På streamingtjänsten Twitch har det länge varit tre spel som tävlat om rampljuset och antalet tittare: Dota 2, CS:GO och League of Legends. Platserna därunder har mer eller mindre hoppat fram och tillbaka beroende på nysläpp, världsmästerskap eller övrig händelse som drar tittare.

De senaste månaderna har dock ett nygammalt spel börjat kämpa om att vara med i toppen, nämligen schack.

Spelet schack har, som vi alla vet, existerat under lång. Inte heller är det särskilt nytt på Twitch. Men för ett tag sedan började streamingstjärnan Félix "xQc" Lengyel att testa på spelet online. Där stötte han dessutom på den före detta världstvåan, Hikura Nakamura, som visade strategier och tillvägagångssätt. Milt uttryckt blev tittarna väldigt intresserade och fler stora streamare började haka på trenden.

Trenden har nu blivit så stor att det pågår en turnering bland streamare, vissa nybörjare medan andra har spelat i yngre år. Under onsdagskvällen drog tittarantalet upp till 50 000 på huvudstreamen när svensken Sebastian "Forsen" Fors spelade sin andra gruppspelsmatch.

På lördag är det svenskmöte mellan "Forsen" och turneringens andra svenske spelare, Nymn. Matchen startar klockan 22:00 och går att följa på chess.com:s Twitchkanal.