Elektronikbranschen, organisationen som samlar företag som säljer datorer, tv-apparater och annan elektronik, tycker inte om regeringens nya förslag om pant på mobiltelefoner.

I ett pressmeddelande skriver organisationen att en pant kräver flera saker som kommer göra den verkningslös och negativ för svenska företag.

  • Med betydligt högre pris i Sverige jämfört med andra EU-länder befarar organisationen att många kommer välja att handla från utlandet istället.
  • Om systemet inte ska kunna utnyttjas måste något slags märkning introduceras så att enbart telefoner för vilka panten har betalats kan hämta ut den vid återvinning. Det tror Elektronikbranschen kommer bli väldigt dyrt.
  • Organisationen tror att användare inte längre kommer ge bort sina gamla prylar till släktingar för fortsatt användning om de istället kan få ut en pant.

– Om du får 1000 kr för att slänga en fungerande mobil, istället för att låta någon annan använda den, slösas det med jordens resurser, säger Klas Elm, vd på Elektronikbranschen, i en kommentar.

Elektronikbranschen är också kritisk till uppgiften om att återvinning av elektronik minskar i Sverige, och skriver att organisationen El-kretsen ökade sin insamling med 1 400 ton förra året samtidigt som prylarna har blivit mindre och lättare.