Denon X-Series är en ny serie avancerade hemmabioreceivers som blir först i världen med stöd för 8k-upplösning. De fyra modellerna i X-Series har alla en 8k-ingång plus ett antal 4k-ingångar.

Desto viktigare för de flesta användare – 8k är trots allt fortfarande flera år borta – är det som möjliggör 8k: Stöd för hdmi 2.1. Den nya hdmi-standarden har även en lång rad andra förbättringar, kanske framför allt för gamers.

Med hdmi 2.1 kommer stöd för earc som möjliggör betydligt högre ljudkvalitet, variabel bildhastighet (VRR), 4k-video med 120 bilder per sekund, auto low latency mode (ALLM) och quick frame transport (QFT) som minskar lagget mellan inmatningar på handkontroller och reaktionen i spel. Det är funktioner som kommer göra nytta med nya generationens spelkonsoler som släpps i höst.

Tre av modellerna har en funktion som tidigare bara fanns i riktigt lyxiga modeller: Möjligheten att fungera som förförstärkare. Det innebär att receivern enbart avkodar den digitala ljudsignalen och skickar vidare den till ett slutsteg utan att blanda in sina egna förstärkare.

Alla fyra har stöd för Dolby Atmos, DTS:X, Imax Enhanced och Auro-3D. De har också Apple Airplay och kan styras med Google Assistant eller Amazon Alexa.