Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning av produkter som gör ett bra jobb med att inte påverka miljön negativt. Det har funnits i många år för fysiska produkter som tvättmedel och mat, men på senare år även för till exempel energi och även tjänster som resor.

Nu har märkningen även kommit till mobilabonnemang. Naturskyddsföreningen skriver att mobiltelefoner totalt kan dra lika mycket ström som kylskåp när vi räknar in mobilmaster, servrar och annan infrastruktur. Uppgifterna kommer från en forskningsrapport gjord av Chalmers.

Kraven som ställs för miljömärkta abonnemang är att all el som används i nätet ska vara miljömärkt, att det ska vara enkelt och billigt att reparera trasiga telefoner, och att det ska finnas tydliga incitament för att återvinna gamla mobiler. Dessutom måste operatören ge kunderna information om miljöpåverkan och tips om hur de kan minska sin egen påverkan.

ETC Mobil har redan hakat på och är först ut med Bra Miljöval-märkta abonnemang. Företaget har sedan länge ett upplägg som går ut på att bland annat göra elanvändningen klimatneutral genom att installera solpaneler med en fast del av intäkterna.