Testad produkt: Galaxy Watch 3
Pris: Från 2 811 kronor hos Amazon Sverige

Efter att förra året ha släppt den klart sport- och träningsfokuserade Galaxy Watch Active 2 är det nu dags för Samsung att ge flaggskeppsklockan Galaxy Watch lite kärlek. Man hoppade över nummer två i produktlinjen och gick rätt på trean här – och Galaxy Watch 3 är höstens stora klocknyhet från företaget.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi må fortfarande sakna ett par hälsofunktioner, men Samsungs Galaxy Watch 3 erbjuder ändå det mesta du kan förvänta dig av en smartklocka 2020. Det är hög kvalitet rakt igenom, och så när som på några småmissar är vi riktigt nöjda med vad Samsung åstadkommit. 
 

Positivt

  • Härlig skärm.
  • Gedigen användarupplevelse.
  • Snurrande boettringen är tillbaka!
  • Jämförelsevis bra batteritid.

Negativt

  • Känns lite klumpig ibland.
  • EKG kommer först som uppdatering
  • Högt pris på e-sim-modellen.
Samsungs nya smartklocka finns i två storlekar – 41 och 45 millimeter – och inte heller denna gång ser den billigare bluetooth only-versionen ut att säljas över disk i Sverige. Den som inte vill köpa via gråimport får finna sig i att punga ut extra för den uppkopplade e-sim-versionen som säljs här. Priset för den stora varianten landar på 5 000 kronor, och nu är det dags att ta reda på hur prisvärd den är. 

Har inte vi setts förut?

Galaxy Watch 3 är en välbekant klocka till utseendet. Den påminner mycket om sin renodlade föregångare, men har däremot flera väsentliga skillnader gentemot Watch Active 2. Vi gläds exempelvis direkt åt att den vridbara boettringen är tillbaka, med vilken vi på ett handfast sätt kan navigera genom klockans olika menyer. Det finns ett enormt urval av urtavlor att välja bland, både förprogrammerade och sådana som laddas ned via appbutiken Galaxy Store.

Galaxy Watch 3
Designen på Galaxy Watch 3 känner vi igen från föregångaren.

Boettringens återkomst sker visserligen lite på bekostnad av den slimmade formfaktorn – Galaxy Watch 3 är rätt stor – utan att för den sakens skull vara tung eller obekväm att ha på sig. Vi sover med klockan på utan problem. Däremot sticker den ut en del, och fastnar gärna i tröjor och skjortor när vi ska klä på oss på morgonen.

Jämför vi med Galaxy Watch (46 mm) är klockan dock aningen mindre, men lyckas ändå öka skärmstorleken från 1,3 till 1,4 tum. Den runda Super Amoled-skärmen bibehåller upplösningen 360 x 360 pixlar, har sylvass bild och syns faktiskt riktigt bra i direkt solljus om vi skruvar upp ljusstyrkan ett par snäpp. Det medföljande armbandet är av läder, något som liksom understryker att Galaxy Watch 3 är mer ämnad som allround-klocka än sitt Watch Active 2-syskon.

Ett par hälsonyheter – och några vi saknar

Men här finns trots allt hälso- och träningsfunktioner så att det räcker och blir över. En av nyheterna är att vi numer kan mäta blodets syresättning – en högst relevant funktion så här i covid-19-tider kan tyckas. Vi drar igång den ungefär som en vanlig pulsmätning, sitter still i 15 sekunder och får ett procentresultat. Dessa har en tendens att variera ett par procentenheter mellan varje mätning, trots att de sker ganska tätt inpå, men att ha en pulsoximeter på handleden är absolut något som uppskattas. 

Galaxy Watch 3
Falldetektion är nytt i Galaxy Watch 3.

En annan nyhet är falldetektion. Med den påslagen kan vi enkelt skicka SOS-meddelanden och ringa nödsamtal till utvalda kontakter om vi skulle råka ramla inomhus eller ute på träningen. Apple har hyllats stort för motsvarande funktion i sina klockor, och vi tycker att Samsungs motsvarighet fungerar väl. Efter en iscensatt fallolycka ljuder en ilsken signal och frågar om vi vill ringa vår nödkontakt.

Däremot saknar vi fortfarande möjligheten till EKG- och blodtrycksmätningar. Det är upp till regionala hälsomyndigheter att godkänna funktionerna, men i Samsungs fall känns det som att vi väntat för evigt nu. Galaxy Watch 3 har alltså kapacitet för dessa mätningar, men får inte utföra dem ännu. Fitbit fick grönt ljus tidigare i höst, så vi hoppas att de inte är allt för långt bort.

Uppdatering: Under vintern blev det klart för Samsung att aktivera EKG- och blodtrycks-funktionerna, och utrullning av app-uppdatering för det börjar den 22 februari. 

Galaxy Watch 3
Cykelpasset kan dras igång såväl manuellt som automatiskt.

Galaxy Watch 3 fungerar bra som träningspartner. Ett gäng olika övningar börjar kartläggas automatiskt när vi varit aktiva ett tag – ibland efter så länge som tio minuter. Vi har promenerat, sprungit, cyklat, kört crosstrainer och huggit ved (!), och varje gång har klockan börjat mäta puls och förbränning. Mer detaljerad data och gps-funktionalitet med kartritning (häpnadsväckande pricksäker) fungerar emellertid bäst om vi själva startar ett nytt träningspass från klockan. Detta är ofta en lite småseg upplevelse då klockan börjar hicka när gps-mätaren – vad det verkar – försätts i aktivt läge. Det medför att vi ofta duttar in fel träningspass och får börja om processen igen.

Den som springer i åtminstone 20 minuter kan också mäta sitt VO2 Max-värde, alltså syreupptagningsförmågan. Annan data att nörda ner oss i hittar vi särskilt efter löppassen, med analyser av löpsteg, tid i luften, stelhet och tid som förbrukats i olika pulszoner. Pulsmätaren jobbar passivt i bakgrunden vid vila och mer aktivt när vi rör på fläsket. Under ett specifikt cykelpass har vi svårt att få några mätningar från den över huvud taget, men annars har den fungerat utan anmärkning. 

Galaxy Watch 3
Efter löpturen utvärderas du efter ett halvdussin olika parametrar.

Sömnmätningen ska ha vässats ytterligare ett snäpp, men vi har svårt att hitta klara bevis på det. Galaxy Watch 3 är bra på att märka av när vi somnar och vaknar, och mäter de olika sömnstadierna däremellan för att komma fram till en sömnpoäng. Överlag stämmer den ganska väl överens med hur vi känner oss på morgnarna. Men som så ofta är fallet med smartklockornas sömnspårning ställer vi oss frågande till hur pricksäker mätningen av djupsömn är – den visar nämligen alltid orimligt låga nivåer. 

Användarupplevelsen i topp

Desto högre nivå är det på själva mjukvaruupplevelsen. Galaxy Watch 3 är en klocka som känns rapp att använda nästan rakt igenom, och Tizen OS ligger absolut inte långt efter Apple när det kommer till användarvänlighet. Vi har Samsung Pay, Spotify och andra funktioner som höjer livskvaliteten när de finns på handleden. Vi har en appbutik, där utbudet dock är jämförelsevis skralt och har en tyngdpunkt mot Samsung-appar som Smartthings och mer obskyra skapelser vi håller oss långt borta ifrån. Vi har lättåtkomliga data om våra träningspass. Vad mer behövs egentligen?

Apropå Spotify: Du som inte vill skaffa e-sim och vara ständigt uppkopplad kan med fördel utnyttja lagringsminnet på 8 GB för att ladda ned en favoritspellista eller två på Spotify och jobba mobilfritt den vägen. Det går förvisso inte speciellt snabbt, men det går.

Galaxy Watch 3
Gränssnittet i Tizen OS är definitivt ett av de trevligare på marknaden.

Gränssnittet i Tizen OS bjuder inte på några större nyheter. Samsung behöver inte laga något som inte är trasigt och vi uppskattar såväl tydligheten som hur lätt det är att navigera mellan olika vyer. Två funktionsknappar på höger sida styr en hel del av operativsystemet, men såväl sveprörelser över skärmen som vridande på boetthjulet fungerar utan några som helst problem. Vi har stor frihet över vilka aviseringar som ska visas på klockan.

En av de absolut viktigaste faktorerna för en smartklocka är bra batteritid. Här levererar Samsung absolut godkänt, och vi snittar på mellan 2-3 dygn innan Galaxy Watch 3 behöver placeras på sin lilla usb-laddplatta. Då har vi en väldigt blandad användarhistorik ska sägas, och det blir inga maratonlopp med gps-spårning och musikuppspelning om vi säger så. I sådana fall kommer batteritiden att kapas drastiskt och du som är väldigt aktiv kanske kommer att behöva ladda klockan varje natt.

Ska vi ge oss på en sammanfattning så vill vi hävda att Samsung, med Galaxy Watch 3, är den kanske

M3 rekommenderar

främsta Apple Watch-utmanaren just nu. Den senaste klockan uppfinner inte hjulet på något sätt och saknar en del hälsofunktioner, men allt som erbjuds är av hög kvalitet.

Det är ingen renodlad träningsklocka ála Garmin och Fitbit, utan en smart förlängning av ditt digitala liv på en mängd olika sätt. Har du en Galaxy Watch Active 2 kanske uppdateringen inte är självklar, men alla andra "vardagsanvändare" borde definitivt ta sig en närmare titt på den här klockan.

Specifikationer

Produkt: Galaxy Watch 3.
Testad: September 2020.
Tillverkare: Samsung.
Processor: Exynos 9 Dual 9110.
Lagring: 8 GB.
Minne: 1024 MB
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps, nfc, lte.
Skärm: 1,4 tum rund super amoled, 360x360 bildpunkter.
Funktioner: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer/höjdmätare, ljussensor, EKG (inaktiv).
Operativsystem: Tizen OS.
Kompatibilitet: Android, IOS.
Batteritid: 340 mAh, upp till 3 dygn vid vardaglig användning.
Övrigt: Vattentålig (5ATM, IP68), stöd för Samsung Pay, e-sim, inbyggd högtalare.
Mått: 45 x 46,2 x 11,1 mm (45 mm-versionen).
Vikt: 53,8 gram.
Rek. pris: från 4 490 kr (för 45 mm).
Pris: Från 2 811 kronor hos Amazon Sverige​​​​​​​

Betyg: 4 av 5