Huaweis lite speciella utmaning i år består av att inte bara sälja in nya mobiler. De måste också sälja in ett helt eget ekosystem och förhållningssätt till Android-mobilen tack vare Google-blockaden. Det började lite svajigt med de första flaggskeppen som blev recenserade innan en del essentiella svenska appar fanns tillgängliga.

Betyg 4 av 5

Omdöme

P40 Lite har en pigg och rolig kvalitetskamera, och prestanda långt över sin prisklass. Inga andra punkter gör oss heller besvikna. Trots avsaknaden av Google-tjänsterna så kan vi därför rekommendera den. I alla fall om du är medveten om vad du ger dig in på.

Positivt

  • Överraskande höga prestanda
  • Pigg och bra kamera
  • God batteritid

Negativt

  • Alldaglig skärm och platt ljud
  • Plastig i greppet
  • Inte för alla på grund av app-bristen
M3 rekommenderar

Testad produkt: Huawei P40 Lite
Pris: 2 490 kr på Webhallen.
Många av dem kom sedemera till säljstart. Framför allt Bank-ID och Swish som ju numera känns lika viktiga för många användare som kreditkort och leg. Fler bra appar tillkommer sakta i egna butiken. Hittills har det dock gått lite segt med det för en mobil power-user som vill utnyttja den som premium-mobil till max utan att behöva bli sideloading-expert.

Det finns sätt att få tillgång till de flesta tjänster du vill ha, om än inte exakt alla. Metoderna för att få in dem i mobilen är ibland väldigt omständliga. Därför tror vi att det kan vara lättare att lyckas i budget-klass, med mindre krävande användare. Det är där som vi hittar Huawei P40 Lite.

Lägre pris än väntat

För det mesta brukar vi se ”light”-modeller av flaggskepp som kostar 5-6 000 kronor om flaggskeppet kostar 10 000, men P40 Lite har ett rekommenderat pris på 2 990 kronor. I skrivande stund har de flesta stora butiker till och med reapris på den och du kan få en för bara 2 500 kronor, men det vet vi inte hur länge det håller i sig.

Huawei P40 Lite skärm
Huawei P40 Lite har rejäl skärm, och också inga direkt slimmade skärmkanter, så yttermåtten blir stora.

P40 Lite är namnet till trots ingen lätt och nätt telefon, utan har rejäla mått och en stor skärm. Den är betydligt bredare och även längre än toppmodellen P40 Pro. Den är dock inte överdrivet tjock och då kameran i den inte är lika extrem som i moderna flaggskepp sticker linserna inte ut lika irriterande långt baktill.

Den har plan glasyta med aningen droppformade kanter framtill och plast i sidoramen och i bakstycket. Den har enstaka snygga detaljer i designen, som en guldglänsande rand runt kamerahuset baktill och en diskret fingeravtrycksläsare som del av en stor strömbrytarknapp på sidan. Men den ger mer påtagligt plastig känsla att greppa än många andra billiga och halvbilliga mobiler på senare tid, och hela baksidan blir extra snabbt dammig och full av fingeravtryck.

Slår uppåt

Det kan vi dock förlåta om P40 Lite levererar bra i prisklassen för övrigt. Och på vissa punkter övertygar den stort. Inte minst i prestanda. Här sitter Huaweis egna krets Kirin 810, vilken vi inte testat tidigare och som visar sig leverera höga mellanklassprestanda, långt över denna mobils prisklass. Det här är i klass med till exempel Snapdragon 730G som sitter i exempelvis 6 000-kronorsmobilen Xiaomi Mi Note 10.

P40 Lite är också utrustad med gott om ram-minne, 6 GB, och lagring, 128 GB, som dessutom är uppfriskande snabbläst. Vill du ha mer än så går det att expandera på en av telefonens två sim-kortplatser, men bara med Huaweis egna nm-minneskort som inte alltid är lätta att få tag på.

Kameran är också riktigt bra för prisklassen. Här sitter det fyra linser baktill, där huvudkameran är en halvtums 48-megapixelsensor. Exakt vilken framgår inte, men den levererar riktigt snygga bilder med hög detaljering även efter uppskalning. Färgbalansen är fin, både med och utan ai-assistans i fotningen, men dynamiken kan ibland skena iväg och resultera i utfrätta vita ytor.

Huawei P40 Lite färger
Vill du inte ha den svarta modell vi testade så finns det två alternativ.

Fotar från bra till okej

Som alla sådana kameror har den grupperade pixlar och sparar bilder som 16 megapixel som standard, men det går att fota i maxstorlek också. Det blir extra snyggt i ett ai-assisterat ”ultraklart” läge som passar perfekt för till exempel detaljerade landskapsbilder.

För det har du också en separat 8 megapixel vidvinkelkamera som gör ett dugligt jobb i dagsljus, men som snabbt blir brusig om det blir för mörkt. Övriga två kameror är en 2 megapixel makrokamera som fotar skarpt, om än inte så närgånget som vi hade önskat, samt en 2-megapixlare som bara assisterar med djupseende för bokeh-foton.

Kameran gör det mesta från mellan godkänt och mycket bra. Vi får en del märkliga slumpmässiga fokusproblem i mörka rum, men för det mesta är den både problemfri och rapp i hanteringen. Många billigare mobiler har funktioner i kamerorna som inte hårdvaran klarar av att leverera, men med prestandan i P40 Lite är det inget problem.

Huawei P40 Lite kameror
Fyra kameralinser, men tre aktiva kameror att välja mellan.

Mer budgetkänsla i skärmen

Skärmen, en ips på 6,4 tum med 1080 pixlar på bredden, mjukt rundade hörn och hål i hörnet för selfiekamera, håller mer beskedlig klass och är ungefär i nivå med vad vi förväntar oss av en 3 000-kronorsmobil. Den är inte extremt ljusstark men klarar en solig dag ute om du är tolerant. Den har inga problem med betraktningsvinklar, men lite ojämn bakbelysning utmed kortsidorna.

Den har inte heller den där riktiga kontrasten eller stunsen i färgerna som många dyrare mobiler har, så klockren biokänsla infinner sig aldrig riktigt. Lite detaljfattigt ljud ur en monohögtalare i botten hjälper inte heller. Den har bra balans mellan bas, mellanregister och diskant, men varken tryck i volymen eller den rätta kvaliteten.

Huawei har försett P40 Lite med ett rejält batteri på hela 4 200 mAh, men det kan behövas då skärmen inte direkt verkar strömsnål. Med ett så stort batteri blir det bortfarande bra batteritider, även om det finns bättre både i budget- och mellanklass.

P40 Lite är en mobil som rent hårdvarumässigt levererar enligt förväntan i sin prisklass i design, konstruktion, ljud och bild, men långt över i prestanda och kamerakvalitet. Om du har tålamod med Huaweis nuvarande mjukvarusituation kan den vara ett riktigt kap för den prismedvetne.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei P40 Lite JNY-LX1
Testad: Juni 2020
Kontakt: Huawei
Systemkrets: Kirin 810
Processor: 2st Cortex-A76 2,27 GHz + 6st Cortex-A55 1,88 GHz
Grafik: Mali-G52 MP6
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för nm-card upp till 256 GB
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1080x2310 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupkamera med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galilieo, nfc
Operativsystem: Android 10 med EMUI 10
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 200 mAh, ca 11h 10webbvideo (wifi), ca 14h blandad användning (4g), ca 35h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt: 183 gram
Rek. pris: 2 990 kr
Aktuellt pris: 2 490 kr på Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark: 298 103 poäng
Geekbench 5: 1 874 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 819 poäng
Androbench, lagring: 840,59MB/s

Betyg: 4 av 5

Huawei P40 Lite Pris vid test: 2340 kr.

Bästa pris just nu: 2119 kr