Sonys budgetmobiler har varit av varierande kvalitet senaste åren, och har balanserat på för klent tilltagna i hårdvara i vissa modeller. Senaste tillskottet heter Xperia L4, och har ett pris på 2 290 kronor. Den här gången verkar Sony ha träffat rätt på de flesta punkter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En avlång design med bekvämt grepp är det enda som egentligen sticker ut med Xperia L4, men det innebär också att ingenting annat sticker ut som påtagligt negativt. Den är varken snabbast i klassen eller har bästa kameran, men får inte underkänt på de punkterna heller.

Positivt

  • Snygg, greppvänlig och välbyggd
  • En del smarta funktioner i mjukvaran
  • God batteritid

Negativt

  • Bara knappt godkänd prestanda
  • Ingen vidare vidvinkelkamera

Testad produkt: Sony Xperia L4
Pris: 1 990 kr hos Netonnet.

Det är en telefon i samma avlånga 21:9-format för bildskärm som Sonys flaggskepp 2019 och i år, vilket innebär en långsmal design med behändigt grepp. Luren har plan glasframsida med droppformade kanter, och kanter och bakstycke i matt plast. Men det hade lika gärna kunnat vara aluminium – den komposit Sony använder här är mycket gedigen med utmärkt kvalitetskänsla.

Baktill sitter en tre linsers kamera som inte sticker ut alls från det nio millimeter tjocka chassit. Telefonen har också fingeravtrycksläsare, men den sitter på sidan. Till skillnad från mobilerna i mellan- och flaggskeppsklass från Sony har den en liten selfiekamera-flärp i skärmens ovankant. Annars är den mycket lik sina dyrare storasyskon i designen, med raka linjer och skarpare hörn än de flesta mobiler.

Sony Xperia L4

Godkända prestanda, men inte mer

Xperia L4 har beskedliga prestanda jämfört med en del andra mobiler i denna prisklass, men den åttakärniga Mediatek-krets den har klarar av det mesta vardagligt utan problem. Vi kan känna en viss seghet vid laddning av komplexa webbsidor eller visning av sådant som pdf-dokument. Men för det mesta känner vi inte av begränsningarna.

Skärmen har 720 pixlar på bredden men känns ändå trevligt skarp och har jämna, neutrala färger. Vitbalansen känns bra ställd, och du kan också justera den i detalj manuellt. Hela skärmen har dock lite mjäkig maximal ljusstyrka, så det kan bli problem med användbarheten i för starkt utomhusljus.

Vi har inga uppgifter om exakt färgomfång, men det ränns spontant som srgb-klass när vi tittar på film, något som den breda skärmen är både bra och dålig för. Det är toppen för strömma bio-format, men mycket innehåll är i 16:9-bildfprmat, och då får du mycket outnyttjad skärmyta och liten bild.

En bra sak med bildformatet är att det passar utmärkt för att köra delad skärm på höjden, något som Sonys gränssnittsskal också har smart extra funktion för. Xperia L4 levereras med Android 9, vilket känns lite omodernt för en helt ny telefon senvåren 2020. Men med Sonys gränssnitt ovanpå blir det mindre viktigt med senaste Android. Det är snyggt och lättnavigerat och har inte alltför mycket nedtyngande onödigheter.

Bra ljud på två sätt

Xperia L4 har en enkel men välljudande mono-högtalare i botten och hörlursuttag på ovansidan. I bägge är ljudkvaliteten god, men också lite dämpad i diskanten, och systemet har ingen funktion för att justera ljudbilden. Men då begär vi mycket av en budgetmobil. Det här är bra.

Xperia l4 i handen

Även kameran håller hyfsad kvalitet i budgetklass. Den gör inget märkvärdigt, men dess 12 megapixels huvudsensor levererar god skärpa och snabb fokus så länge vi håller oss i dagsljus, men tappar gradvis i kvalitet ju mörkare det blir. Den 5 megapixel stora vidvinkelkameran är mindre rolig med lite skeva färger och ingen vidare detaljåtergivning.

Med ett 3 580 mAh-batteri och en som sagt inte särskilt ljusstark skärm får vi överlag bra batteritid. Vi kan strömma film i över tio timmar och surfa och mejla ungefär lika länge. Ett fyllt dygn av blandad användning lär inte vara ett problem.

Vill du ha mer flyt och tyngre prestanda finns det några andra intressanta konkurrenter i prisklassen, och den har inte bästa kameran, om än långt ifrån den sämsta. Men för en välbalanserad enhet som är bra på det grundläggande – telefoni, kommunikation och handhållen surf – är den ett välbalanserat paket utan påtagliga problem.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Xperia L4
Testad: Maj 2020
Kontakt: www.sony.se
Systemkrets: Mediatek MT6762
Processor: 4st Cortex-A53 2 GHz + 4st Cortex-A53 1,5 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 3 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,2 tum ips, 720x1680 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel + 5 megapixel vidvinkel + 2 megapixel djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.0, gps, nfc
Operativsystem: Android 9 med Xperia UX
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 580 mAh, 12h 15min webbvideo (wifi), 10h blandad användning (4g), 20h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,1 x 0,9 cm
Vikt: 178 gram
Rek. pris: 2 290 kr
Pris: 1 990 kr hos Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 97 849 poäng
Geekbench 5: 864 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 479 poäng
Androbench, lagring: 276,12 MB/s

Betyg: 4 av 5

Sony Xperia L4 Dual XQ-AD52 Pris vid test: 2195 kr.

Bästa pris just nu: 1690 kr