Vi har tidigare rapporterat om de kommande, EU-gemensamma reglerna för drönarflygning, som bland annat kräver registrering, drönarkort och särskilda tillstånd för farkoster på mer än 25 kilo. Krav på C- och CE-märkning krävs också för att drönarna ska få säljas.

De nya reglerna var tänkta att börja gälla i EU den 1 juli, men på grund av den rådande covid-19-situationen har införandet skjutits fram till 1 januari 2021. Det skriver Transportstyrelsen på sin hemsida. Förseningen innebär även att teoriprovet för att få drönarkort inte publiceras förrän då.

– Man kan läsa in allt som behövs för att klara provet för drönarkort. Men själva provet för att få kortet samt registrering av drönaroperatör kommer inte kunna göras förrän den 4 januari 2021, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen, i en kommentar.

Både tillverkare och konsumenter får alltså ytterligare ett halvår att förbereda sig på det nya regelverket. Särskilda övergångsregler gäller fram till 31 december 2022. Exakt vad som gäller för dig och din drönare får du reda på hos Transportstyrelsen.