I över två år har pratats om när 5g, det nya, snabba mobila nätet som ska ge oss supersnabb surf, ska dyka upp i Sverige. Sverige som historiskt varit tidiga med att anamma nya tekniska uppfinningar och framför allt mobilnät, var den här gången ovanligt sena på bollen.

USA, England, och även Finland, bara för att nämna några länder, hann lansera tekniken innan oss. Bittert fick vi sitta och titta på medan mobiltelefoner med 5g-stöd lanserades på andra marknader.

Vanliga frågor om 5G


Film ovan. Evelina Galli går igenom vanliga frågor och svar kring 5G.

Det var med andra ord minst sagt efterlängtat när tre operatörer under maj i år annonserade att de nu för första gången skulle låta sina kunder använda 5g.

En av operatörerna i fråga är Tele2. Nätchef Björn Lindberg och Louise Ekman, kommunikationsansvarig, tar med oss upp på ett tak mitt i Stockholms innerstad där en av deras första 5g-master nu står och basonerar ut snabbt surf över Hötorget.

5G mast
Det är inte ofta vi behöver klättra upp på hustak i jobbet, men här behövde vi på M3, svindel till trots, ta oss upp för att få se en av Sveriges första 5g-master.

Vi möts av en relativt blygsam konstruktion som ska lyckas leverera dessa nya superhastigheter, inte alls det mäktiga torn man hade kunnat föreställa sig.

– En av orsakerna är att vi inte har fått frekvenserna tidigare, då är det ingen idé att bygga, förklarar Björn Lindberg när vi frågar varför vi har varit så sena på 5g-bollen.

Det här är sant, och egentligen har vi inte ens tillgång till frekvenserna just nu. De auktioneras istället ut i slutet av året till fyra olika operatörer. Operatörerna har istället fått hitta egna vägar genom att köpa andra företag som redan haft tillgång till här frekvenserna eller använda alternativa våglängder för att få till denna 5g-effekt innan auktionen.

Rullar ut aggressivt, men storstäderna först

Det är en del aspekter som ska uppfyllas för att vi som konsumenter ska få testa 5g i skrivande stund. Förutom abonnemang hos någon av operatörerna i fråga måste du även ha någon av de specifika 5g-mobilerna som stöds av operatören.

Det här är ingen begränsning som kommer från operatörens sida, utan handlar om vidare vilka krav mobiltillverkaren har och om de har mjukvara som stöder de specifika 5g-frekvenserna som operatören använder.

– Nätet är öppet, sen är det upp till mobiltillverkarna att ha rätt mjukvara, säger Louise Ekman.

– För varje vecka som går kommer det fler och fler lurar. Målet är alla, absolut, tillägger Björn Lindberg.

5G mast
På taket ovanför Kungshallarna i Stockholm står en av masterna redo att erbjuda 5g-hastigheter för innerstadssurfare.

Sist men inte minst måste du som konsument befinna dig där operatören har hunnit installera sina 5g-master, och för tillfället är det bara Stockholm som gäller här.

– Vi kommer fortsätta rulla ut ganska aggressivt nu för att få ut det här. Så i slutet av juni har vi 5g i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sen får vi se hur det ser ut efter sommaren, då börjar vi titta på andra städer.

Vad ska vi ha 5g till?

Vi på M3 får möjligheten att se skillnaden i hastighet svart på vitt när vi testar nedladdningshastigheten med en Samsung S20 med 5g-stöd jämfört med en Iphone XS som använder 4g. Resultatet är omedelbart; S20 kommer snabbt upp i hastigheter över 1 Gbit/s medan den stackars Iphonen kämpar på i 80 Mbit/s, vilket ändå är snabbt för 4g. Det ska sägas att det här är under optimala omständigheter och bara några hundra meter från hustaket där masten står, men potentialen går inte att förneka.

5G speedtest
Vi får med egna ögon se vilken kapacitet 5g har. Till höger ser vi resultaten med 5g, att jämföra med resultaten med 4g till vänster.

Behöver vi ens 5g? 4g räcker som det är nu allt som oftast gott och väl för att tillgodose våra surfbehov. Björn Lindberg menar att det primärt inte handlar om att kunna titta på en Youtube-film på språng eller surfa på sociala medier, utan om att framtidssäkra våra surfbehov i framtiden. Inte bara i mobilen, utan även allt annat i vår omvärld som successivt börjar bli uppkopplat.

– 5g-nätet blir inte för hur vi lever idag utan nya tjänster som kommer. Det finns massor av idéer där ute – det som kommer bli den där stjärnan som lyser i slutändan får vi se.

Louise Ekman nämner självkörande elsparkcyklar som ett exempel.

– Vi har haft ett möte med en stor leverantör, och de sa att med hjälp av 5g kommer deras scootrar att kunna känna av och bromsa för till exempel trottoarkanter.

– Ja men det är det här med svarstiden, då hinner du se de här grejerna, säger Björn Lindberg. Det kanske kan låta helt galet i dag, men imorgon är det mest naturliga som finns.

5G
Louise Ekman, kommunikationsansvarig, och Björn Lindberg, nätchef, på Tele2.

Kontroversiell våglängd

Det är inte alla som tagit emot den här tekniken med öppna armar. Precis som vid tidigare lanseringar av nya tekniska framsteg har 5g mötts av motstånd från de som är oroliga för att frekvenserna är skadliga mot människor.

Missa inte: Är 5G farligt? Detta säger vetenskapen

Björn Lindberg, som varit med om utrullningen av de föregående mobilnäten, känner igen fenomenet från tidigare decennier.

– Nu har jag varit med sen 90-talet, så det är inte första gången jag ser det här. Vi är inte oroliga för själva frekvensen man trycker ut, det är så pass många vetenskapliga studier som säger att det är ofarligt. Men det är alltid så här med nya grejer, det här har pågått sedan 2g.

– Vi likt alla operatörer hänvisar till Strålsäkerhetsmyndigheten. Vi följer de riktlinjerna som myndigheterna sätter upp för oss, säger Louise Ekman.