Extra tåliga telefoner behöver inte vara extremt dyra. Det finns många fullt ruggade smartphones i typisk pansardesign som är både vatten- och stöttåliga, och som finns i allt från budget till flaggskepps-priser. Men en så massiv lur vill kanske inte alla ha, och bland ”vanliga” telefoner i lägre prisklasser är sådant som vattentät konstruktion och ip-klassning sällsynt.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Oukitel Y1000 är en bastant mobil som lever på sin tålighet. På den punkten levererar den efter förväntan, men telefonen för övrigt tyvärr inget att skriva hem om. Om du absolut måste bada med mobilen och inte vill betala mer kan den vara värd att kolla på. Annars inte.

Positivt

  • Extra tålighet
  • Överraskande bekväm
  • Väl godkänd batteritid

Negativt

  • Låga prestanda
  • Inget vidare ljud och bild
  • Undermålig kamera
  • Tjock och tung

Oukitel Y1000 är en billig telefon som kombinerar ett stort format, rejält batteri och vattentät konstruktion med IP68-klassning och viss stöttålighet med en behändig mer fickvänlig design och ett pris på under 2 000 kronor. Den säljs i Sverige av importören E-ville som också specialiserat sig på just ruggade telefoner.

Till det yttre pratar vi om en smartphone i rätt så stort format. Skärmen på precis under 6,1 tum är inte enormt stor, men luren har relativt breda skärmkanter. Sidor och bakstycke är helt klädda i gummi, och går att få i en mängd olika färger, inklusive diskret svart om du föredrar det. Det kan låta obekvämt och klumpigt, men gör den faktiskt riktig bekväm att greppa.

En del anslutningar, som hörlursuttag och kortläsare för dubbla sim eller extra lagring sitter bakom lite pilliga luckor, men usb-c-kontakten i botten sitter fritt. Den behöver tydligen inte skyddas för att skydda från vatten.

Blek på flera sätt

Utöver tåligheten och det bekväma greppet (om du har stora händer) finns det tyvärr inte så mycket att imponeras av med den. Skärmen är visserligen relativt ljusstark, men dess 720p-skärm har blek kontrast och tydliga färgskiftningar i olika betraktningsvinklar. Den har lätt rundade hörn och en liten flärp för selfiekamera som vi inte kan påstå att direkt stör.

Oukitel Y1000

Telefonen har en bakåtriktad högtalare som passar för röståtergivning, men är alldeles för tunn för musik och media, som får en otrevligt vass ton. Med hörlurar inpluggade låter det däremot helt okej, så det är inte ljudomvandlingen som är problemet.

Det som gör att vi är tveksamma till telefonen är dess prestanda, som hade varit i lägsta laget för flera år sedan och som inte alls hänger med de grundläggande krav på en smartphone vi har idag. Här sitter en fyrkärnig Mediatek-processor som presterar långt under andra mobiler vi sett i prisklassen.

Allt från systemnavigering till surf och att starta och växla mellan enstaka appar sker med en klar släpighet. En del mer krävande operationer kan leda till sekundlånga pauser. Att köra spel är det inte frågan om och många tyngre appar går på knäna.

Gammaldags mobildata funkar

Y1000 har en annan udda egenhet också, den har inte 4g-stöd för mobildata, utan bara gamla 3g. Det är ett mindre problem än det kan verka. Bandbredden över 3g räcker faktiskt för att strömma video till en 720p-skärm. Vi gör en mätning med Bredbandskollen och får mellan 5 och 15 megabit per sekund i hastighet.

Till och från märks det dock att det går lite långsamt, om vi till ladda hem stora appar eller filer, och vissa appar som hanterar mycket data får problem. Det kan dock lika gärna ha att göra med den överlag låga prestandan.

Kameran är på 8 megapixlar och den extra linsen är för en stödsensor för djupseende för bokeh-fotning. Just den funktionen under ett Porträtt-läge får vi aldrig riktigt att fungera. Kameran sätter fokuspunkten fel konstant. Även vid vanlig plåtning har vi problem med en autofokus som ibland inte vill samarbeta, en 8-megapixelsensor som levererar tveksamma bilder och en släpig sökare.

Oukitel Y1000

Telefonen kör Android 9 med ett grafiskt snyggt och avskalat gränssnitt, ett par extra småappar men ingenting som vi skulle kalla för bloatware.

En telefon som är centimetertjock och extra tung som denna brukar vara det för att den rymmer lite extra batteri. Så är inte riktigt fallet här. 3 6000 mAh är visserlinge inte lite, men inte heller exceptionellt stort. Vi får dock en riktigt anständig batteritid. Du kan troligen använda mobilen en heldag utan att behöva ladda på.

Specifikationer

Produktnamn: Oukitel Y1000
Testad: Maj 2020
Kontakt: www.oukitel.com
Systemkrets: Mediatek MT6580P
Processor: 4st Cortex-A53 2,3 GHZ, 4 st Cortex-A53 1,65 GHz
Grafik: ARM Mali400 MP2
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 6,09 tum ips, 170x1560 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel + 2 megapixel djupsensor med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, wifi 4, bluetooth 4.0, gps
Operativsystem: Android 9
Övrigt: Vattentät (IP68), stöttålig, stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 600 mAh, 11h, 30min webbvideo (wifi), 8h 40min blandad användning (3g), 18h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,8 x 1,1 cm
Vikt: 212 gram
Rek. pris: 1 999 kr
Aktuellt pris: 1 999 kr på E-ville

Prestanda

Antutu Benchmark: 39 147 poäng
Geekbench 5: Ej mätt
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt
Androbench, lagring: 99,66 MB/s

Betyg: 2 av 5