Betyg 4 av 5

Omdöme

Glue är ett enkelt och snyggt lås som ger dig god grundfunktion till ett överkomligt pris. Det har inte lika avancerad låskontroll som en del konkurrenter, men väger upp det med bra fjärråtkomst och sin smarta satsning på samarbete med dörrleveranser. Nu hoppas vi bara att tjänsten lanseras utanför ett par storstäder.

Positivt

  • Lätt att montera och använda
  • Realtivt tyst låsmekanik
  • Smarta Inhome-tjänsten
  • Bra pris

Negativt

  • Ingen låsläges-information
  • Få mer avancerade låsfunktioner
  • Inhome bara tillgängligt på ett fåtal orter

Testad produkt: Glue Smart Lock
Pris: 1 890 kronor på Netonnet.

Glue är ett vredmonterat lås i en enkel men funktionell design. En avlång dosa med vred långt ner och ett batteripack som sticker ut uppåt. Det går att montera i de flesta standardlås i Sverige och vinns i ett par olika modeller för olika låstyper. Det gäller dock att du inte har något som sticker ut ovanför som till exempel en ringklocka. Designen gör dock att den inte har ett så komiskt stort vred som en del andra smarta lås.

Det är relativt lätt att montera, med en central bricka som du fäster där ditt låsvred sitter, och en handfull utbytbara låsaxlar så att du kan välja en som har rätt längd. Du kan troligen använda ditt befintliga vreds skruvar, annars medföljer det nya. Dessa kan behöva kapas med en avbitare om din dörr är av en tunnare sort. Du får enkla ”Ikea-liknande” instruktioner som gör det hela okomplicerat.

Det sista du gör är att montera dit själva låset med en medföljande insexnyckel, stoppar in fyra AA-batterier (eller drar bort skyddsplast om de redan är på plats), och startar Glue-appen på din mobil. Den identifierar och parkopplar ditt lås med en qr-kod, sedan kan du efter en kontoregistrering direkt börja använda låset som pratar med omvärlden via bluetooth.

En enkel hubb så att du kan fjärrstyra låset när du inte är hemma igår också. Den pluggas in i ett vägguttag nära dörren och konfigureras på samma sätt med din app, scanna en qr-kod och vänta någon minut. Sedan kan du även ansluta via hemnätverket eller på distans var som helst med mobil internetuppkoppling.

Måttligt med funktioner

Appen är sedan extremt enkel. Du har ett låsreglage på en huvudskärm och snabb information om batteristatus och anslutning. Är du ägare och administratör (den vars mobil installerade låset) kan du bjuda in fler användare som laddar hem appen och får låskontroll, antingen som administratörer, boende med full åtkomst men utan dina rättigheter, samt tillfälliga gäster. Du kan hantera flera lås och hus i samma app.

Glue Smart Lock
Glue Smart Lock drivs med fyra AA-batterier som ska räcka i ungefär ett år.

Att låsa eller låsa upp går inte omedelbart, en upplåsning tar 3-4 sekunder, och den tar alltid ett extra snurr med motorn om det är ett lås av typen som vrids om ett extra varv. De andra två vredlås vi testat har olika lägen för det beroende på låstyp. Glue är det av dem som för minst oväsen, men å andra sidan surrar den extra länge per låsning.

Beroende på hur du är uppkopplad kan en låsning ta lite extra tid. Är du hemma så se till att du antingen har direkt bluetooth-parkoppling eller är ansluten till det lokala nätverket. Externa anrop via hubben kan dröja flera sekunder i vissa fall. En trevlig funktion är att du kan låsa manuellt även när du går ut. Ratten har en klickfunktion och om du dubbeltrycker på den så har du åtta sekunder på dig att gå ut innan den låsen dörren bakom dig.

En sak vi saknar är någon sorts status i appen på om det faktiskt är låst eller inte, vilket konkurrenterna har. Det finns till synes ingen återkoppling bakåt, och systemet verkar dessutom glömma vad det just gjort – låst eller låst upp. Det finns en logg på digitala låsaktioner och vi får notifikationer om någon annan användare låser eller låser upp med sin app. Drar du manuellt i vredet eller låser upp med nyckel utifrån verkar inte Glue registrera det som en händelse.

Slutet system med smart tjänst

Glue är ett system som inte i dagsläget kan koppla upp sig till andra smarta hemmet-ekosystem, som Apple Homekit, Samsung Smartthings eller andra smart-hubbar. Men som enkelt och fristående system är det väl fungerande, om än inte med samma mängd finesser som andra vred-lås vi testat.

Det som i dagsläget för Glue lite extra intressant är dess samarbete med ett gäng olika online-butiker och transportbolagen Bring och Best för en tjänst de kallar Inhome. Det innebär att de har ett ticket-system kopplat till din app och du kan låta hemleveranser låsa upp och ställa paket innanför dörren om du inte är hemma.

Glue Smart Lock app
Appen har inte överdrivet många extra funktioner och inställningsmöjligheter. Men allt viktigt finns där, utom möjligtvis visning av aktuellt låsläge.

Du behöver alltså inte manuellt dela ut åtkomst, utan när du beställt hemleverans från en butik som stödjer detta får du en notifikation i Glue-appen om att godkänna dörråtkomst för Inhome-leverans... eller avböja om du vet att du är hemma. Tillsammans med Mathem.se kan du också få maten levererad direkt in i kylen på detta sätt. Och fler leverantörer och tjänster läggs till allt eftersom.

Det här är dock än så länge begränsat till ett fåtal platser, i skrivande stund Stockholm och Göteborg. Glue är inte så tydliga med att berätta det i sin egna marknadsföring. Här skulle det vara trevligt med möjlighet till en postnummersökning på hemsidan, så att en potentiell kund kan se vilka möjligheter som finns. Det sker vid själva installationen, men då är det för sent om du köpt ett Glue-lås med Inhome-förhoppningar och bor på annan ort.

Specifikationer

Produktnamn: Glue Smart Lock
Testat: Juni 2020
Tillverkare: Glue
Låstyp: Vredmonterat
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Bluetooth, wifi via brygga
Övrigt: Nätverksbrygga
Batteri: 4st AA
Batteritid (angiven): Ca 1 år
Storlek: 5,8 x 13,2 x 5,7 cm
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: 1 890 kronor på Netonnet.

Betyg: 4 av 5

Glue Smart Kit Scandinavian Pris vid test: 1890 kr.

Bästa pris just nu: 1249 kr