Det mest iögonfallande är det numera helt integrerade batteriet i ramen. En detalj som verkligen gör skillnad utseendemässigt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den här elcykeln bjuder på härlig körglädje, om än i något otyglad form, med sin vridstarka motor. Även om den inte är jättepraktisk eller lika bekväm som en del andra alternativ uppskattar vi den moderna smarta designen med integrerat batteri och skärm.

Positivt

  • Snygg och smart design.
  • Kraftfull motor med grym acceleration.
  • Prisvärd.

Negativt

  • Lite stötig.
  • Inte så praktisk.

Testad produkt: Lifebike C-MUTE Speed G7
Pris: 19 995 kronor hos Elcykelvaruhuset.

Vi gillar finishen i klarlackad aluminium som gör att cykeln känns exklusiv och andas hög kvalitet. Vikten på 22 kg är bra och vi upplever inte den här modellen som speciellt tung. 

Integrerat och snyggt

Men det är inte bara batteriet som är inbyggt. Efter att ha letat en stund i den medföljande kartongen efter en kontrollenhet konstaterar vi att även denna är inbyggd i cykeln. Mitt på styret finns en skärm som hoppar igång när vi sätter på cykeln med en knapp bakom en plastlucka vid batteriets underkant. Här finns även en laddkontakt om du vill ladda upp batteriet direkt på cykeln. Du kan även ta loss batteriet genom att använda den medföljande nyckeln.

Cykeln säljs i grundutförande väldigt ren, det vill säga utan vare sig lås, pakethållare eller annat lull-lull som du kanske vill köpa till beroende på hur du tänker använda elcykeln. Belysning fram ingår liksom skärmar. Sadeln är av lite smalare och sportigare typ, och direkt när vi kör iväg på vår första runda förstår vi att det här inte är en vanlig elcykel. Motorn bjuder på en helt annan kraft än vad vi är vana vid och här gäller det att hålla i sig.

Lifebike C-MUTE Speed G7 Silver
Lifebike har integrerat även skärmen vilket är riktigt snyggt.

Med knappar vid vänster handtag stegar du upp och ned mellan de fem olika hastighetsnivåerna – och i max motorhjälp, steg 5, går det undan.

Vi når snabbt gränsen på 25 km/h och här känns det faktiskt som att cykeln slår på en broms, vilket beror på just hur snabbt du kan accelerera med Lifebike C-mute. Och då är ändå den integrerade bakhjulsmotorn strypt ned till 250W i svensk version.

Bra kontroll men lite stötig

Det styva chassit tillsammans med de hydrauliska skivbromsarna som nyper bra direkt när vi behöver ger oss bra kontroll på cykeln. Det här här dock en modell gjord för dig som tycker om att köra aktivt snarare än om du vill ha lite diskret hjälp till och från.

Motorn låter inte allt för mycket, det handlar mest om ett vinande ljud som lika gärna hade kunnat vara vinden när du susar fram som en oljad blixt. I alla fall upp till 25 km/h. Efter några lite längre cykelturer märker vi dock av att den här modellen går lite stötigare än andra cyklar, komforten är inte riktigt i klass med exempelvis Meridas testvinnare.

Räckvidden uppges av tillverkaren till cirka 80 km, men vi gissar att 40-50 km är mer realistiska siffror om du kör aktivt och nyttjar motorn mycket, vilket du kommer att vilja göra med den här elcykeln.

Specifikationer

Testad: April 2019
Tillverkare: Lifebike.se
Information från: www.elcykelvaruhuset.se
Typ: Citybike
Däck: 28 tum
Motor: 250W (nedstrypt från 350W), bakhjul
Motor vridmoment: Uppgift saknas
Räckvidd: Upp till 80 km
Hastighet: Upp till 25 km/h
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar
Växlar: Shimano Deore, 9 växlar
Vikt: 22 kg
Rek. pris: 19 995 kr
Pris: 19 995 kronor hos Elcykelvaruhuset.

Betyg: 4 av 5