Testat spel: 51 Worldwide Games
Pris: 428 kronor hos Spelbutiken.

Digitala versioner av analoga spel är inget nytt drag. Sedan de första datorerna äntrade våra hem har vi kunnat spela schack, hjärter och andra klassiker direkt på våra skärmar. I dagsläget finns också appar där även mer kommersiella brädspel ges nytt liv.

Betyg 4 av 5

Omdöme

51 Worldwide games är ett av de mest kompletta minispelssamlingarna som finns i dagsläget. Kortspel och klassiska bordsspel blandas vilt med mer actionfyllda spel som bowling och lufthockey. På så sätt har vi alltid något som passar för alla tillfällen och som dessutom utnyttjar Switch-konsolens olika spelsätt optimalt. Dessutom är samlingen betydligt enklare att bära med sig än sina fysiska motsvarigheter – ett utmärkt tillskott till semesterpackningen med andra ord.

Positivt

  • Mycket spel för pengarna
  • Både offline och online

Negativt

  • Presentationen kunde ha varit mer lekfull
  • Varför två versioner av ultrasvåra Shogi?
Att ha ett gäng olika applikationer för varje spel kan dock bli plottrigt. Därför är Nintendos nya Swich-samling 51 Worldwide games som en skänk från ovan. Här finns klassiska spel som Schack och Fia med knuff blandade med nyare alster som Uno (av licensskäl omdöpt i denna samling). Till och med Nintendos urgamla kortspel Hanafuda gör ett oväntat inhopp.
Kortspel på Switch

Lärorikt lärande

Med så många spel tillgängliga kan det inledningsvis bli svårt att välja var vi börjar. Samtliga alster är upplåsta direkt och finns radade efter varandra. Enklast blir att ta hjälp av olika guider, avatarer som finns placerade runt en digital jordglob. Dessa sorterar olika typer av upplevelser så att vi enkelt kan välja de typer av spel som passar oss bäst för stunden.

Worldwide games on Switch
M3 rekommenderar

Varje spel föregås av en kort videopresentation som går igenom de aktuella reglerna. Det är något vi uppskattar, speciellt vad gäller de mer komplexa spelen som japanska Shogi eller tidigare nämnda Hanafuda. En positiv sidoeffekt av det hela blir också att vi kan tillämpa lärdomarna utanför spelet, i de analoga förlagorna. Om du, liksom undertecknad, har svårt att hålla koll på de många olika varianterna av kortspel blir den nyvunna kunskapen en vän i nöden.

Wii Sports Redux?

Men det är inte bara traditionella kort- och bordsspel som finns i representerade i samlingen. Väljer vi att sortera efter action får vi exempelvis fram “leksaksversioner” av boxning och baseball, bilbaneracing och radiostyrt pansarvagnskrig. Samtliga är lekfullt återskapade och framkallar nästan känslan att att själv sitta framför de fysiska, elektroniska leksakerna.

Toy Boxing on Switch

Mest underhållande av dessa bonusspel är dock de som för tankarna till den gamla klassikern Wii Sports. Bowlingen är precis som sin populära förlaga, där vi använder Joycon-kontrollens rörelsesensor för att slunga iväg klotet. Allt som fattas är de påhejande, minimalistiska och uttrycksfulla Mii-avatarerna som Nintendo negligerat de senaste åren.

Bowling på Switch

Dartpilarna tar en mer realistisk approach där vi håller kontrollen precis som i verkligheten. Under vissa stunder har vi levt oss in så pass att vi nästan slungat iväg kontrollen mot tv-skärmen. Ett annat spel som simulerar samma känsla är lufthockeyn, där vi placerar Switch-konsolen i bordsläge och använder dess pekskärm.

Mångsidigt och prisvärt

Det är precis den variationen som gör 51 Worldwide games till den perfekta kompanjonen under sommaren. När vi bara har ett par minuter över spelar vi en snabb omgång Blackjack. Vill vi engagera hela familjen funkar spel som Uno och Fia minst lika bra som i verkligheten. Och när vi tröttnat på ovanstående finns det ytterligare en stor variation av kända och mindre kända spel att ta fram.

Chess on Switch

Spelets enda egentliga minus är presentationen. Här hade vi önskat ett mer färgglatt och lekfullt utförande, som i de tidigare Wii Sports- och Play-samlingarna. Å andra sidan får vi så pass mycket mer innehåll för pengarna den här gången att de vi kan stå ut med de gråa bakgrunderna och småtrista avatarerna. Som för övrigt får oss att sakna Mii:s mer än vad vi trott var möjligt.

Specifikationer

Testat: Juni 2020
Utvecklare: ND Cube
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch
Pris: 428 kronor hos Spelbutiken.

Betyg: 4 av 5