidigare, men här är det riktigt praktiskt.

Annars tycker vi, precis som med vikbara mobilen Mate Xs att saknaden efter Play-butiken och apputbudet där är mindre på en stor skärm än det är i smartphone-format. Det är här enklare att använda webbläsare istället för separata appar för rena informationstjänster. Dessutom har egna appbutiken App Gallery växt till sig en aning, med till exempel appar som Storytel och Readly som passar utmärkt i en surfplatta. Det är fortfarande långt från så komplett som det behöver vara när det gäller viktiga, stora appar, men det är sakta på väg åt rätt håll.

Mycket går att lösa med webbaserade alternativ eller komplettera med akp-installationer från tredje part. Men du får räkna med att en och annan tjänst eller funktion du kanske vill ha helt enkelt inte finns möjlighet till. Vi hoppas att en dag kunna säga att det här inte är ett problem för Huawei, men den dagen är inte här ännu.

Bra tillbehör för mångsidig användning

Det är annars det nya fokuset som produktivitetsplatta som är det mest intressanta med Matepad Pro. Med rätt tillbehör som Huaweis penna M-Pencil, och Smart Magnetic Keyboard, ett fodral med ställ och tangentbord, och rätt appar som Microsoft Office går det att få den att fungera som en liten funktionell liten laptop.

Matepad Pro
Hål i skärmen. Lite irriterande, men man glömmer det snabbt.

Här finns möjlighet att växla till Stationärt läge, och få ett Windows-liknande gränssnitt med flytande fönster och startmeny i nedre hörnet. Det vi dock saknar här är faktiskt en musplatta och pekare. Gränssnittet är inte helt optimalt att navigera med varken finger- eller pekpenna. Det går dock utmärkt att ansluta en bluetooth-mus och köra. Inbyggd platta i Smart Magnetic Keyboard hade dock varit klockrent.

En annan rolig funktion är att den har samma Smart Share-funktion med möjlighet till skärmdelning som Huaweis Windows-laptops. Det gör det lätt att flytta filer och även urklipp mellan dem. Det funkar dock bara om du har en Huawei-mobil, och bara de allra senaste stödjer full funktionalitet med skärmspegling och styrning av mobilen från plattan.

Det är uppenbart samma tanke här som med nyare Ipads med Ipad OS, och Samsungs plattor med Dex, och rent gränssnittsmässigt fungerar det utmärkt. Huaweis utmaning ligger helt och håller i att knyta till sig fler och mer namnkunniga appar. Samma sak gäller för det andra tillbehöret, pennan P-Pencil. Den är snygg och hyfsat bekväm att hålla i, och vi har inga klagomål på precision och nyanserad tryckkänslighet.

Måttligt stöd i mjukvaran

Men till skillnad från S-Pen i en Samsung Galaxy Tab S6 så gör den inte så mycket. Den ansluter med bluetooth och har inbyggt batteri som laddas upp trådlöst på ett riktigt snyggt sätt med magnetlås på ena långsidan av skärmen. Men vi ser inte att vi kan göra något smart med den förutom att peka på skärmen och rita i utvalda appar, något som passiva stylys-pennor klarar lika bra. inte att vi kan göra något med den mer än rita på skärmen.

Och EMUI-gränssnittet i plattan har på egen hand inga specifika penn-baserade funktioner som vi kan hitta. Det går att skissa i anteckningsappen och det medföljer en extra app kallad Nebo för anteckningar med smart handskriftstolk och genomtänkta textredigeringsfunktioner som kan bli användbar om du tar dig tiden att bemästra den och konfigurera den så att den hanterar svenska.

Vi kan inte heller se att det finns alternativ för textinmatning med penna. EMUI kommer med Swiftkey som tangentbord och om det finns ett handskriftsalternativ där kan vi inte hitta det. Likaså hittar vi inga teckentolksalternativ i App Gallery. Finns de är de väl dolda.

Omvänd trådlös laddning.
Omvänd trådlös laddning. Såvitt vi vet är det första gången någonsin i en surfplatta.

En ljusstark ips-skärm konsumerar en hel del energi, och på hög styrka är plattans batteritid inte dålig, men inte heller direkt imponerande. Det blir dock betydligt bättre bara vi sänker skärmljusstyrkan en aning, och inomhus med mer dämpad skärm räcker den utan problem hela dagen, om vi inte kör riktigt tunga appar och spel.

Unikt med trådlös laddning

Det drygt 7 000 mAh stora batteriet laddas med en medföljande 20 watts snabbladdare. Den stödjer dock även upp till 40 watts laddning. Och framför allt har den båda 15 watt trådlös laddning och möjlighet att ladda upp mobiler med 7,5 watt omvänd trådlös laddning. Det är den mer eller mindre unik med bland surfplattor just nu.

Huawei har här gjort en riktigt intressant och ambitiös platta. Den har rätta hårdvaran och designen, med utmärkt bild och ljud, komfortabel och snygg design och prestanda nog för det mesta, där trådlösa laddningen är ett klart plus i kanten. Med tangentbordet blir den till en proffsig liten laptop och med pennan är den en ritplatta i klass med de andra plattorna.

I teorin. Men det är långt från teori till praktik, och det är i mjukvaran som det brister för Huawei. Vissa viktiga detaljer är inte helt genomtänkta. Vi vill till exempel kunna göra mer med pennan, vi vill kunna justera ljudet från högtalarna, och även om det finns enstaka kvalitetsappar i proffsklass i App Gallery så är de väldigt få.

Microsoft Office är ett klart plus och enstaka bra ritappar finns också som Concepts. Vi kan även sideloada exempelvis Autodesk Sketchbook, men är inte helt säkra på om det är lagligt. Adobes appar är till exempel helt uträknade då de för närvarande kräver Google Mobile Services. En proffsplatta som inte har tillgång den app som ett visst proffs föredrar blir helt klart ett handikapp.

Specifikationer

Produktnamn: Matepad Pro LTE (MRX-AL09)
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 990
Processor: 2st x Cortex-A76 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 1,95 GHz, dual NPU
Grafik: Mali-G76
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB lagring, plats för nm-kort
Bildskärm: 10,8 tum ips, 2500x1600 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5, gps, galileo
Operativsystem: Android 10 med EMUI 10
Övrigt: Trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, desktop-läge
Batteri: 7 250 mAh, 7h 50min strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 12h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 15,9 x 24,6 x 0,7 cm.
Vikt: 460 gram.
Rek. pris: 6 999 kronor.
Pris: Från 6 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 443 454 poäng
Geekbench 5: 2 917 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 072 poäng
Androbench, lagring: 1 460,49 MB/s

Betyg: 4 av 5