Andersson TEW-3100 är ett par true wireless-hörlurar som utseendemässigt påminner om Apples Airpods och nyligen testade Sudio Ett på så sätt att de är försedda med ett litet skaft.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Andersson TEW-3100 har ett lågt pris och ett överraskande bra ljud, men tyvärr är mikrofonen och samtalsfunktionen alltför dåliga och drar ned betyget.

Positivt

  • Sitter bekvämt och fast i öronen
  • Bra ljud
  • Okej batteritid
  • Billiga

Negativt

  • Ingen app
  • Saknar volymreglage
  • Ingen brusreducering
  • Få proppar
  • Dålig mikrofon
  • Fungerar dåligt för telefonsamtal

Testad produkt: Andersson TEW-3100
Pris: 399 kronor hos Netonnet.

De är väldigt lätta (bara fyra gram styck) och sitter både bekvämt och bra i öronen, i alla fall i undertecknads. Till skillnad mot exempelvis Sudio Ett följer det dock bara med proppar i tre olika storlekar, så valmöjligheten för optimal passform är sämre här. Det finns också färre färgval än för Sudio Ett. Svart eller vitt är det som gäller för Andersson TEW-3100.

Ytterligare en skillnad mot Sudio Ett är att Andersson TEW-3100 inte är försedda med knappar på hörsnäckorna, utan touchkontroller. Dessa fungerar okej, men touchkontroller är vår favorit. Vi tycker att de generellt sett (och även för Andersson TEW-3100) är för oprecisa och att det är alltför lätt att komma åt dem av misstag när vi exempelvis stoppar i eller tar ur hörsnäckorna ur öronen.

Funktionsmässigt gör touchkontrollerna vad man kan förvänta sig. Vi kan starta/pausa, hoppa fram eller tillbaka ett spår, ta emot/avsluta telefonsamtal, starta röstassistenten på mobilen och stänga av den ena eller båda hörsnäckorna. Bra och grundläggande funktioner, men vi saknar även här möjligheten att höja och sänka volymen. Nu måste detta istället göras på ljudkällan.

Andersson TEW-3100 saknar brusreducering och någon app finns inte heller, så möjligheten att programmera om knapparna och andra funktioner saknas.

Mycket bra ljud

Där Andersson TEW-3100 imponerar mest är ljudmässigt. Ljudet är rent och fylligt i alla register, med en överraskande bra bas. Bättre än hos många andra true wireless-lurar vi har testat och extra glatt överraskande med tanke på det låga priset. Ljudmässigt är Andersson TEW-3100 en av de mest prisvärda true wireless-hörlurarna vi har testat.

Tyvärr gäller detta bara när vi lyssnar på musik, poddar, ljudböcker eller liknande. Vid telefonsamtal fungerar Andersson TEW-3100 inte alls lika bra. Framför allt är det mikrofonen som sviker med sin dåliga kvalitet, vilket gör lurarna i praktiken snudd på oanvändbara för samtal. Det är helt enkelt alltför mycket tappat ljud och kvalitetsmässigt dåligt ljud för personen i andra änden av luren.

Räckvidden är dock bra, vi mäter upp hela 15 meter med fri sikt och 10 meter med ett par väggar emellan Andersson TEW-3100 och mobiltelefonen.

Batteritiden är helt okej. Totalt, med laddningar i laddningsdosan, får vi ut 27 timmars musikspelande, med upp till fyra och en halv timmes lyssnande per laddning.

Ett plus också för att Andersson TEW-3100 är IPX5-klassade (tåliga mot svett/skvätt/regn). Prislappen på 500 kronor är som sagt mycket trevlig och hade inte samtalsdelen varit så dålig hade Andersson TEW-3100 fått ett högre betyg.

Specifikationer

Produkt: Andersson TEW 3100
Testad: Juni 2020
Tillverkare/kontakt: Andersson, netonnet.se
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Nej
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Ja
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google Assistent)
IP-certifiering: IPX5 (tåliga mot svett/skvätt/regn)
Färger: Svart, vit
Vikt (två hörlurar): 8 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 36 gram
Storlek laddosa: 8,1 x 3,1 x 3,0 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 27 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 4,5 timmar
Räckvidd: Upp till 15 meter
Cirkapris: 500 kronor
Pris: 399 kronor hos Netonnet.

Betyg: 3 av 5