Cortina E-Mozzo skiljer sig från andra typiska stadscyklar vi testat. Förutom ett relativt högt insteg och sportig design saknar den några av detaljerna som andra modeller inom kategorin erbjuder. E-Mozzo har till exempel en nästan fånigt opraktiskt liten pakethållare som mest verkar finnas där av estetiska skäl.

Betyg 5 av 5

Omdöme

För dig som letar efter en sportig damcykel att trampa omkring på i stan är det svårt att hitta en bättre modell än Cortina E-Mozzo. Den fungerar fantastiskt bra på asfalt men det är inga problem att även ta en sväng ut i parken eller på landsvägarna.

Positivt

  • Mjuk och perfekt tajmad assistans
  • Välbalanserad
  • Hög byggkvalitet
  • Lång räckvidd

Negativt

  • Ganska värdelös liten pakethållare
  • Svårväxlad i uppförsbackarna
M3 rekommenderar

Testad produkt: Cortina E-Mozzo
Pris: 19 995 kronor hos Elcykelvaruhuset

Det här gör det lite krångligt att få med sig saker på språng då vi inte heller får någon korg inkluderad, även om detta kan köpas till. Vi får för den delen inte heller pedalbroms, någonting de flesta elcyklar av den här modellen erbjuder.

Det vi får istället är en riktigt grym mittmotor. Shimano Steps E-5000 sitter placerad i pedalerna och avgör perfekt när vi behöver assistens. Vi behöver aldrig känna att vi trampar luft, men kraften finns där när vi behöver den.

Enda gången vi känner att vi skulle önska lite mer kräm är i brantare uppförsbackar, där vi precis som med Lifebike Classic Steps E5 har svårt att växla i uppförsbacken, så det gäller att planera sitt trampande.

Cortina E-Mozzo
Cortina E-Mozzo kanske ser lite sparsmakad ut utan korg eller ordentlig pakethållare, men kommer med en magisk mittmotor.

Stabilt värre

I och med att motorn är placerad vid pedalerna och batteriet i ramen blir resultatet en mycket välbalanserad cykel. Chassit känns stabilt och även om det inte finns någon stötdämpning får vi en bekväm ridtur över trottoarkanter och ojämna underlag.

Cortina E-mozzo

När vi tar med E-Mozzo ut i naturen på stigar som egentligen är utanför cykelns primära användningsområde fungerar den oväntat bra även här. De sju växlarna från Shimano fungerar för det mesta felfritt och bromsarna likaså.

Batteriet ger oss över 8 mils räckvidd vid max assistans, vilket är i högsta laget och mer än tillräckligt för de flesta pendlarna. Den tillhörande displayen är stor och informativ, och ger oss full koll på hur mycket batteri vi har kvar, hur mycket motorn hjälper till samt annan information om räckvidd och hastighet.

Cortina skärm
På den tillhörande skärmen får vi full koll på det mesta.

Specifikationer

Modell: Cortina E-Mozzo 2020
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Cortina
Hjulstorlek: 28 tum
Motor: Mittmotor Shimano Steps E-5000 36v
Batteri: Shimano 418wh
Räckvidd: Över 8 mil vid test (max assistans)
Bromstyp: Hydraulisk skivbroms
Dämpning: Odämpad
Växlar: Shimano Nexus 7
Övrigt: Lampa fram och bak
Rek. pris: 26 995 kronor
Pris: 19 995 kronor hos Elcykelvaruhuset

Betyg: 5 av 5