Landmann Pantera 2.0 är en riktigt snygg modell som dessutom går att komplettera med ett brett utbud tillbehör i form av olika vagnar avsedda för olika användningsområden.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Visuellt är Pantera 2.0 en riktigt snygg pjäs, vid närmare granskning blir känslan mer tveksam. Just när det kommer till kvalitetskänslan i konstruktion och materialval i själva ramverket runt chassit kunde det varit mer påkostat. Och ett glappande lock i den här prisklassen känns som en käftsmäll. Den är däremot enkel att både använda liksom att rengöra och dubbla brännare är ett stort plus. Vi gillar även utbudet av kompatibla vagnar, hela tre olika varianter. 

Positivt

  • Kommer snabbt upp i grilltemperatur
  • Bra utbud av tillbehör
  • Dubbla brännare

Negativt

  • Kvalitetskänslan… nja
  • Passformen inte helt hundra
  • Ställning/bord eller smidig transportkärra ingår ej
Installationen är enkel och går snabbt. Det är i stort sett att trycka på vreden på avsedd plats, montera termometern i locket som i sin tur ska fästas med två låssprintar i underredet, och grillen är redo att användas. De medföljande sidoborden är avtagbara med kan även placeras stående för att ta mindre plats vid förvaring eller transport.

Testad produkt: Landmann Pantera 2.0 generation 3
Pris: 2 246 kronor hos CDON

Tveksam passform

Det är lite si och så med passformen. Sidobordens fästen känns riktigt budget, med vassa kanter och inte helt stabilt. Även lockets (i gjuten aluminium) passform går att diskutera. Att det kan röra sig något i sidled är förståeligt med tanke på fästanordningen, men att det vickar diagonalt känns mindre förtroendeingivande och innebär även att det skramlar en hel del när vi förflyttar grillen.

Landmann Pantera
Dubbla brännare, skyddade av smaksättande flametamers.

Innanmätet är en trevligare historia. Under det tvådelade grillgallret i gjutjärn möts vi av dubbla helgjutna brännare vilket inte är en självklarhet i segmentet och en förutsättning för indirekt grillning. Brännarna tänds upp med hjälp av den elektroniska, batteridrivna pulständaren och brännarnas effekt går att individuellt justeras steglöst.

Brännarna skyddas föredömligt av flametamers vilket är riktigt bra. De inte bara skyddar brännarna utan styr även i viss mån värmefördelningen i din grill. De ger även smak åt det som grillas när köttsaft droppar ner och förångas på dem. I botten finns en fettuppsamlingsskål med plats för en aluminiumform och som enkelt dras ut i underkant av grillen för tömning.

Bra utbud av tillbehör

Med båda brännarna i maxläge når vi relativt snabbt en bra arbetstemperatur; efter cirka fem minuter 200 grader och efter ytterligare lika lång tid har vi kommit upp till 255 grader. Vi upplever att värmen fördelas jämnt över hela grillytan (48 x 37 centimeter) och skippar du det medföljande och i sammanhanget skrymmande varmhållningsgallret ryms här faktiskt en hel del.

Landmann Pantera
Tre olika varianter av vagnar.

Som med alla kompakta grillar bör Pantera 2.0 kompletteras med en vagn för att du ska få en bra arbetsställning och Landmann erbjuder hela tre olika modeller – ett stationärt bord med hjul, en fällbar vagn som snabbt förvandlas till ett bord samt vagnen Tailgate, avsedd endast för transport, liknande en ”Dramaten”.

Specifikationer

Modell: Pantera 2.0 Generation 3
Testad: juni 2020
Tillverkare: Landmann
Antal brännare: Två
Max effekt: 4kW
Grillgaller: 2-delat gjutjärn
Tändning: elektronisk
Inbyggd termometer: ja
Sidobord: Två, avtagbara
Mått BxHxD (med sidobord på): 101 x 51 x 42 centimeter
Vikt: 17 kilo
Garantier: 10 år på aluminiumlocket samt galler 10 år, brännare 5 år, övriga delar 2 år.
Rek. pris vid test: 3 795 kronor
Pris: 2 246 kronor hos CDON

Betyg: 3 av 5