2021-12-17: Uppdaterad med aktuellt pris och omdöme utefter nuvarande konkurrens.

Mobilerna från Doro är en specialtelefoner för seniorer med fokus på enkel hantering, trygghetsfunktioner och hjälp för de med nedsatt syn och hörsel. Det gör att vissa aspekter, till exempel ljud, bild och gränssnitt, ska bedömas utifrån deras perspektiv.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Med en Doro får du räkna med att en del av det du betalar går till dess funktioner för trygghet, hörslinga med mera. Då blir det mindre över till ”vanliga” mobilfunktioner. Det gör att billiga Doro 8050 känns extra mycket budget, och den börjar tyvärr kännas alltför omodern. Satsa på bättre Doro 8080 istället.

Positivt

  • Behändig och greppvänlig
  • Smarta funktioner för seniorer
  • Bra ljud och bild

Negativt

  • Låga prestanda
  • Lite arbets- och lagringsminne
  • Något ljussvag skärm
  • Ingen vidare kamera

Testad produkt: Doro 8050
Pris: Från 2 195 kr på Prisjakt.

Men vi anser att även seniorer förtjänar en bra smartphone, därför kan det för den delen inte kompromissas för mycket med andra kvaliteter. Ibland lyckas Doro riktigt bra, som i mer påkostade Doro 8080. Men här blir det svårt att kombinera extravärdena med den låga prispunkten. Doro 8050 släpptes våren 2020, men Doro håller inte samma tempo på nysläpp som de stora mobiljättarna, så detta är fortfarande deras aktuella modell i prisklassen strax under 2 500 kronor.

Doro 8050 är en bekväm och relativt kompakt telefon med greppvänligt yttre tack vare matt gummiaktig yta i ramen och mjukt rundade kanter. Den har fysisk hem-knapp under skärmen, och en extra knapp på baksidan, som bägge är lätta att missta för fingeravtrycksläsare. Men en sådan får vi inte här. Knappen fram är bara knapp och knappen baktill är Doros larmknapp, som kan koppas till att ringa upp eller skicka sms till valfri mottagare, till exempel anhöriga eller en vårdgivare.

Doro 8050

Förenklat men inte fördummat

Liksom andra Doro-lurar har den ett förenklat Android-gränssnitt, men det är inte ett av de överdrivet guidade som vi såg i äldre Doro-mobiler utan samma version av mer öppet gränssnitt som i Doro 8080. Den kallade Doro för en mobil för ”juniora seniorer”, och vi får samma upplevelse här. Vi gillar det – den dumförklarar ingen bara för att de är äldre, men ger lättare navigeringssätt för den som eventuellt har motorikproblem med pekskärm.

Övriga specialfunktioner i Doro 8050 inkluderar möjlighet att ställa HAC-läge på ljudet om du har hörapparat, inklusive stöd för hörslinga, och färgkorrigeringsinställningar på skärmen för olika typer av vanliga synnedsättningar. Du har också möjlighet att göra telefoninställningar via webbgränssnitt både lokalt och på distans, och kan dela ut tillgång till anhöriga som kan hjälpa till med det, och till och med fjärrstyra telefonen direkt med Teamviewer.

Slutligen medföljer ett behändigt landningsställ som gör telefonen till en snygg liten digital bordsklocka. Du kan givetvis också plugga in en helt vanlig laddare i dess usb-c-uttag. Telefonens 3 000 mAh-batteri är i minsta laget med dagens mått mätt, men den klarar sig ändå godkänt, även om vi hade hoppats på mer.

Det finns två mindre bra orsaker till att batteritiden är godkänd trots att batteriet är litet. Dels är skärmen inte så ljusstark. Den är skarp nog och ger oss fina färger med bra lyster för både surf och film, men ute i solljus hänger den inte riktigt med. Det är den i och för sig inte ensam om i budgetklassen.

Räcker inte hela vägen

Det andra, och mer problematiska, är att den är på tok för seg i prestanda för de saker den vill kunna göra. Här sitter systemkretsen Snapdragon 215 och 2 gigabyte ram-minne. Dessutom har den inte mer än 16 gigabyte lagring och majoriteten upptaget från början av systemet, något som en del appar vi försöker köra på den klagar över direkt. Så du behöver kanske redan från början köpa till ett sd-kort.

Doro 8050

Snapdragon 215 har fyra måttligt snabba processorkärnor och är framtagen för Android Go-mobiler som vanligen kostar runt tusenlappen. Det märks, bara svepningar i gränssnittet går till och från hackigt, och att hantera en tyngre webbsida är ingen rolig upplevelse.

Doro 8050 har en enkel 15-megapixelkamera som håller godkänd kvalitet men även den påverkas av den låga prestandan. Slutligen har den i botten en högtalare med god klass på ljudet, men lite lägre volym än vi förväntar oss av en telefon som ska fungera för de med nedsatt hörsel. Vi kan också plugga in hörlurar i traditionellt 3,5-millimetersuttag.

Med viss tålmodighet och lågt ställda förväntningar går Doro 8050 fortfarande att använda. Vi hade hoppats på mer, men med tanke på allt extra du får så kanske det inte går att få ihop det bättre än så här till ett såpass lågt pris.

Det som berkligen behövs från Doro är en uppgradering. Allt är rätt tänkt med deras telefoner, förutom att det dumsnålas med dels batteri, dels processor och minne. En mobil med "normala" budgetkvalitéer plus Doros smarta extra funktioner skulle kunna bli hur bra som helst, även om det skulle kosta mer.

Specifikationer

Produktnamn: Doro 8050
Testad: Maj 2020, uppdaterad maj 2021
Kontakt: www.doro.se
Systemkrets: Snapdragon 215
Processor: 4st Cortex A53, 1,3 GHz
Grafik: Adreno 308
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 15 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, gps
Operativsystem: Android 9 med Doro EVA
Övrigt: Laddningsställ, trygghetsknapp, hörslingestöd, fjärradministration
Batteri: 3 000 mAh, 9h 10min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), 17h samtal (3g)
Storlek: 15,3 x 7,1 x 0,9 cm
Vikt: 165 gram
Rek. pris: 2490 kr
Aktuellt pris: Från 2 195 kr på Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 59 071 poäng
Geekbench 5: 395 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 284 poäng
Androbench, lagring: 261,14 MB/s

Betyg: 2 av 5