Yale Doorman är ett av de mest klassiska smarta låsen. Originalet kom så tidigt som 2012 och har i Sverige sedan dess sålts av Assa.

Betyg 5 av 5

Omdöme

En klassiker som bara blivit bättre med åren. Yale Doorman V2N tillsammans med Verisures minimala hubb ger dig alla fördelar av ett lokalt kodlås och alla fördelar med ett app-baserat uppkopplat lås i ett och samma paket, och de båda delarna gör varandra bättre.

Positivt

  • Bra, tydlig frontpanel
  • Välbyggd och snygg
  • Lyckad kombo med smart hubb

Negativt

  • Mycket jobb att installera
  • Appen kunde vara lite renare
  • Relativt dyr
M3 Bäst i test

Testad produkt: Yale Doorman V2N Smart Start Kit
Pris: Från 4 299 kronor via Prisjakt.

Redan när Yale Doorman kom var det avancerat, med mångsidigt kodlås, nyckelbrickor med rfid-taggar och en inbyggd högtalare med både ljudsignaler och talade instruktioner. Under åren har nya modeller och ny mjukvara introducerats, med ett växande funktionsutbud.

Designen är dock densamma som för åtta år sedan – en kompaktare enhet med snygg sifferpanel med mekaniska knappar och rfid-läsare på utsidan i en vattentät konstruktion, och en lite högre och bredare modul på insidan. Det här är ett komplett låssystem där du byter ut hela ditt lås inklusive låshuset i mitten och låsblecket i dörrkarmen. Det här går att göra på egen hand om du är händig, men det är också mycket vanligt att ta hjälp av en låssmed för att installera denna typ av lås.

Vredet på insidan är inte direkt kopplat till låsaxeln, men det ska gå att låsa upp inifrån även om batterierna tar slut. Låset drivs med fyra AA-batterier som uppges räcka i ett år, eller i vårt fall troligen ett par månader mindre. Detta eftersom vi testat låset med full trådlös uppkoppling, vilket drar lite extra ström.

Avkopplat eller integrerat

I originalutförande är Yale Doorman ett låssystem som du sköter och programmerar från sifferpanelen. Vi testar detta först, och det går relativt lätt att stega sig igenom instruktionerna så länge vi har ena ögat i manualen. Vi aktiverar och avaktiverar nyckerbrickor, permanenta och tillfälliga pin-koder, och gör en handfull andra systeminställningar utan större problem. Mycket tack vare röstassistenten ifrån den inbyggda högtalaren som gör det tydligt.

Verisure modul och hubb
Verisures radiomodul kommunicerar med den lilla hubben på 868 MHz-bandet.

Men vi vill ju testa låset uppkopplat. Här har vi flera alternativ. Doorman är kompatibelt med en handfull olika uppkopplade system, framför allt larmsystem från till exempel Sector Alarm och Verisure. Yale har ett eget smart-system kallat Smart Living och Assa har sitt egna uppkopplade låssystem kallat Aptus, men det senare är mer avsett för porten i ett flerbostadshus.

Assa rekommenderar istället att vi testar Yale Doorman ihop med Verisures hemsäkerhetssystem. Det du behöver för det är en liten Verisure-hubb och en tilläggsmodul till ditt lås. Låset och dessa komponenter säljs som ett färdigt ”Smart Start Kit” i ett gäng byggvaruhus. Du behöver inte ett komplett Verisure-hemlarm eller abonnera på larmtjänst om du bara använder låset.

Tilläggsmodulen trycker vi enkelt in på en plats precis under batterierna. Modulen ger trådlös kommunikation till hubben, som sedan ansluts till internet med fast nätverkskabel. Det är lite opraktiskt att den inte kör wifi, men det kan vi leva med. Hubben är stor som en snusdosa i diskret design. I appen registrerar vi ett admin-konto och kan sedan parkoppla vårt lås.

Smartare, modernare och fler funktioner

Verisure-systemet tar då över stora delar av systemet, och du sköter hantering av användare, pin-koder och nyckelbrickor via Verisure istället för direkt i låset. Du kan givetvis låsa och låsa upp via appen, och får detaljerade notifikationer om låsets och dörrens aktivitet och status.

En smart sak är att du kan sätta många olika säkerhetsrutiner. Brickor kan programmeras med eller utan pin som extra säkerhet, och det går att sätta fingeravtrycksverifikation för den som låser upp med mobilen. Det går att schemalägga åtkomst för alla användare, både permanenta och tillfälliga gäster. Ska användare ha åtkomst via app krävs det registrering, men pin-koder och brickor kan delas ut anonymt.

Verisure-uppkoppling till Yale Doorman har funnits i många år, men är fortfarande ett av de mest mångsidiga och smarta låslösningar du kan installera. Det är dessutom enklare och mer prisvärt nu än när vi senast spanade det, och har med tiden byggts på med nya och fler smarta funktioner. Det utnyttjar inte bara Doormans funktioner bra, utan bygger vidare på dem.

Verisure app
I Verisures system får du full koll på låset. Du kan även koppla på sensorer, en del switchar och smarta lampor, och givetvis Verisures larmtjänst.

Det här är ett system som kräver lite extra jobb för att komma igång jämfört med de enklare vred-baserade smarta låsen, och då Verisure-systemet egentligen är till för så mycket mer än bara lås blir app-gränssnittet lite ofokuserat emellanåt. Men det är varken hutlöst dyrt för vad man får eller egentligen särskilt svårt att använda.

Specifikationer

Produktnamn: Yale Doorman V2N Smart Start Kit
Testat: Juni 2020
Tillverkare: Assa Abloy / Verisure
Låstyp: Komplett låshus
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS, dator med webbläsare
Anslutning: Bluetooth, ethernet via bryggan
Övrigt: Verisure-hub och modul, 3st nyckelbrickor
Batteri: 4st AA
Batteritid (angiven): Ca 1 år
Storlek: 6,3 x 28,4 x 5,4 cm*
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: Från 4 299 kronor via Prisjakt.

Betyg: 5 av 5