Testad produkt: Weber Smokefire EX4
Pris: 13 990 kronor hos Garden Store

Att grilla är en konst och det finns väldigt många åsikter kring vilken typ av grill som är bäst. Oavsett om du tillhör gasol- eller kollägret idag är det helt klart så att rökning av mat inte kanske är det vi främst tänker på i grillsammanhang.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Vi gillar pellets, även om det är lite ovant att grillen sköter sig själv, och resultatet med Webers Smokefire är helt enastående. Grillen är extremt välbyggd, enkel att rengöra och den levererar jämn och fin värme och fixar både den varmrökta laxen och grillytan på entrecoteskivorna. Rekommenderas!

Positivt

  • Gedigen och smart byggd.
  • Temperaturspannet.
  • Appstyrningen.

Negativt

  • Fläkten förtar lite av känslan att "passa" grillen.
  • Kontrollenhenten och vredet.
M3 rekommenderar

Pelletsgrillar är än så länge en ganska ny och nischad marknad i Sverige även om du kanske hört talas om Traegers svindyra rökgrillar. Nu ger sig Weber in på marknaden med sin första pelletsmatade kombigrill, som ska kunna fixa så väl varmrökning på låg temperatur som traditionella stekar på hög värme. Hur blir då resultatet? M3 har testat.

Grillen levereras på pall och det är ett projekt att montera ihop den. Bruksanvisningen är dock tydlig och bortsett från att vi skar oss på en vass kant från en av de rostfria detaljerna flyter bygget på. Men du bör avsätta en dryg timme för det här, och det är bra att vara två personer.

Test Weber Smokefire EX4
Det tar en stund att montera ihop grillen, men det är en mäktig pjäs som till slut står där.

Lilla modellen räcker långt

Webers nya grill säljs i två versioner, vi testar den "lilla" EX4-modellen. Den räcker gott och väl till för en ordentlig grillkväll och rymmer ett antal rediga köttbitar (eller grönsaker om du är lagd åt det hållet) på det undre gallret som mäter 46 x 61 cm. Priset för EX4 ligger på 12 000 kronor, vilken är en rejäl slant, men vi tycker att grillen är värd det med tanke på hur rejäl och påkostad den är.

Test Weber Smokefire EX4

Smart pelletsmatning

På baksdan av grillen sitter behållaren som vi fyller upp med pellets. Weber skickade med några varianter med olika röksmak, vi började med att testa Hickory. Den här typen av grill fungerar som så att en matningsanordning skickar ut pellets på själva brännarenheten, och du ställer helt enkelt in önskad temperatur i grillen och även i den/de eventuellt anslutna termometrarna. Smokefire EX4 har fyra uttag och i paketet ingår en termometer.

För att starta grillen slår vi först på en analog strömbrytare, därefter kan vi antingen använda vredet på kontrollpanelen, eller den tillhörande Weber-appen. Men först uppdaterar vi firmware. Japp, du läste rätt. "Glöm inte att uppdatera firmware innan du grillar första gången", säger Webers produktansvarige i samband med att vi får grillen levererad. Smokefire kopplar upp sig via bluetooth till telefonen första gången, vilket gör att det tar en rejäl stund att uppdatera grillen. Därefter kan vi aktivera wifi och har du bara bra täckning på uteplatsen fungerar uppkopplingen sedan snabbt och stabilt.

Test Weber Smokefire EX4
Den tillhörande appen är enkel och låter dig få notiser när maten är klar. Du kan även ställa in temperatur på distans, eller slå av grillen.

Håll koll i appen

I appen finns färdiga program för olika typer av kött och fisk, och hur vi vill ha maten tillagad. Men av någon märklig anledning finns inte "vilt" med som kategori. Som jägare med en hel del älgkött i frysen var det lite av en besvikelse.

Vi började med att testa maskinen som varmrök. En saltrulle och lite olika grönsaker fick utgöra en testmåltid en solig fredagkväll (ibland är det ett tufft jobb att testa prylar för M3...). Grillen sattes på 95 grader, vilket är lägsta temperaturen, och efter 2,5 timmar var maten klar. Utan att vi behövde passa någonting.

Men - här kom en liten överraskning. Väl till bords, fem meter från Weber Smokefire, startade grillen sitt avstängningsprogram samtidigt som vi skulle hugga in på den härligt rosa älgbiten. Programmet innebär att fläkten varvar upp och ned under ca 15 minuter. Och den är inte tystlåten. Tänk dig en dammsugare så förstår du vad vi menar. Irritationen bland övriga familjemedlemmar var märkbar.

Maten blev i alla fall väldigt lyckad och under de närmaste två veckorna testade vi att grilla och röka det mesta vi kunde komma på. Lax, nötkött, paprika, bacon, älgbitar av olika slag. Allting blev fantastiskt gott. När Hickory-pelletsen var slut testade vi äppel-varianten och den gav också härlig arom åt köttbitarna.

En utmaning med den här typen av kombimaskin är om den blir tillräckligt varm för att få till den där grillytan när du slänger på en köttbit. När vi startar upp Weber Smokefire på maxtemperatur 315 grader, vilket den når på ca 14 minuter, då är det riktigt varmt! Helt klart jämförbart med den Landmann-gasolgrill med 5 brännare som vi har ståendes bredvid.

Test Weber Smokefire EX4
Det lilla vredet på kontrollpanelen låter dig ställa in önskad temperatur, med gränssnittet och kvaliteten på skärmen känns inte helt klockrent.

Fettet från maten rinner ned på så kallade flavorizer bars och det fett som inte förångas hamnar därefter i en behållare som du kommer åt via en utdragbar låda på framsidan. Här hamnar även askan separerat. Smidigt att rengöra helt enkelt!


Otroligt bekvämt

Som jägare, som ofta lämnar in kött för rökning, är det svårt att inte falla pladask för den här grillen. Det är otroligt bekvämt att inte behöva stå och passa när vi tillagar bitar på låg värme. Visst finns det andra lösningar som hjälper dig att hålla koll på temperaturen i en app, eller som fixar rökning på en traditionell grill. Men just kombinationen, en riktigt välbyggd kvalitetsgrill som fixar både rökning på låg temperatur och vanlig grillning, utan att du behöver hålla koll på gasolflaskan, det är värt mycket. För oavsett hur stor grillnörd du är så går det inte att komma ifrån att den här typen av pjäser tar lite altanyta i anspråk.

Hur står sig då Webers Smokefire EX4 mot konkurrenterna? Det återstår att se, då vi ännu inte testat andra pelletsgrillar, men räkna med att det kommer inom kort. Vi ser fram emot att då testa Webers instegsmodell sida vid sida mot alternativen, och återkommer då med ett uppdaterat test.

Test Weber Smokefire EX4
När vi ställer in temperaturen på max blir det riktigt varmt i grillen...

Vi gillar verkligen konceptet, även om fläkten (som av förståeliga skäl för oväsen både under grillning och under avstängningsprocessen) förtar lite av den där avslappnade härliga känslan av att stå med en kall öl och peta lite på köttbitarna medan någon annan fixar allt annat runt omkring. Risken är ju stor att du åker på andra arbetsuppgifter när du inte vill stå och passa flintasteken...

Fakta Weber Smokefire EX4

Tillverkare: Weber
Pris: 13 990 kronor hos Garden Store
Bränsletyp: Träpellets
Grilltemperatur: 95-315 grader
Antal temperaturgivare: 4 (en medföljer)
Mått: 119 x 109 x 84 cm (stängt lock)
Mått grillyta: 46 x 61 cm

Betyg: 5 av 5