Betyg 3 av 5

Omdöme

Friday Lock är snyggt, har god grundkontroll och många smarta funktioner under huven. Men det har också en del småproblem både i hårdvara och mjukvara som förhoppningsvis kan redas ut i framtiden. Just nu skulle vi avvakta och vänta in det nya låset som Friday jobbar på och som inom kort ersätter detta.

Positivt

  • Snyggt lås med utbytbart ”skal”
  • Inbyggd wifi för fjärranslutning
  • Rörelsedetektor för dörrfunktioner

Negativt

  • Kan vara bökigt att montera
  • Kort batteritid
  • Dörr- och knackdetektor inte helt pålitlig

Testad produkt: Friday Lock
Pris: 1 449 kronor hos Proshop.

Friday Lock kom från början från brittiska företaget Friday Labs, men de verkar ha upphört att existera, och en nytt bolag kallat Friday Home tog över 2019. Vi tror att de nya ägarna är danska, med det framgår inte helt tydligt. De har i alla fall fortsatt att finputsa låset med ny mjukvara och app. I ett tidigare test av låset var vi inte imponerade, men nu har anslutningsbekymren och de flesta buggar vi klagade på åtgärdats.

Det är ett lås av den typ du monterar på låsvredet på insidan av dörren. Precis som exempelvis Danalock handlar det om en rund kolv, men här är hela utsidan ett stort manuellt vred. Det är riktigt snyggt och helt i stabil metall. Du kan dessutom välja mellan flera olika stilar på det, från matt silver till brons, mässing och mattsvart yta. De går att köpa separata i tillverkarens webbshop om du skulle tröttna på det du har och vill byta.

Vi är dock lite tveksamma till att köpa själva låset där. De har ett pris på det i egna shoppen på över 4 000 kronor, medan det finns för runt 3 000 kronor eller ibland ännu lägre i lokala svenska butiker och webbshoppar. Det kan också vara värt att vänta lite, då tillverkaren meddelar att de kommer att släppa ett nytt och uppdaterat lås inom kort. Vi återkommer givetvis med ett test även av det.

Bökig installation om du har otur

Men just nu är det ursprungliga Friday Lock som gäller. De kallar sitt lås för ”världens minsta smarta lås” men det är lite en tolkningsfråga. Det sticker ut mindre på höjden än Danalock V3 men är klart bredare. Det kan finnas enstaka dörrkarmar som gör att det inte riktigt får plats. Så var noga med att mäta upp innan du slår till.

Friday Lock
Ett stort uppladdningsbart batteri. Tyvärr inte med så lång driftstid.

Montering av låset är inte lika smidig som ett par av konkurrenterna. Den har ett bakstycke med skruvhål som passar de flesta låstyper. Vi får inte med skruvar för detta, du antas använda de som gamla dörrvredet satt fast i. Om de har för stora eller fel typ av huvuden så att inte låset kan rotera fritt kan du därför behöva ge dig ut på jakt efter alternativa skruvar.

Eventuellt behöver du också kapa av låsaxeln manuellt om den är för lång. För det rekommenderar Friday en bågfil. Sedan trycker man fast en adapter för rätt typ av låsaxel, stoppar in det medföljande batteriet och snäpper yttre skalet på plats, och allt är klart.

Smidig i vardagen

Appen är annars snygg och enkel att använda. Appen håller koll på om det är låst eller upplåst och du kontrollerar det med ett slide-reglage. Vi får också som administratör notifikationer när någon låser eller låser upp. Vi kan lätt lägga till användare och ge dem både permanent och tillfällig tillgång till låset, samt dela ut admin-rättigheter.

Att låsa med appen tar ungefär fem sekunder av påtagligt surrande. Men det kan variera beroende på din låstyp. Vissa behöver vridas lite extra långt. Låset har stöd för lås med upp till 360 graders vridning. Detta ställer du in när du gör första konfigurationen av ditt lås, men vi ser inte att det går att ändra i efterhand.

Det verkar till en början vara allt, men Friday har ett par extra funktioner i rockärmen. För det första kan du även koppla låset till ditt wifi-nätverk. Det gör att det går att få statusuppdateringar och kontrollera låset från appen även när du inte är inom räckhåll för bluetooth.

Friday Lock app
Systemet har en handfull intressanta funktioner. Vissa fungerar bättre än andra.

En del småproblem

Wifi-alternativet är dock dolt i appen tills vi aktiverar en helt annan funktion kallad Friday Assist Unlock. Den låser upp automatiskt om du kommer inom bluetooth-räckhåll. Det verkar helt ovidkommande att de skulle ha något med varandra att göra, så vi undrar om det inte är någon sorts bugg. Annars förstår vi inte hur Friday har tänkt. Vi undrar också vad det gör med batteritiden, som redan är relativt kort.

Till skillnad från de flesta smarta lås har Friday Lock ett laddbart batteri som enligt uppgift ska räcka i ungefär tre månader. När det är slut lossar du skalet, plockar ut det och laddar upp i en medföljande usb-laddare. Under tiden kan du använda låset som ett vanligt traditionellt vred. Appen ger oss inte någon batteriindikator, så utan att verkligen testa i flera månader har vi inte koll på vad bluetooth- respektive wifi-läget verkligen drar.

Under Friday Assist-fliken hittar vi två funktioner till, timer för automatiskt låsning, samt automatisk låsning när vi drar igen dörren. Friday har nämligen en rörelsedetektor som kan känna av när dörren går igen. Den kan också känna av knackningar, och just i wifi-läge får du då möjlighet att låsa upp när någon knackar på dörren. Efter lite finjusterande av inställningar får vi bägge funktionerna att fungera, men tyvärr inte hundraprocentigt.

Slutligen har Friday Lock också fullt stöd för Apple Homekit, vilket kan vara en viktig punkt för en del användare. Integration för några andra smarta hem-system stöds inte i dagsläget, men det kan det för hoppningsavis bli ändring på i kommande nya låset.

Specifikationer

Produktnamn: Friday Lock
Testat: Juni 2020
Tillverkare: Friday Home
Låstyp: Vredmonterat
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Bluetooth, wifi
Övrigt: Stöd för HomeKit
Batteri: 3 000 mAh laddbart
Batteritid (angiven): Ca 3 mån
Storlek: 7 x 7 x 5 cm
Rek. pris: 4 239 kr
Pris: 1 449 kronor hos Proshop.

Betyg: 3 av 5

Friday Labs Lock Pris vid test: 1449 kr.

Bästa pris just nu: 2995 kr