Testad produkt: Crescent Elina 2020
PrisFrån 20 495 kronor via Prisjakt

Crescent är ett trofast och välkänt märke som för många är top of mind när det kommer till lite finare cyklar. Det är därför inte konstigt att deras elcykel Elina är en av de mest populära modellerna på marknaden. Det här är en klassisk stadshoj, med korg, pedalbroms och lågt insteg, alltihop till ett rimligt, konkurrenskraftigt pris.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Crescent Elina är en trevlig cykel som vi tror de flesta stadscyklare skulle bli riktigt nöjda med. Men det ojämna disponerandet av kraft samt krångel med batteriet gör att vi hellre hade valt andra cyklar inom samma prisklass.

Positivt

  • Bekväm på alla sätt
  • Smidig växel
  • Trevlig frambroms

Negativt

  • Stökigt att få batteriet på plats
  • Mycket lufttramp

Trots att Elina inte har någon regelrätt stötdämpning är konstruktionen så pass stabil att åkturen ändå blir riktigt bekväm och trevlig. Sadeln och styret är mjuka och komfortabla och låter oss ta lite längre turer utan att få ont någonstans. De sju växlarna från Shimano gör sitt jobb och vi växlar blixtsnabbt utan strul.

Crescent Elina
På skärmen kan vi se över vilka av de fem olika assistansnivåerna vi kör på, hur mycket batteri vi har kvar, hur snabbt vi cyklar, med mera.

Elina kommer med en framhjulsmotor från Bafang som gör sitt bästa att försöka disponera kraften rätt, men det blir inte alltid helt felfritt. Motorn har en tendens att sluta ge oss hjälp alls så fort vi slutar trampa, vilket innebär att vi hela tiden måste röra pedalerna lite grann för att hålla tempot. Det blir därför en hel del lufttrampande och en lite ryckig åktur.

Struligt batteri

Batteriet är tillräckligt kraftfullt för att vi ska kunna cykla åtminstone 6 mil med full assistans, men lämnar en del att önska när det kommer till monteringen. Elina är den enda cykeln där vi varje gång vi ska montera batteriet efter en cykeltur måste fixa och trixa för att batteriet ska hamna rätt under pakethållaren. Vi får stå i flera minuter och testa och trixa för att få batteriet att fästa rätt. För en stressig stadspendlare kan det här bli riktigt enerverande i längden.

Elina batteri
Tjänsten Koppla är en bra idé, men strular till det för oss till en början.

Vi hade även problem med Crescents tjänst Koppla, som ska säkerhetsställa att batteriet enbart fungerar på just din cykel och ingen annans. Det här är en fantastiskt bra idé då elcyklar och deras batterier är otroligt stöldbegärliga, men dessvärre gjorde det även att vårt batteri inte fungerade initialt utan vi var tvungna att be om ett nytt batteri.

Crescent Elina 7-vxl 2020

Tillverkare: Crescent
Färg: Svart
Hastighet: 25 km/h
Hjulstorlek: 28 tum
Motor: Bafang Egoing framhjulsmotor 38 Nm
Batteri: 400Wh
Display: Egoing
Broms: Skivbroms
Övrigt: Lås, framlykta, bromslampa
Växlar: Shimano Nexus 7
Vikt: 25,2kg
Pris: Från 20 495 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5