Batteriets placering är inte den viktigaste frågan, men snyggast är onekligen när det är helt integrerat i ramen. I detta fallet sitter batteriet istället där pakethållaren är monterad, men i gengäld är det luftigt och rent i ramen mellan sadeln och styret.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Trans Hybrid 5.0 från polska Kross är en hybridcykel som är lätt att tycka om. Mångsidigheten liksom det enkla handhavandet är cykeln starkaste kort tillsammans med den utmärkta räckvidden. Det kan bli en aning stötigt på sämre underlag men överlag går den tyst med bra skjuts även i uppförsbackar.

Positivt

  • Fantastisk på slät asfalt.
  • Bra skjuts i motorn.
  • Räckvidd.

Negativt

  • Stötig på dåligt underlag.
  • Batteriets placering känns ”budget”.
  • Pris.

Testad produkt: Kross Trans Hybrid 5.0
Pris: Från 22 159 kronor hos Prisjakt.

Batteriet kan för övrigt laddas till 80 procent på endast två timmar och en full laddning tar runt fyra timmar. Det kan monteras av lätt och tas med för att laddas hemma eller på kontoret. 

Lättanvänd och bekväm

På mitten av styret hittar vi den lilla avtagbara kontrollenheten från Shimano som visar olika färddata i form av räckvidd, hastighet (även genomsnittshastighet), batterikapacitet med mera. Gränssnittet är användarvänligt och displayen är tydlig även i direkt solsken. Sadeln är riktigt bekväm med mjuk stoppning och sittställningen blir en aning framåtlutad.

En bra hybrid ska klara av de flesta underlag och aluminiumramen på Kross Trans Hybrid känns stabil, och den dämpade framgaffeln fjädrar bra. Värre är det bak och det blir lite stötigt på ojämnare underlag. Något som kan vara av intresse om du vet med dig att du kommer köra en del i terräng eller på grusvägar.

Bästa elcykel Kross Trans Hybrid 5.0
Batteriets placering känns onekligen udda.

Motorn från Shimano är på 250 watt, och den är placerad i mitten av vevpartiet och kombineras med ett 500Wh batteri.

Reglagen på handtagen är både logiskt placerade och det är enkelt att skifta mellan de tio växlarna, som räcker till gott och väl för modellen. Drivlinan arbetar i stort sett sömlöst och ljudnivån är behagligt låg. Räckvidden ligger på upp till 129 kilometer och elsystemet ger ett skönt tryck i tramporna upp till 25 km/h – och de hydrauliska skivbromsarna nyper till duktigt även vid högre hastigheter.

Specifikationer

Testad: April 2019
Tillverkare: Kross
Mer info: Cykelkraft.se
Typ: Hybrid
Däck: 28"
Vikt: 22,4 kilo
Räckvidd: Upp till 120 km
Framgaffel: Dämpad, luftfjädring, låsbar
Hastighet: Max 25 km/h
Motor: Shimano Steps mittmotor 250w
Motor vridmoment: 50 Nm
Växlar: Shimano Deore, 10 växlar
Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram/bak
Rek. pris: 26 399 kronor
Pris: Från 22 159 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5