Lifebike är en av de mest populära elcykelmärkena just nu när det kommer till högkvalitativa innerstadspendlare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Steps E5 är en bekväm långkörare som ger oss den mest mjuka och potentiellt långa cykelturen av alla hojar med sin stötdämpning, breda däck och maffiga batteri. Men med sin sladdriga sadel och svårigheten att växla i uppförsbackar kan vi inte rekommendera den här till någon som stöter på någon typ av uppförsbacke under sina cykelturer.

Positivt

  • Lång räckvidd
  • Stötdämpning
  • Informativ display

Negativt

  • Dyr
  • Klumpig
  • Knökig i uppförsbackarna
  • Instabil sadel

Testad produkt: Lifebike Classic Steps E5
Pris: 24 995 kronor hos El-cykelvaruhuset

Lifebike Classic Steps E5 är en riktigt snygg hoj med lågt insteg och det mesta du kan behöva som stadspendlare. Här får vi korg, belysning, pakethållare, pedalbroms och en riktigt informativ display där vi kan se allt ifrån hur mycket kraft motorn ger oss till hur många kilometer vi har kvar på batteriet.

Lifebike skärm
Lifebike Classic Steps E5 har bland de största och mest informativa displayerna i testet, signerad Shimano.

Steps E5 är en av de mest rejäla cyklarna vi har testat, med tjockare däck än många av konkurrenterna och ordentliga stötdämpare fram. Det här gör även att den väger några kilo mer än de andra cyklarna på 25 kilo. Exra allt har man även lagt på batteriet. När vi testar Steps E5 får vi en räckvidd på upp till 10 mil trots att vi efterfrågar mesta möjliga assistans.

Maxad, men missar i detaljerna

Sadeln är bekväm och vi kan snabbt reglera höjd med hjälp av en enkel konstruktion som inte kräver en insexnyckel. Däremot är den här låsningsmekanismen inte tillräckligt stabil och glider omkring när vi cyklar – för cyklister som har lite mer tyngd åker den till och med ner successivt under cykelturens gång.

Steps E5 har en mittmotor som visserligen går väldigt tyst och ger oss kraft väldisponerat så vi aldrig behöver trampa luft. Men kombinerat med navväxlarna från Shimano kräver den lite teknik, framförallt i uppförsbackarna. Då vi behöver lämna pedalerna i fred när vi växlar och cykeln tar växlarna i åtanke när det kommer till hur mycket hjälp vi får för en så realistisk cykelupplevelse som möjligt gäller det att planera sina växlingar väl inför uppförsbackarna.

Om vi halvvägs upp inser att det är för tungt för oss går växlarna inte i så länge vi slutar trampa och det hela slutar oftast med att vi ger upp. För den som inte stöter på några brantare backar eller helt enkelt har ett cykelsätt som passar den här typen av växling lär det inte vara ett problem, men vet du att du har en mördarbrant på din cykelväg kan det bli problematiskt.

lifebike

Lifebike Classic Steps 5000

Testad: Maj 2020
Årsmodell: 2020
Varumärke Lifebike
Hjulstorlek: 28 tum
Motor: Mittmotor, Shimano Steps E5000 40 Nm.
Batter: BT-8014 418W
Räckvidd: Upp till 12 mil enligt tillverkare. Vid test mer än 9 mil med högsta effekt.
Display: Shimano SC-E6100
Broms: Hydraulisk skivbroms, Shimano MT-200 och fotbroms
Övrigt: Ramlås
Dämpning: Fram
Växlar: Shimano Nexus 8
Vikt: Ca 25 kg
Pris: 24 995 kronor hos El-cykelvaruhuset

Betyg: 3 av 5

Lifebike Classic Steps E5 2020 (Elcykel) Pris vid test: 20995 kr.

Bästa pris just nu: 24995 kr