Testad produkt: Greenworks Optimow 15
Pris: Från 11 219 kr hos Prisjakt.

I USA är Greenworks sedan länge en stor aktör och nyligen gjorde tillverkaren entré på den svenska marknaden. Robotgräsklipparen vi testar heter Optimow 15, men Greenworks har även en mindre modell som heter Optimow 10 i sortimentet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Att välja rätt robotgräsklippare är inte helt enkelt men vi gillar verkligen Greenworks Optimow 15. Den klipper fint och täcker av hela gräsmattan bra samtidigt som den är tålig och erbjuder bra funktioner. Den ger dig helt enkelt väldigt mycket för pengarna.

Positivt

  • Klipper jämnt och fint
  • Tar sig fram bra
  • Prisvärd

Negativt

  • Lite trist app
  • Går på hinder ganska aggressivt
  • Kan ha lite problem med smalare partier utan guidekabel
M3 rekommenderar

Vi testar klipparen på en drygt ca 800 kvadratmeter stor villatomt, och med ordentligt nedgrävd kabel. När du köper Optimow 15 medföljer både vanlig installationskabel och guidekabel. Som tillbehör finns en skyddskåpa till laddstationen. Denna behövs egentligen inte för att skydda klipparen då den är IPX5-klassad och tål vatten. Men det kan vara bra för plasten i längden.

Tålig och smidig

Robotgräsklipparen är hyfsat liten och smidig och på ovansidan finns ett manuellt vred där du ställer klipphöjden. Därutöver finns start och stoppknapp, i övrigt sköter du klipparen från den tillhörande mobilappen.

Test Greenworks Optimow 15
Den tillhörande appen gör jobbet, men här finns utrymme till förbättring.

Under de tre veckor som gått sedan installationen har klipparen bara fastnat en gång, trots att gräsmattan vi testar den på inte är helt enkel att sköta. En låg stubbe, som en del klippare säkert skulle försöka klättra upp på, är en utmaning som Optimow 15 klarar galant. Andra hinder som diverse buskar, en gammal sandlåda med gräskanter som byygts upp de senaste åren var inte heller några problem.

Det enda som vid ett tillfälle gjorde att vi var tvugna att hjälpa klipparen manuellt var en smal passage bredvid altanen. Just den här typen av utrymmen varnade installatören, som grävde kabel åt oss, att maskinen kunde fastna om den inte hade tillräckligt med utrymme att hitta ut. Vi har dock kört en betydligt större Husqvarna Automower i samma passage tidigare utan problem.

Test Greenworks Optimow 15
Du ställer klipphöjden med ett vred på ovansidan Optimow 15.

Klipper riktigt jämnt

Hur blir då resultatet? Optimower 15 klipper riktigt bra och vi kan följa exakt hur den gått i appen tack vare gps-funktionen. Vi passade på att jämna en liten yta med högt gräs, och kunde på så sätt hålla koll på hur lång tid det tog innan roboten täckt av varje centimeter, och efter 3 dagar var hela gräsmattan som en golfbana.

Guidekabel är bra att ha, och bör användas med den här maskinen så att den lättare hittar till stationen. Och en detalj vi noterade är att den är aningen aggressiv när den närmar sig hinder. Den kör helt enkelt på tills det tar stopp, till skillnad från en del lite dyrare alternativ med sensorer fram som saktar in innan den tar i trädet eller andra hinder på tomten.

Test Greenworks Optimow 15
Kåpan till laddstationen är inte nödvändig, men enligt tillverkaren är den ändå ett populärt tillbehör.

Appen är inte den snyggaste eller mest användarvänliga vi sett, men här finns de viktigaste funktionerna och du kan schemalägga exakt vilka tider du vill att klipparen ska jobba. Om den fastnar får du även upp en notis som varnar, och du kan aktivera geofencing för att få en varning om någon skulle bära iväg med den.

Även om Optimow 15 klarar att ta sig fram oavsett väder så är det inte smart att låta den gå när gräsmattan är dyblöt. Maskinen har både regn- och frostsensor, den förstnämnda använder dessutom en vädertjänst istället för vattensensor för att hålla koll på om det är lämpligt att klippa. Smart!

Test Greenworks Optimow 15

Fakta Greenworks Optimow 15

Tillverkare: Greenworks
Klippyta: Upp till 1500 m2
Klippbredd: 22 cm
Motor: Borstlös 25W
Klipptid/laddning: 70 min
Laddtid: 70 min
Klipphöjd: 2-6 cm
Uppkoppling: GSM
GPS: Ja
Övrigt: Regn- oh frostsensor
Pris: Från 11 219 kr hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5