Testat spel: Darius Cozmic Collection Console
Pris: Switch: 59.99 dollar hos Nintendo. PS4: 59.99 dollar hos PlayStation Store.

För oss svenskar är det en stor chans att det första mötet med Darius-serien var demoskiva 37; en av de svarta skivor i vitt pappfodral som följde med spelbibeln Super Play för många herrans år sedan. Sida vid sida med de framtida klassikerna Tombi och Spyro the Dragon fanns ett märkligt shoot ’em up där rymdskepp krigade mot flygande mekaniska fiskar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Å ena sidan kan vi hylla Darius Cozmic Collection Console för att det ger oss tillgång till nio sällsynta och klassiska shoot ’em up-spel som alla har en plats i genrens historiebok. Nio titlar som, mestadels, håller hög klass än idag. Å andra sidan förtjänar samlingen också att sågas eftersom många av spelen är snarlika, inställningarna få och extramaterialet nästintill obefintligt. I slutändan är samlingen ändå ett måste för stora fans av genren, men vill du bara klia shoot ’em up-nerven finns det bättre och billigare alternativ.

Positivt

  • Möjligheten att spela sällsynta shoot em up-klassiker utan att betala en halv förmögenhet
  • 30 år gamla spel som håller hög klass än idag
  • Utmärkta konverteringar

Negativt

  • Snålt med bonusmaterial och inställningar
  • Fyra spel, inte nio
  • Högt pris
Spelet uppskattades stort av fansen, men inte av så många andra – och serien glömdes bort av de flesta. Men nu vill Taito ge Darius en ny chans, denna gång med en retrosamling.
Darius laserfisk

Vill ni se nå’t rörigt, så se på mig

Ok, håll i er nu. Två Darius-samlingar lanserades samma dag: Darius Cozmic Collection Console och Darius Cozmic Collection Arcade. Den förstnämnda innehåller nio stycken Darius-spel som ursprungligen lanserades på Master System, Megadrive, Super Nintendo och PC Engine, medan arkad-samlingen i sin tur innehåller sju arkadtitlar.

Det kanske låter klart som korvspat i rymden, men så enkelt är det inte. Av de nio spelen i konsolsamlingen är nämligen bara fyra av dem helt unika. Darius II är till exempel den japanska versionen av Sagaia på Mega Drive – ett spel som också finns i en nedgraderad Master System-version. Portningen är visserligen imponerande och ett intressant tidsdokument, men det finns ingen som helst anledning att välja Master System-versionen framför originalet.

Super Nintendo-spelet Darius Twin tar upp två platser; det japanska originalet och den amerikanska versionen. Skillnaden är, förutom språket, att den amerikanska versionen har bättre ljud. Darius Force (Japan) och Super Nova (USA) följer samma mönster. PC Engine-spelet Darius Alpha är i sin tur en nedbantad specialversion av Darius Plus till samma format, främst inriktad på bosstrider.

Daris shoot 'em up-lkassiker

Klassiker av en anledning

Att den till synes välfyllda huvudmenyn plötsligt känns ganska tom är snopet. Men oavsett om vi ser det som fyra eller nio titlar är det lätt att förstå varför de är lika hyllade som eftertraktade. Trots att spelen i samlingen har runt 30 år på nacken håller gameplayet fortfarande mycket hög klass.

Även om genren inte har utvecklats överdrivet mycket sedan 90-talet är det imponerande hur moderna Darius-spelen fortfarande känns. Kontrollen är mer eller mindre perfekt, ljudet härligt retro-sci-fi och designen klockren. Att guida det lilla rymdskeppet i sidscrollande miljöer och undvika en kaskad av laserstrålar och bomber, samtidigt som vi försöker peppra ner alla fiender och mordlystna fiskar, är minst lika kul idag som 1990.

Det enda som har åldrats illa är egentligen svårighetsgraden. Gamla spel var svåra och Darius är inget undantag. Blir du träffad av en förlupen laserboll exploderar skeppet ofta direkt. Vanligtvis försvinner också alla power-ups vid dödfall, vilket inte gör det lättare att navigera mellan alla dödliga pixlar.

Darius samling bosstrid

Tomt var det här

Vi hade med andra ord gärna sett några inställningar och valfria hjälpmedel som kan hjälpa alla stackare vars reflexer inte längre är vad de en gång varit. Det går visserligen att spara när som helst, men en enkel tillbakaspolningsfunktion hade gjort mycket.

Vi hade också hoppats på mer bonusmaterial. Vi får visserligen ett textblock med relevant och ibland oväntade kuriosa om varje titel, men det är också allt. Med tanke på att Darius Cozmic Collection Console ändå är riktat till fans är det snålt, inte minst då den gamla men ack så goda retrosamlingen Taito Legends från 2005 var fylld med extramaterial i form av intervjuer, artwork och reklambilder.

Trots nio shoot ’em up-klassiker emulerade med fingertoppskänsla känns Darius Cozmic Collection Console helt enkelt lite väl tomt. Det går inte att klaga på kvalitén, men samlingen är ändå svår att rekommendera framför mer moderna alster som Dariusburst Chronicle Saviours, Sine Mora EX eller Ikaruga.

Darius klassiker

Spelen i samlingen

Darius II, MegaDrive, 1990
Sagaia, Genesis, 1991
Sagaia, Master System, 1992
Darius Twin, Super Famicom, 1991
Darius Twin, Super Nintendo, 1991
Darius Force, Super Famicom, 1993
Super Nova, Super Nintendo, 1993
Darius Alpha, PC Engine, 1990
Darius Plus, PC Engine, 1990

Specifikationer

Testat: juni 2020
Lansering: Ute nu
Utvecklare: Taito/M2
Utgivare: United Games Entertainment
Plattform: Playstation 4, Nintendo Switch
Testad plattform: Nintendo Switch
Pris: Switch: 59.99 dollar hos Nintendo. PS4: 59.99 dollar hos PlayStation Store.

Betyg: 3 av 5