Givetvis ville vi se om det var en lyckträff eller om någon av tillverkarens övriga modeller skulle kunna utmärka sig i samma positiva bemärkelse. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Napoleons Travel-Q håller funktionsmässigt hög klass och med sina dubbla brännare bemästrar den både direkt liksom indirekt grillning. Den tar i jämförelsen visserligen längst tid på sig att nå önskvärd temperatur, men i övrigt finns inget att anmärka på. Är det en portabel grill du är ute efter så välj X-modellen. Den kostar lite extra, men du kommer inte ångra dig för en sekund.

Positivt

  • Sjukt snygg design, perfekt passform
  • Dubbla brännare
  • Enkel att rengöra
  • ”X”-modellens smidiga stativ

Negativt

  • Kostar en slant
  • Jämförelsevis en något längre uppvärmningstid
Och självklart har Napoleon ett intressant alternativ även i detta segment. Och det ska sägas direkt att PRO285 är en av klassens snyggaste modeller. Som en grillarnas Ferrari, och det känns som om den ritats för att briljera rent aerodynamiskt i en vindtunnel.

Testad produkt: Napoleon Travel Q PRO285
Pris: Från 3 589 kronor hos Bagaren och Kocken

Högkvalitativ konstruktion

Passformen är perfekt och det i sammanhanget höga locket sluter tätt mot baljan. På sidorna finns praktiska handtag för att du ska kunna bära med dig grillen. Det porslinemaljerade gjutjärnsgallret erbjudet en grillyta på 54 x 37 centimeter och som matas med hetta från de dubbla rostfria brännarna med ”Jetfire-tändning”. Tändningen sker automatiskt när du vrider om något av de två, snyggt kromade steglösa reglagen i fronten.

Travel-Q PRO285
Dubbla brännare.

Gallret, med Napoleons karakteristiska vågforme,r är för övrigt tvådelat och är precis som i fallet Weber Q2200 massivt precis ovanför brännarrören för att skydda dessa. Flametamers saknas med andra ord. Den totala effekten är specificerad till 4,1 kW och det tar runt 6 minuter för att komma upp i en temperatur på 200 grader. Efter totalt 10 minuter visar termometern 260 grader och värmefördelningen är jämn över hela ytan.

Travel-Q PRO285
"X"-varianten med det smidiga stativet.

Travel-Q PRO285 finns även i en variant där grillen är fastmonterad på ett hopfällbart hjulstativ – och då med ett ”X” som tillägg i modellbeteckningen. Merkostnaden ligger på knappt en tusenlapp och är den bästa investeringen du kan göra om du har för avsikt att ta med dig grillen utanför hemmet. Maken till smidig och genomtänkt lösning har vi sällan skådat – ett enkelt handgrepp och stativet fälls ihop och du rullar lätt iväg med ekipaget till avsedd plats.

Specifikationer

Modell: Travel-Q PRO285 (PRO285-X )
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Napoleon
Antal brännare: Två
Effekt brännare: 4.1 kW
Grillgaller: Porslinemaljerat gjutjärn
Tändning: Jetfire, elektroniskt
Inbyggd termometer: Ja
Sidobord: Nej (ja, på stativet)
Mått BxHxD: 74 x 38 x 47 cm (112 x 115 x 51 cm)
Vikt: Ca 12 kilo (21 kilo)
Garantier: 5 år +5 (+5 innebär att reservdelar erbjuds konsument i ytterligare 5 år efter avslutad garantitid till 50 % av ordinarie pris)
Rek. pris vid test: 4 390 kronor (5 790 kronor)
Pris: Från 3 589 kronor hos Bagaren och Kocken

Betyg: 4 av 5