De stora sociala medierna har de senaste åren fått allt mer kritik för att inte göra lagom mycket för att stävja rasism och annat hat på sina plattformar. De senaste månaderna har kritiken ökat för att efter George Floyds död närmast explodera. Några av företagen har börjat agera mer kraftigt, bland annat Twitter som tidigare var ett av de som tillät mest.

När Donald Trumps kampanjorganisation skapade Twitch-kontot i höstas varnade företaget att det inte gör undantag för politiker, och visar nu att det menade allvar. Under måndagen stängde företaget av Donald Trumps kanal, efter att han delade videor från sin förra valkampanj där han talade nedsättande om mexikaner.

Reddit har en längre tid börjat ta i mot de värsta elementen på sajten, och samma dag som Twitch stängde av Donald Trumps konto bannades hela ”r/the_donald”, den så kallade subreddit där många av de hatfyllda memes som användes i presidentvalskampanjen hade sitt ursprung eller spreds från 4chan.

Youtube har också stängt av ett antal kanaler och helt portat bland andra David Duke, Richard Spencer och Stefan Molyneux från sajten. Totalt säger det Google-ägda företaget att det nu har tagit bort 25 000 högerextrema kanaler.