Testad produkt: NIU NQi Sport
Pris: 29 995 kronor hos Köpenscooter.nu

NIU hade vid testtillfället sålt mer än 400 000 el-mopeder världen över och i Europa ligger tillverkaren i försäljningsstoppen. Och det är lätt att förstå varför då NQi Sport är en riktigt snygg modell och som borde tilltalar de flesta intressenter med sin mix av både klassiska linjer och moderna detaljer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

NQi Sport kostar en rejäl slant, men känns värd varenda krona. Kvalitetskänslan är en glädjekälla och körglädje levereras av den nästan 2 kW starka motorn så det räcker och blir över. Konstant uppkoppling och möjlighet att fördubbla räckvidden med ett extra batteri är ytterligare funktioner vi gillar skarpt. Rekommenderas!  

Positivt

  • Riktigt snygg, bekväm och underhållande
  • Konstant uppkopplad
  • Räckvidden kan fördubblas

Negativt

  • Dyr
Modellen finns i tre olika färger; svart, vit eller röd och det finns en rad olika tillbehör i from av exempelvis ryggstöd, packbox eller en större vindruta för den som vill extrautrusta sin moped.
NIU NQi Sport
M3 rekommenderar

Sadeln är stor och bekväm och körställningen upprätt. Batteriet är monterat under en lucka under fotstödet vilket innebär att förvaringsfacket under sadeln är relativt rymligt och du får plats med både laddaren och lite packning alternativ ytterligare ett batteri (13 995 kronor)för en fördubblad räckvidd. Batteriet kan laddas med batteriet i skotern eller tas loss och bäras med hem eller till kontoret och laddas där. Smidigt!

Informativ instrumentpanel

Instrumentpanelen är riktigt bra och visar allt du kan behöva veta för ett smidigt användande. Hastighet, batterinivå i stapelform och procent, återstående laddningstid, trippmätare, strömåtgång i realtid, körläge (tre till antalet), energiåtervinning (energi återvinn när du använder bromsarna) samt felkodmeddelande vilket är riktigt bra.

NIU NQi Sport

Dessutom visas även styrkan på gps- samt gsm-signalen i övre vänstra hörnet och det här är riktigt spännande. NUI vände med lanseringen av modellen NQi Sport (och då under namnet N1) upp och ner på hela el-scootervärlden i och med en konstant uppkoppling som innebär att du med hjälp av en app kan se mopedens status i form av räckvidd och batterinivå, statistik över tidigare rutter, varningar om någon försöker stjäla din moped med push-notiser och väderprognoser. Du kan även lokalisera open med hjälp av gps-positionering. 

Fina köregenskaper

Att köra NQi Sport är en ren fröjd. Modellen är fint hopskruvad och kvalitetskänslan är hög. Inget gnissel eller skramlande oavsett om vi far fram på landsväg eller på sämre underlag. Fjädringskomforten är riktigt behaglig och väl avvägd för både en mer återhållsam och lugn körning liksom en mer aktiv. För den går att provocera friskt, men se upp för att lägga ner den för skarp kurvorna då stödet lätt tar i backen. 

NIU NQi Sport

Specifikationer

Modell: NIU NQi Sport
Testad: augusti 2018
Typ: Elmoped klass 1
Tillverkare: NIU
Motor: Elektrisk, borstlös
Effekt: 1800 W
Räckvidd: Upp till 8 mil
Batteri: Lithiumjon, 29Ah
Laddtid: mellan 4 till 6 timmar
Laddcykler: 600
Antal körlägen: 3
Maxhastighet: 45 km/h
Hjul: 12 tum
Broms bak:/fram: skivbroms/skivbroms
Mått: (längd, bredd, höjd): 1800 x 700 x 1130 mm
Fordonsvikt: 60 kilo
Batterivikt: 10 kilo
Garantier: Fordon två år, batteri ett år.
Rek. pris vid test: 32 995 kronor
Pris: 29 995 kronor hos Köpenscooter.nu

Betyg: 4 av 5