Testad produkt: Danalock V3 Z-Wave
Pris: Från 1 849 kronor via Prisjakt

Danalock V3 är ett lås som monteras på insidan av dörren och ersätter ditt låsvred. Det finns i en handfull olika varianter. En som bara stödjer bluetooth, två stycken som kompletterar det med antingen Zigbee eller Z-Wave-stöd för integrering i diverse ekosystem för smarta hem, och slutligen ett för Apple Homekit

Betyg 4 av 5

Omdöme

Danalock är det mest kompakta låset just nu, och som lokalt bluetooth-lås fungerar det problemfritt och prisvärt om än inte med så många extra finesser. Extra tillbehör för kodlås och fjärråtkomst ger mervärde och är inte heller det dyrt. Integreringen med smart-hubb är dock rätt så begränsad – vi hade hoppats på mer funktionalitet där.

Positivt

  • Snyggt och kompakt
  • Lätt att komma igång
  • Smarta tillval
  • Många anslutningsalternativ

Negativt

  • Något högljutt
  • En del problem med statuskoll automatik
  • Begränsad Z-Wave-funktion
M3 rekommenderar

Homekit-modellen har lite extra funktioner som Siri-stöd men saknar andra som stöd för Danalocks egna tillbehör, men de andra tre är mer eller mindre identiska i funktionalitet förutom då den extra uppkopplingen till smarta hem-hubbar. Grundmodellen kostar ungefär 1 500 kronor och Z-Wave eller Zigbee-modellerna ett par hundralappar extra, men priserna varierar ganska mycket för enheterna ute i butiker.

Vi vill givetvis testa så mycket funktion som möjligt, och väljer därför att ta in en Z-Wave-enhet för test. Danalock har sedan också ett par extra tillval. Dels Danabridge som ger dig internetåtkomst till låset så att du kan komma åt låset på distans även om du inte ansluter till en smart hem-hubb. Dels Danapad, en bluetooth-ansluten modul för låsning och upplåsning med pinkod.

Problemfri montering

Själva låset är en kompakt enhet, en sex centimeter bred kolv i plast och matt aluminium som monteras där låsvredet vanligen sitter på insidan. Du behöver en skruvmejsel för monteringen, och i vissa fall en rejäl avbitartång beroende på exakt hur din dörr ser ut och hur ditt lås är monterat. Två skruvar för att fästa låset och en axel för vredet av justerbar längd medföljer nämligen om de befintliga i dörren inte skulle passa.

Danalock V3 Z-wave
Låset sticker ut en del men är annars mycket kompakt.

Du fäster en bottenplåt mot dörren och snäpper sedan fast låset på det. På sidan av låset sitter en lucka med plats för fyra batterier av den lite udda typen CRF123A. De är kortare i formatet än vanliga AA-batterier och sitter ofta i till exempel kameror. De kan vara lite svårare att få tag på. Så se till att du har ett fyrpack i reserv. Danalock uppger att batterierna ska räcka i ungefär ett år.

Därefter laddar vi hem Danalocks mobilapp, och registrerar en admin-användare. Vi parkopplar enkelt vårt lås och efter ungefär en minut är vi igång och allt fungerar som det ska. Vi låser och låser upp med stora, tydliga knappar på appens hemskärm.

Många hjälpsamma funktioner

Låset har en handfull intressanta funktioner, som vredassistans, vilket gör att vi bara behöver peta lätt på låset på insidan för att servot ska gå igång och låsa åt oss. Det kan vara bra för en användare med funktionsnedsättning, till exempel. I alla fall om det fungerar, tyvärr verkar den reagera lite inkonsekvent på våra försök att vrida låset.

Låset kan ställas till att även hålla in dörregeln en kort stund efter upplåsning. Du har möjlighet att ställa automatisk låsning på timer, och automatisk upplåsning så fort du kommer inom bluetooth-räckvidd. Även här tycker vi att låset inte beter sig helt konsekvent och ibland tvingas vi låsa upp manuellt. Vilket i och för sig är lätt.

Låset är hyfsat snabbt, med en reaktionstid på ett par sekunder och någon sekunds låsning. Du kan välja mellan en snabb vridning som du kalibrerar länden på själv, eller slut-till-slut-läge för den typ av lås som kräver att du vrider om ett extra varv. Då går det dock långsammare. Motorn i låset är lite högljutt med en aggressiv ton, men det gör ju å andra sidan att ingen missar när dörren låses eller låses upp.

Danalock V3 app
Danalock har ett tydligt och lättnavigerat app-gränssnitt.

Minimalt via Z-Wave

Du kan bjuda in extra användare, antingen permanent eller tillfälligt med start- och sluttid. De laddar hem samma app och registrerar sina egna konton, och kan sedan låsa och låsa upp. Det ser dock inte ut att dela med sig av administratörsrättigheter till en ytterligare användare.

Att koppla upp sig till Z-Wave-hub är relativt enkelt, förutom att låset kräver en säkerhetskod vid parkoppling och ingenting i appen, låsets manual eller på Danalocks supportsidor ger oss en hint om var vi hittar den. Det visar sig till slut att den sitter på batterilockets insida. Väl anslutna kan vi låsa och låsa upp, se aktuell status och ha koll på batteriet. Men inget mer avancerat än så.

Om inte hubb-integrering är ett krav kan enklare bluetooth-modellen av Danalock V3 tillsammans med wifi-hubben för cirka 700 kronor vara ett bättre alternativ för fjärråtkomst. Vi fick även med kodlåsmodulen Danapad att testa. Den kan monteras utomhus, förslagsvis intill dörren, och som administratör i samma app som låset kan du sedan lägga till pin-koder för både familjemedlemmar och tillfälliga gäster. Den säljs separat och kostar en tusenlapp.

Specifikationer

Produktnamn: Danalock V3 Z-Wave
Testat: Juni 2020, uppdaterat oktober 2022
Tillverkare: Danalock
Låstyp: Vredmonterat
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS, smarthubb med Z-wave
Anslutning: Bluetooth, Z-Wave Plus, Z-Wave
Övrigt: Nätverksbrygga (tillval), kodlås (tillval)
Batteri: 4st CR123A
Batteritid (angiven): Ca 1 år
Storlek: 5,9 x 5,9 x 6,8 cm
Rek. pris: 1 999 kr
Pris: Från 1 849 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5