Testad produkt: Greenworks Optimow 15
Pris: Kostar ca 13 208 kronor hos Amazon Sverige

Amerikanska Greenworks är riktigt stora på trädgårdsredskap och gräsklippare på andra sidan Atlanten. Deras Optomow 15 är en av de mer kompetenta maskinerna i produktportföljen, en klippare som ska fixa upp till 1 500 kvadratmeter gräsmatta och som är en direkt konkurrent till exempelvis Husqvarna Automower 315.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Greenworks Optimow 15 är en riktig arbetshäst som gör jobbet i ur och skur. Den klipper fint och täcker av hela gräsmattan bra, samtidigt som den är tålig och erbjuder bra funktioner. Den ger dig helt enkelt väldigt mycket för pengarna.

Positivt

  • Klipper jämnt och fint
  • Tar sig fram bra
  • Prisvärd

Negativt

  • Appen
  • Går på hinder aggressivt
     
M3 rekommenderar

Vi har testat den här klipparen under en längre tid på en tomt som mäter närmare 1 000 kvadratmeter. När du köper Optimow 15 medföljer både vanlig installationskabel och guidekabel. Som tillbehör finns en skyddskåpa till laddstationen. Denna behövs egentligen inte för att skydda klipparen, då den är ipx5-klassad och tål vatten. Men det kan vara bra för plasten i längden.

Tålig och smidig

Optimow 15 är liten, smidig och på ovansidan finns ett manuellt vred där du ställer klipphöjden. Därutöver finns start och stoppknapp, i övrigt sköter du klipparen från den tillhörande mobilappen.

Test Greenworks Optimow 15
Den tillhörande appen har bra funktioner och inställningsmöjligheter, men den kunde vara snyggare.

Den tillhörande appen gör jobbet, men här finns utrymme till förbättring.
Vi testar Greenworks-klipparen på en krävande tomt med ett gäng olika hinder. En låg stubbe, som en del klippare säkert skulle försöka klättra upp på, är en utmaning som Optimow 15 klarar galant. Andra hinder, som diverse buskar, en gammal sandlåda med gräskanter, som byggts upp de senaste åren var inte heller några problem.

Fixar hinder bra

Sedan vi påbörjade testet förra säsongen har diverse nya hinder uppkommit, saker som vi inte lagt kabel omkring. Detta är dock inget problem för den här klipparen. Under de tre veckor Optimow 15 gått, i skrivande stund 2022, har den endast stannat en gång, en meter framför laddstationen. Förklaringen vi får i appen, att den förlorat kontakten med laddstationen, är dock märklig. Men i övrigt har den tuffat på utan ett enda avbrott.

Test Greenworks Optimow 15
Du ställer klipphöjden med ett vred på ovansidan Optimow 15.

Klipper riktigt jämnt

Hur blir då resultatet? Optimower 15 klipper riktigt bra och du kan följa exakt dess framfart i appen, tack vare gps-funktionen. Vi passade på att jämna en liten yta med högt gräs, och kunde på så sätt hålla koll på hur lång tid det tog innan roboten täckt av varje centimeter. Efter tre dagar var hela gräsmattan som en golfbana. Imponerande!

Guidekabel är bra att ha och bör användas med den här maskinen, så att den lättare hittar till stationen. En detalj vi noterar är att den är aningen aggressiv när den närmar sig hinder. Den kör helt enkelt på tills det tar stopp, till skillnad från en del dyrare alternativ försedda med sensorer, som saktar in innan den brakar in i trädet eller andra hinder på tomten.

Test Greenworks Optimow 15
Kåpan till laddstationen är inte nödvändig men det ger ändå ett extra skydd.

Appen är inte den snyggaste eller mest användarvänliga vi sett, men här finns de viktigaste funktionerna. Du kan schemalägga exakt vilka tider du vill att klipparen ska arbeta. Om den fastnar får du även upp en varnande notis, och du kan aktivera geofencing för att få en varning om någon skulle bära iväg med den.

Även om Optimow 15 klarar att ta sig fram oavsett väder är det inte smart att låta den gå när gräsmattan är dyblöt. Maskinen har både regn- och frostsensor, den förstnämnda använder dessutom en vädertjänst istället för vattensensor för att hålla koll på om det är lämpligt att klippa. Smart!

Test Greenworks Optimow 15

Fakta Greenworks Optimow 15

Testad: Juni 2022
Tillverkare: Greenworks
Klippyta: Upp till 1500 m2
Klippbredd: 22 cm
Motor: Borstlös 25W
Klipptid/laddning: 70 min
Laddtid: 70 min
Klipphöjd: 2-6 cm
Uppkoppling: GSM
GPS: Ja
Övrigt: Regn- och frostsensor
Pris: Kostar ca 13 208 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5