Att gå in på Nintendo Switch inbyggda onlineaffär Eshop är ingen rolig upplevelse. Med en salig blandning av välgjorda spel, halvdana spel, dyra mobilspel och alldeles för mycket rent skräp är det i stort sett omöjligt att hitta några russin i kakan. Men här är ett av dem.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Potata: Fairy Flower är ett färgglatt litet äventyr som bjuder på knixigt plattformshoppande, kluriga pussel och utmanande bosstrider. Det är inte bäst i klassen på något och vissa delar hade behövts finslipas, men överlag är det en charmig liten bagatell som passar hela familjen.

Positivt

  • Mysig grafik fullproppad med detaljer
  • Utmanande plattformshoppande
  • Välgjorda bosstrider

Negativt

  • Tafflig presentation i dialogerna
  • Ojämn svårighetsgrad
  • Mjäkiga strider

Puttra på i mysighetsskogen

Sa någon färgglad grafik, peppig musik, gulliga fiender och lagom knixigt plattformshoppande? I ett spel till en Nintendo-maskin?! Nej, Potata: Fairy Flower vinner inga priser för originalitet. Inte heller har det något att sätta emot genrens toppar såsom Donkey Kong Tropical Freeze och Rayman Legends.

Färgsprakande skogar

Men alla spel behöver inte vara störst, bäst och vackrast. Ibland räcker det med att bara vara bra; inga större fel men inte heller de extra imponerande topparna. Därmed inte sagt att Potata: Fairy Flower är helt utan förtjänster. Även om äventyret överlag är lite slätstruket glimrar det till ganska ordentligt till och från.

Hoppa och pussla

Knixigt hoppande i fina miljöer

Det är framför allt bandesignen som imponerar. Dels för de härligt färgglada och mysiga miljöerna, dels för allt klurigt plattformshoppande som väntar. Knixigt, om än väldigt välbekant, hoppande där minsta misstag kan betyda döden. Stundtals irriterande, men det blir aldrig överdjävulskt svårt tack vare regelbundna checkpoints och oändligt med liv. Att kontrollen sköter sig alldeles utmärkt och att dödsfallen alltid är vårt eget fel dämpar så klart döds-ilskan det med.

En annan höjdpunkt är bosstriderna. Till en början känns de visserligen bara orättvisa med dödsfall efter dödsfall som verkar oundvikliga. Efter några försök brukar emellertid det mesta falla på plats och med tungan rätt i mun är striderna inte överdrivet svåra.

Vi gillar också de pussel som dyker upp med jämna mellanrum. I alla fall mestadels. Att lägga upp tetrisblock i ramar eller länka ihop rör är kanske inte världens mest originella uppgifter, men roliga ändå. De pussel där vi ska trycka på plattor för att lysa upp andra plattor får däremot våra sommarvarma hjärnor att koka över. Då är det skönt att det går att använda insamlade pärlor för att få tips på lösningen.

Hemma hos Potata

Vem tänker på barnen?!

Just pusslen, bosstriderna och striderna överlag hade dock mått bra av lite mer finslipning. Likaså dialogerna som ofta innehåller viktig information på engelska som krävs för att ta sig framåt. Eftersom spelets grafik och upplägg i övrigt passar hela familjen blir det lite märkligt att det tar tvärstopp för yngre spelare där. Å andra sidan hade spelupplevelsen blivit klart sämre utan dessa delar, så att stryka dem helt eller göra dem enklare hade inte heller varit något bra alternativ.

I slutändan får vi ändå ett vackert och stundtals utmanade litet äventyr som inte är i närheten av genrens toppar, men som ändå bjuder på ett mysigt äventyr för familjen att spela tillsammans. Med ett pris på strax över hundralappen är det inte helt fel.


Potata: Fairy Flower

Testat: juni 2020
Lansering: Ute nu
Utvecklare: The Potata Company
Utgivare: Sometimes You
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Steam
Testad plattform: Nintendo Switch
Pris: Cirka 110 kronor på Nintendo.com

Betyg: 3 av 5