Vi har tidigare testat ett flertal övervakningskameror från Ring och varit mycket nöjda med dessa. Allt från utomhuskameror med strålkastare och dörrklockor med kamera till både trådlösa och kabelanslutna kameror för inom- och utomhusbruk.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ring Alarm är ett lättinstallerat och mycket lättanvänt hemlarm som både går att köra fristående eller tillsammans med övervakningskameror och andra produkter från Ring. För att kunna utnyttja det till fullo krävs dock ett abonnemang för 10 euro i månaden. Baspaketet hade också gärna fått inkludera en kamera – eller haft en lite lägre prislapp.

Positivt

  • Lättinstallerat.
  • Mycket lättanvänt med pedagogisk app.
  • Bra komplement för användare av kameror från Ring.

Negativt

  • Något dyrt.
  • Begränsade inställningsmöjligheter.
  • Abonnemang i princip ett måste.
M3 rekommenderar

Nu lanserar Ring ett larmpaket som både går att köra fristående eller som ett komplement till en eller flera av deras övervakningskameror.

I startpaketet som har ett cirkapris på 3 300 kronor ingår en basstation med en sirenhögtalare, en knappsats, en rörelsedetektor, en räckviddsförlängare och en kontaktsensor för dörr/fönster.

Enkel installation

Precis som för alla tidigare testade Ring-kameror (Ring Floodlight Cam undantagen) är det extremt lätt att installera och komma igång med Ring Alarm. Det medföljer en tydlig manual (visserligen bara på engelska, men svensk manual finns att ladda ned) och instruktionerna i appen är även de tydliga och pedagogiska. Något borrande eller skruvande är heller inte nödvändigt om man inte vill, men det beror förstås på exakt var man vill placera de olika enheterna.

Att använda Ring Alarm är sedan precis lika enkelt, inte minst tack vare att appen är mycket lättanvänd, med ett pedagogiskt och enkelt gränssnitt (dock bara på engelska). Larmet kan aktiveras/avaktiveras antingen genom appen eller via knappsatsen. Det går att ställa in vad som ska hända vid upptäckt rörelse och/eller när kontaktsensorn bryts, hur lång fördröjningen ska vara när kommer hem eller går hemifrån och hur eventuella tidigare övervakningskameror man har från Ring ska inkluderas i larmsystemet.

Det är också enkelt att skapa olika användare, ge dessa olika behörighetskoder och så vidare, så att fler än en person har möjlighet att starta och stoppa larmet.

Tyvärr är denna enkelhet också en av Ring Alarms svagheter. Inställningsmöjligheterna är bitvis nämligen ganska begränsade. Exempelvis går det inte att ställa in att en rörelsesensor ska trigga alarmsignalen direkt, samtidigt som kontaktsensorn ska ha en viss fördröjning. Och kortaste tidsintervall för aktivering/avaktivering (förutom att det sker direkt) är 30 sekunder. Alternativ som 5, 10, 15 sekunder osv hade varit önskvärt.

Abonnemang i princip ett måste

Det går visserligen att använda Ring Alarm utan det, men i praktiken är också abonnemanget Ring Protect Plus för 10 euro i månaden ett måste. Utan detta går man nämligen miste om praktiska och smarta funktioner som Assisted Monitoring (en tjänst som innebär automatisk uppringning till tre utvalda kontakter vid en larmhändelse om användaren inte är tillgänglig), mobilnätsuppkoppling för basstationen om internet ligger nere, samt 30 dagars videoinspelningar lagrade i molnet. Dessutom går det inte att koppla kamerorna till Ring Alarm utan detta abonnemang.

Det ska också påpekas att Ring Alarm inte är ett ”riktigt” alarm i det att det saknas koppling till någon väktartjänst eller liknande. Om larmet går ljuder en hög signal på 104 dB från basstationen och användaren får en notis i mobilen, men det är också allt (om man inte har Ring Protect Plus, då tre kontakter kan bli uppringda och kamerorna kan starta inspelningar automatiskt). Någon väktare kommer alltså inte att åka till ens hem per automatik.

Dessa invändningar till trots så är Ring Alarm ändå ett riktigt bra hemalarm av den enklare sorten, särskilt om man har andra Ring-produkter sedan tidigare. Det är lättinstallerat och mycket lättanvänt och erbjuder ett bra komplement till bara kameraövervakning för att skydda hemmet.

Vi önskar dock att prislappen hade varit något lägre eller att en kamera också hade ingått i baspaketet.

Specifikationer

Produkt: Ring Alarm
Testad: Augusti 2020.
Tillverkare/kontakt: Ring, se-en.ring.com.
Systemkrav: Router, smartphone med Android eller IOS.
App på svenska: Nej.
Larmsiren: Ja (104 dB)
Batteritid reservbatteri: 24 timmar.
Ingår i baspaketet: Basstation med en sirenhögtalare, en knappsats, en rörelsedetektor, en räckviddsförlängare och en kontaktsensor för dörr/fönster
Övrigt: Abonnemangskostnad för Ring Protect Plus 10 euro/månad. Stöd för övervakningskameror från Ring.
Cirkapris: 3 300 kronor.
Pris: 1 199 kronor hos Amazon.se

Betyg: 4 av 5