Nokia 4.2 testades i augusti 2019 och uppdaterades med ny information, aktuell prisuppgift och omdöme i maj 2020.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Nokia 4.2 var inte väldigt imponerande när den släpptes, och knappt ett år senare längtar vi efter en uppgradering. Den har ett par poänger som dess stilrena design och goda ljudkvalitet, men prestanda i underkant, tveksam batteritid och trist skärm gör att den känns ett par generationer efter många konkurrenter.

Positivt

  • Elegant och välbyggd
  • Bra ljud
  • Rent Android

Negativt

  • Ojämn batteritid
  • Prestanda lite i underkant och extra seg kamera
  • Blek bildskärm
  • Ingen usb-c

Testad produkt: Nokia 4.2
Pris: 1 490 kr hos Proshop.

Finska HMD fortsätter att leverera Nokia-mobiler på löpande band, med lika stilren avskalad design som stilrent avskalat Android One-system. Nokia 4.2 är en direkt uppföljare till förra årets Nokia 4.1 i samma prisklass. Vi väntar på nya Nokia-lurar i generation 3, men utrullningen under våren har gått långsamt.

Nokia 4.2 är en kompakt och välbyggd liten lur med lite drygt 5,7 tums skärm, men tack vare relativt breda kanter runt skärmpanelen är den inte extra kompakt att hålla i. I gengäld är den lyxigare byggd med glasytor både fram och baktill, och vad vi först tror är en aluminiumram, men som visar sig vara stadig hårdplast. Förutom en viss tendens att dra till sig fingeravtryck är det riktigt stiligt.

På-knappen på sidan av luren pulserar med en vit diod när telefonen är i skärmsläckt läge, en smart liten funktion som gör den lättare att hitta i ett mörkt rum. Förutom den och volymknappar har Nokia 4.2 en extra knapp på sidan som går direkt till Google Assistent.

Kännbart blek skärm

Skärmen har 720 x 1520 pixlar, liten flärp för selfiekamera upptill i mitten, och tillräckligt med skärmkant nertill för att få plats med en Nokia-logga. Tyvärr är skärmen undermålig jämfört med vad som sitter hos många konkurrenter, med tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar och begränsad maximal ljusstyrka. Färger är lite kalla som standard, men vitbalansen går att justera manuellt.

Ljudet är desto bättre, med tydlig återgivning från diskant till bas, även om trycket i djupa toner är obefintligt. Även i samtal och med hörlurar inpluggade låter det bättre än genomsnittet i denna prisklass.

Nokia 4.2

Prestanda levereras av en Snapdragon 439, vilket är första gången vi testat i en mobil. Den ligger en bit under medel bland 2 000-kronorsmobiler just nu, och vi är tveksamma till om den får godkänt. Det är med nöd och näppe.

Webb och vanliga sociala appar hanterar den mer eller mindre problemfritt, och kartnavigerning och tunga dokument kan hanteras, om än med lite hackande. Stora appar tar extra tid på sig att öppnas, då lagringen i luren är relativt långsam. Vi får 32 GB utrymme och möjlighet att stoppa in sd-kort. Det finns också en 16 GB-version men den bör du nog undvika.

Ny mjukvara

Sedan vårt test har Nokia 4.2 uppdaterat operativsystemet till Android 10. Om det gör någon skillnad för den upplevda prestandan vet vi inte, men det är givetvis en positiv sak med en Android One-telefon som denna – snabba system-utrullningar.

Med 3 000 mAh-batteri förväntar vi oss inga underverk med batteritiden, men Nokia 4.2 lyckas överraska både positivt och negativt. Att surfa, mejla och skicka sms till och från en normal arbetsdag klarar den galant, likaså är standby-tiden övertygande. Men av någon anledning drar den ovanligt mycket ström när vi spelar upp video.

Nokia 4.2 har två kameror baktill, en 13-megapixlare och en liten 2 megapixels stödsensor. Den fotar överlag bra, med snygg balans i ljuset, neutrala färgtoner, fin detaljering i dagsljus och bra automatisk hdr. Den är inte heller överdrivet brusig i mörkare miljöer.

Den har dock ett irriterande problem – den är jobbigt långsam att använda. Autofokus kan ta irriterande pauser, och det är en påtaglig och dessutom inte konsekvent fördröjning från tryck till exponering. Det är inte bara på grund av telefonens generellt låga prestanda. Andra långsamma budgetlurar hanterar det bättre.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia 4.2
Testad: Augusti 2019, uppdaterad maj 2020
Tillverkare: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 439
Processor: 4st Cortex-A53 1,95 GHZ, 4 st Cortex-A53 1,45 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd upp till 400 GB
Bildskärm: 5,71 tum ips, 720x1520 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Micro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 (Android One)
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3000 mAh, 4h 10min webbvideo (wifi), 8h 15min blöandad användning (4g), 17h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,13 x 0,85 cm
Vikt: 161 gram
Rek. pris: 1 990 kr
Pris: 1 490 kr hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark: 78 778 poäng
Geekbench 5: 797 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 109 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 442 poäng

Betyg: 2 av 5

Nokia 4.2 32GB Pris vid test: 1584 kr.

Bästa pris just nu: 1466 kr