Modellen Ascona 570 G imponerar stort och har sedan vi för första gången bekantade oss med den presterat exemplariskt. Till denna säsong har vi fått in ett monster till grill som på pappret ser riktigt intressant ut. Modellen heter Dualchef S 425G och som namnet antyder erbjuds här dubbla grillzoner – på riktigt!

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det här en grill för finsmakaren som inte nöjer sig med något annat än det allra bästa. Vi gillar möjligheten till två separata värmezoner liksom kvalitetskänslan som är genomgående hög. Uppvärmningen sker snabbt och fördelas jämt över hela grillytan. Att sidoborden enkelt och snabbt kan fällas är praktiskt och de led-belysta vreden är en riktigt läcker detalj.

Positivt

  • Genomgående hög kvalitetskänsla.
  • Dubbla värmezoner.
  • Når snabbt önskad temperatur.

Negativt

  • Priset.

Väger en hel del

Vi tar det från början. När leveransen väl var på ingående insåg vi ganska snart att det här var något i hästväg. En transportpall som totalt vägde runt 100 kilo skulle baxas från tomtgränsen för att sedan monteras ihop. Vi rekommenderar starkt att ni är två personer för detta då huvudenheten som i slutändan ska placeras ovanpå underdelen väger en hel del.

Outdoorchef DUALCHEF S 425 G

I detta fall tog monteringen cirka två och en halv timme, och då ska man även ha i åtanke att vi har monterat ihop en hel del gasolgrillar under åren. Är det din första modell av denna dignitet får du möjligtvis addera någon timme till.

Vad som slår oss redan under monteringsarbetet är kvalitetskänslan på i stort sett samtliga komponenter. Alla skruvar och delar passar perfekt och manualen är föredömligt utformad. Är du allergisk mot tunn plåt och en konstruktion som inte bara känns ranglig utan även vibrerar vid minsta rörelse på altanen kan du vara lugn – det här är en bastant pjäs som står stadigt…


Smarta funktioner

Väl på plats och ihopmonterad är det bara att njuta av denna kvalitetsgrill. Den är inte bara snyggt formgiven, den har även en hel del spännande funktioner. På vardera sida finns avlastningsbord, varav det ena också döljer en sidobrännare väl skyddad under en lucka.

Här har tillverkaren tänkt till lite extra då båda dessa bord enkelt kan fällas, vilket gör att grillen tar klart mindre plats. Bra om du har begränsat med plats eller helt enkelt inte alltid har behov av den ena eller båda avlastningsytorna.

Grillytan är väl tilltagen och mäter 82 x 44 centimeter, mer än tillräckligt för en riktig grillfest. Gallret är uppdelat i tre delar, två mindre och ett som täcker halva ytan. Detta för en enklare rengöring, givetvis, men är också en förutsättning för funktionen som gör modellen så speciell: De dubbla grillzonerna.


Outdoorchef DUALCHEF S 425 G
Hemligheten. Med zonindelaren skapas två separata temperaturzoner i grillkammaren

Två separata temperaturzoner

Tekniken kallas Dual Gourmet System, en patenterad teknik som gör det möjligt att skapa två olika matlagningszoner i en och samma samma grill – samtidigt. Med den medföljande zonindelaren skapas två separata temperaturzoner i grillkammaren vilket innebär att du på ett smidigt sätt kan tillaga olika maträtter samtidigt under olika temperaturförhållanden.

Zonindelaren fyller även ett annat syfte. Väljer du till Outdoors Chefs rotisserikorgsats monteras motordelen på utsidan av grillhuven och motsvarande ände vilar i en skåra i mellanväggen. Du kan alltså tillreda en roterande kyckling i lägre temperatur den ena delen av grillkammaren medan du på den andra grillar några biffar i den andra. Riktigt smidigt!

Just vid användande av rotisserikorgsatsen finns en rostfri plåt som du enkelt ersätter grillgallret med. Denna fördelar inte bara värmen bättre utan samlar även upp droppande fett och köttsafter och minimerar risken för att lågor slår upp mot det roterande köttet.

Outdoorchef DUALCHEF S 425 G
Stor grillyta. Här tillreds en kyckling ena delen av grillen.

Underredet är rymligt och den högra delen är uppdelad i olika sektioner för att du där enkelt ska kunna förvara olika tillbehör. Det finns gott om krokar för redskap och i den vänstra delen finns en fördjupning där gasolflaskan placeras (rymmer en PK 10). Hit är även alla kablar dragna och förenade liksom två slutna batteridosor.

Den ena av dessa driver gasoltändningen, den andra de led-belysta vreden. I den sistnämnda är batterierna laddningsbara och matas vid behov med 220 volt via en kontakt på underredets baksida. Nätanslutning krävs även för att driva grillkammarens inbyggda belysning.

Rengöring av grillar är ett nödvändigt ont, oavsett prisklass och konstruktion. I denna grill finns en plåt under hela gallerytan som skyddar den undre förvaringsdelen. Den är något lutad och leder i sin tur eventuella vätskor till ett litet kärl på höger sida. Båda dessa kan enkelt kan tas ut och tömmas och rengöras.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Produkt: Outdoorchef Dualchef S 425 G.

Mer info: Outdoorchef.
Testad: Sommaren 2019.
Vikt: 85,6 kg.
Mått (bredd x djup x höjd): 159/105 x 63 x 123 centimeter.
Brännareffekt: 19,4 kW.
Pris vid test: 22 999 kronor
Pris: kostar 15 495 kronor hos Bagaren & Kocken

Betyg: 5 av 5