Minichef 420G skiljer sig rejält från andra gasolgrillar. Här snackar vi klotformat till skillnad från Weber Q2200, Landmann Pantera och Napoleon som har mer rektangulär design. Den runda formen är i och för sig ingen ögonbrynshöjare, i vilket fall inte när det gäller gasolgrillar från Outdoorchef.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Maken till snabb värmeutveckling har vi sällan skådat och Easy flip-lösningen är en enkel och smått genialisk lösning. Den låga konstruktionen innebär emellertid att du behöver en avsats eller bänk att placera den på, alternativt köper du tillbehöret Minichef Station, ett underrede för en enkel av- och påmontering av grillen. Problemet? Den kostar nästan lika mycket som själva grillen…

Positivt

  • Kompakt design
  • Hög kvalitetskänsla, brutal värmeutveckling
  • Smart system för både indirekt och direkt grillning

Negativt

  • Otymplig att bära
  • Dyrt tillbehör för en mer stationär installation
  • Gjutjärnsgaller inte standard
Vi testade deras något större modell Ascona 570 G för några år sedan med liknande konstruktion, en fantastisk grill fortfarande fungerar felfritt. Minichef är mer kompakt och med ett porslinsemaljerat 1-ring brännarsystem, jämfört med Ascona, som har två.

Fixar både direkt och indirekt grillning

Grillen levereras i stort sett redo att användas direkt. Stativet med de korta benen ska fästas med ett par skruvar, termometern fästas i locket och den udda lösningen ”Easy flip” som består av en mindre kon i botten som skyddar ringbrännarsystemet, samt en större, som beroende på hur du placerar den kan grilla antingen direkt eller indirekt. Med denna fiffiga lösning spelar alltså antalet brännare ingen roll, så trots grillens kompakta format finns möjligheten att grilla på två olika sätt.

Outdoorchef Minichef 420G
Förklaring till hur ”Easy flip”-konstruktionen fungerar.

Reglaget är placerat i framkant med piezotändaren placerad alldeles intill. Kvalitetskänslan är genomgående hög. Den känns helt enkelt rejäl och utan delar som skramlar när vi lyfter upp den. Gallret som medföljer är tyvärr en ganska trist historia i rostfritt. Turligt nog har tillverkaren även skickat med ett gjutjärn som matchar grillens prestanda betydligt bättre. Dessutom blir grillmönstret snyggare.

Det är lätt att distraheras av grillens till synes blygsamma storlek, som till stor del består av ställningens korta ben. Men här har vi en riktig krutdurk som utklassar de övriga när det gäller värmeutveckling. 200 grader avklaras på dryga minuten, 5 minuter senare är vi uppe 360 grader – minst sagt imponerande. Grillytan mäter 39 centimeter i diameter så det går utan problem att grilla exempelvis tre hela kycklingar med indirekt värme. Utomordentligt!

Minichef 420G
Passande vagn finns som tillbehör.

Specifikationer

Modell: Minichef 420 G
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Outdoorchef
Antal brännare: En
Effekt brännare: 4.3 kW
Grillgaller: rostfritt
Tändning: elektronisk
Inbyggd termometer: ja
Sidobord: Två, avtagbara
Mått BxHxD (med sidobord): 78 x 43 x 53 centimeter
Vikt: Ca 12 kilo
Garantier: 3 år
Rek. pris vid test: 3 949 kronor
Pris: Kostar 3 990 kronor hos Bagaren & Kocken

Betyg: 4 av 5