Vårens flaggskeppsmobil från Huawei, P40 Pro, var redan den en på flera sätt ett imponerande bygge, med sin snygga och svepvänliga skärmdesign, grymma batteritid och framförallt dess kamera. Kanske den bästa i branschen just nu, även om den inte har samma extrema pixelupplösning och periskopszoom som Samsungs toppmodell Galaxy S20 Ultra. Men det blir det ändring på nu, när Plus-versionen av P40 Pro nu också är släppt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en uppgradering på flera punkter från Huawei P40 Pro. Men det som uppgraderats är saker som redan var bra tidigare – skarpare superzoom som redan var en av marknadens bästa, maxad trådlös laddning, när den redan tidigare var snabb. Det lite exklusivare materialvalet är roligt, men inte avgörande, och den extra tjockleken och vikten märks av. Är det värt de extra pengarna? Bara om du behöver mer lagring och är extremt förtjust i att zoom-fota.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Stilig baksida i keramik.
  • Lång battieritd och extra snabb trådlös laddning.
  • Uppgradering av redan bra kamera.

Negativt

  • Mono-högtalare.
  • Inte längre esim?
  • App-begränsningarna kvarstår.
  • Något tung.

Testad produkt: Huawei P40 Pro Plus
Pris: 14 182 kr hos Cdon.

Det är som namnet antyder en påplussad variation på P40 Pro, med en handfull förändringar och ett högre pris. I grund och botten är det samma mobil, med samma grunddesign, bild, ljud, och prestanda. Men med en handfull skillnader. Inte minst priset, P40 Pro Plus kostar 13 990 kronor mot 10 990 kronor för vanliga Pro. Då är ju givetvis frågan var de extra kronorna har hamnat, och om de är värda det.

Innan vi går vidare måste vi som alltid när vi numera pratar Huawei påminna om att det inte är en vanlig Andoid-mobil. Huawei själva kallar sitt system för ”EMUI baserat på Android”, vilket vi tycker är en rättvis beskrivning. Det är Androids kodbas och systemet kan köra Android-appar. Men inte alla, och de har inte tillgång till Googles ekosystem, egna appar och app-butik.

Du får helt enkelt sänka förväntningarna en del på vilka appar du kan få in i mobilen, och att det kan krävas lite omständliga lösningar för att få till vissa funktioner. Situationen ser bättre ut nu än när vi testade P40 Pro i våras, med fler viktiga appar i egna app-butiken och fler så sakta på väg. Men det är fortfarande ett handikapp du ska vara medveten om, och behöver vara tolerant med om du köper en Huawei-mobil år 2020.

Huawei P40 Pro Plus färger
Blanksvart eller blankvit, två klassiska alternativ.

Ny baksida

Med den brasklappen ut vägen, låt oss titta närmre på vad P40 Pro Plus har att komma med. Till det yttre är det tre saker som skiljer den från P40 Pro. För det fösta dess snygga baksida i keramiskt material istället för glas, vilket gör den mindre ömtålig och ger den en ny snygg avrundning runt kamerahuset.

Det är fortfarande en helblank yta som kan vara lite hal att hålla i, men det är tryggare att använda den utan skal än de flesta flaggskepp idag. P40 Pro Plus kommer i två färger, en helsvart och en helvit. Vi tycker att den vita modell vi fått testa är riktigt stilig, den skiljer sig från mängden utan att för den delen sticka ut.

För det andra är själva kamerapanelen ny, en ännu längre och bredare rektangel än i P40 Pro. Och för det tredje är P40 Pro Plus både lite tjockare och lite tyngre. Med nio millimeters tjocklek och vikt på 226 gram är den i samma storleksklass som bastanta Samsung Galaxy S20 Ultra.

Prestanda nästan i toppklass

Prestandamässigt ligger Huaweis flaggskepp med egna Kirin 990-kretsen aningen efter de Snapdragon-baserade toppmobiler vi sett under hösten, men det blir allt mindre relevant att jaga topposition i prestanda för en mobil, och du lär inte sakna datorkraft när du använder den.

Huawei P40 Pro Plus
Skärmen har snygga färger och 90 Hz frekvens, men inte riktigt maxad ljusstyrka.

Vi kan utan problem köra tunga appar, de mest krävande Android-spelen (bland de vi kan få tag på utanför Google Play-butiken) och har snabb hantering av avancerade funktioner i kameran. Det är flaggskeppsklass, kort och gott, men vill du ha det allra senaste ska du nog istället vänta in vad Huawei antagligen släpper senare i år. De precis som Apple lanserar sina nya systemkretsar under höstsäsongen.

P40 Pro Plus har lite extra minne och lagring, 12 GB respektive 512 GB. Det finns möjlighet att utöka det med extra minne av mer vanliga mn-kort typen. Men bara upp till 256 GB extra. Det extra ramminnet ser ut att de gen ett litet lyft i prestanda jämfört med P40 Pro, men det beror väldigt mycket på omständigheter och exakt vad du gör med mobilen.

Ljud och bild kan förbättras

Bildskärmen är samma som i P40 Pro, en 6,58 tums oled-panel med rundade hörn , aningen böjda långsidor och ett avlångt hål för en framåtriktad kamera med dubbla sensorer i övre vänstra hörnet. Det gör den lite mer påtaglig än i de flesta mobiler just nu, och kör vi till exempel video i helskärm så stör den helt klart upplevelsen. Å andra sidan innebär det att den har en extra bra selfiekamera med möjlighet till riktig bokeh-fotning, och den ska också vara extra säker för ansiktsinloggning.

Skärmen har bra flyt i bilden med 90 Hz bildfrekvens och allt vi kan begära av en flaggskeppsmobil i kontrast, dynamik och färgomfång. Det som möjligtvis går att anmärka på är att den saknar det där riktiga trycket i maxljusstyrka som en del konkurrenter mäktar med.

Ljudmässigt bjuder P40 Pro Plus inte på några överraskningar, den har samma välljudande högtalare i botten som P40 Pro, men även här tyvärr bara en i botten, och därmed inget stereoljud. Det är något som vi tycker borde vara standard på en toppmobil idag.

Huawei P40 Pro Plus högtalare
En högtalare i botten är allt du får. Men den låter bra, om än bara i mono.

Bästa zoomen hittills

Det som är den största uppgraderingen från P40 Pro är kameran, och då framförallt zoomfunktionen. Nu matchar Huawei den extrema zoomen i Samsung Galaxy S20 Ultra med upp till 100x inzoomning istället för som tidigare 50x. Men de gör de på ett lite annat sätt.

Samsungs mobil har enklare optik med 4x optisk zoom, men en rejäl 48 megapixelsensor bakom, vilket gör att de kan lägga på extra mycket digital zoom på det, med ett fortfarande utmärkt skarps 10x hybridläge. Huawei har istället två separata zoomkameror, en med 3x zoom-optik, och en ny horisontellt monterad teleskopzoom som tar upp ren optisk zoom till hela 10x.

Men de har inte plats för lika stora sensorer utan nöjer sig med ett par 8-megapixlare, vilket begränsar möjligheten att zooma vidare optiskt med hög detaljering. Trots det får vi tack vare optiken vassare resultat med bättre detaljskärpa när vi zoomar in mellan ungefär 25x och 100x än med Samsungs motsvarande. Däremot är vi inte helt imponerande av ”mellanzoomen” på 3x som har hand om zoom från 3x till 10x. Den ger oss en smågrynig bild och dessutom med helt annan färgtemperatur än övriga kameror.

Utmärkt ljushantering

Huvudkameran och vidvinkelkameran är såvitt vi kan se samma som i P40 Pro, och det är ju riktigt bra det, då vi anser att de är något av de bästa som sitter i en mobil just nu. Den 50-megapixelsensor med stor yta och egen pixelbinningsteknik som Huawei använder ger den fin dynamik i dagsljus och bästa hanteringen av fotning i mörka rum av alla mobilkameror just nu.

Huawei P40 Pro Plus kameror
I kameran sitter den största förändringen. Dubbla zoom-linser, en med ny teleskopdesign och hela 10x optisk förstoring.

Huaweis ai-läge som justerar allt från bildutsnitt till färger beroende på olika typer av motiv kan vara lite påträngande ibland, men gör för det mesta det vi förväntar oss och hoppas på. Vidvinkelkameran är även den bättre i årets Huawei-flaggskepp än någonsin, med dynamik och ljushantering som nästan matchar huvudkameran. En sak som dock är en besvikelse är att P40-serien skippat det läge för makrofoto som förra årets mobiler hade.

Som modernt flaggskepp år 2020 har telefonen det mesta i kommunikationsväg. Wifi 6, bluetooth 5.1 och 5g-mobildata. Den klarar inte snabbare mmwave-typen av 5g, men det gör nästan inga konkurrenter heller och det lär ändå dröja länge innan man kan utnyttja det. En liten detalj är att p40 Pro Plus inte har esim-stöd, vilket P40 Pro har. Det är en märklig sak att välja bort i två annars så snarlika mobiler. Dubbla simkortplatser har den dock.

Räcker hela dagen och laddar snabbt

Batteriet är samma som i P40 Pro, en ordentlig klump på 4 300 mAh som både ger utmärkt batteritid och är snabbladdat. Nytt i Plus-modellen är att trådlösa laddningen än trimmad ytterligare, och stödjer här laddning med upp till 40 W effekt, samma som med trådad laddare. Med Huaweis egna Supercharge Wiresless-laddare tog det oss knappt två timmar att fylla ett urladdat batteri. Ska du ha ett par timmar driftstid räcker det med tio minuter i laddaren.

Kan P40 Pro Plus vara telefonen för dig? Om du är medveten om och accepterar systemets begränsningar och vill ha massor av lagringsplats för foto och video, och planerar att utnyttja det genom idogt användande av extra zoom… ja, kanske. Annars kan du, om du vill ha en Huawei, tryggt nöja dig med en P40 Pro istället, som är nästan lika bra på det mesta.

Specifikationer                           

Produktnamn: Huawei P40 Pro Plus ELS-N39
Testad: Juni 2020
Kontakt: Huawei
Systemkrets: Huawei Kirin 990 5G
Processor: 2st x Cortex-A76 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 1,95 GHz, dual NPU
Grafik: Mali-G76
Minne: 6 GB
Lagring: 512 GB, plats för mn card upp till 256 GB
Bildskärm: 6,58 tum oled, 1200 x 2640 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50,3 megapixel + 40 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 3x telefoto + 8 megapixel 10x telefoto + ToF med led bak, 32 megapixel + djupsensor fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: EMUI 10.1 baserat på Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, dubbla sim, vattentålig (IP68)
Batteri: 4 200 mAh, ca 21h webbvideo (wifi), ca 18h blandad användning (4g), ca 32h samtal (3g)
Storlek: 7,26 x 15,8 x 0,9 cm
Vikt: 226 gram
Rek. pris: 13 990 kr
Pris: 14 182 kr hos Cdon.

Prestanda       

Antutu Benchmark: 490 203 poäng
Geekbench 5: 2 977 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 689 poäng
Androbench, lagring: 1 788,13 MB/s

Betyg: 4 av 5