Weber är utan tvekan en av de mest namnkunniga och populäraste tillverkarna. Det räcker med att gå in på närmaste stormarknad för att inse att med rätt marknadsföring kommer man långt. Det är givetvis långt ifrån hela sanningen, man har helt enkelt lyckats med det mesta – allt ifrån att tillverka produkter som användarna efterfrågar till att med ett brett återförsäljarnät nå ut med produkterna.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Weber Q2200 är en prisvärd gasolgrill som gör jobbet, inte mer. Den arbetar snabbt upp temperaturen, men är samtidigt något begränsad med sin singelbrännare. Det medföljande stativet är ett plus i kanten, framför allt om du har grillen stationärt på balkongen eller liknande. Men den är relativt otymplig att bära och har du för avsikt att emellanåt ta med dig grillen på utflykter eller andra aktiviteter så är tillverkarens fällbara rullvagn, för runt 1 500 kronor, ett givet köp.

Positivt

  • Snygg, välkänd design
  • Blir snabbt varm
  • Stativ ingår
  • Enkel att hålla ren

Negativt

  • Endast en brännare
  • Otymplig att bära
Lägg därtill ett bergfast rykte från användarna till potentiella nya köpare, en imponerande mängd tillbehör av alla de slag liksom ett brett utbud av produkter inom samtliga kategorier av grillar. Så det är knappast överraskande att Weber befinner sig i toppen av försäljningsstatistiken.

Testad produkt: Weber Q2200
Pris: 4 006 kronor hos Amazon.se

Och givetvis har tillverkaren en passande modell även till denna holmgång. Weber Q2200 är knappast ny utan har hängt med några år nu. Den stora skillnaden mellan denna och föregångaren Q220 är förutom en något uppdaterad design det tvådelade grillgallret som förenklar rengöringen och funktionsmässigt kan användaren byta ut den ena delen mot exempelvis en passande stekplatta.

Enbart en brännare innebär viss begränsning 

Weber Q2200 i sig är en relativt enkel historia. Den säregna Q-designen givetvis, och två sidobord som smidigt fälls in under locket när grillen svalnat och inte används. Grillgallret, i porslinsemaljerat gjutjärn är som sagt tvådelat och är solitt i sektionerna ovanför brännaren.

Riktiga flametamers saknas således. Ja, modellen har endast en brännare vilket begränsar möjligheten att grilla indirekt. Men då brännarröret i stort sett löper längs med baljans nerkant finns ett utrymme på gallrets mitt där det med lite vilja går att placera en stek, om än i ett lite mindre format.

Weber Q 2200
Smidigt stativ ingår i priset.

Som på de flesta kompakta grillar finns en utdragbar dropplåda i botten som köttsaft och fett kan rinna ner i, och överlag är modellen relativt enkel att hålla ren. En brännare till trots, kommer Weber Q2200 snabbt upp i temperatur. Det tar runt 4 minuter att nå 200 grader och efter ytterligare 6 minuter visar termometern 290 grader. Fördelen med en mindre grill är att det fördelar sig jämt över hela grillgallret, så även i detta fall.

Modellen säljs tillsammans med ett tillhörande stativ. Det går att hitta modellen utan tillbehöret i vissa nätbutiker, men priset är detsamma, 3 999 kronor. Bordet som grillen placeras på har tre krokar och stödbenen trycks på plats alternativt monteras bort enkelt och snabbt. Fronten är klädd med ett skydd i plast som på ett smakfullt sätt till viss del döljer gasflaskan. 

Specifikationer

Modell: Q 2200
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Weber
Antal brännare: En
Effekt brännare: 3.52 kW
Grillgaller: 2-delat porslinemaljerat gjutjärn
Tändning: elektronisk
Inbyggd termometer: ja
Sidobord: Två, infällbara
Mått BxHxD (med sidobord utfällda, höjd med/utan stativ): 130,6 x 104/40 x 62,2 centimeter
Vikt: ca 15 kilo (utan stativ)
Garantier: 5 år
Rek. pris vid test: 4 490 kronor
Pris: 4 006 kronor hos Amazon.se

Betyg: 3 av 5