Att Marshall lyckats med att i stort sett skapa en helt egen kategori högtalare är i sig något av en liten bragd. Är det pjäser med en klassisk rock ´n roll-attityd du är ute efter finns det inga egentliga alternativ och att Zound Industries (som utvecklar högtalarna och hörlurarna under licensavtal) lyckats förvalta uppdraget råder det ingen tvekan om.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Emberton har en hel del positiva egenskaper. Ett smidigt format och snabbladdning via usb-c, där 20 minuter räcker för fem timmars speltid. Ljudet är medryckande och håller hög klass förutsatt att du håller volymen en bit under maxkapaciteten. Priset ( 1595 kronor) är väl saftigt med tanke på konkurrensen.

Positivt

  • Format och design
  • IPX7-klassad
  • Ljud i förhållande till storlek
  • Multifunktionsknappen

Negativt

  • Dyr
  • 20 timmars batteritid imponerar inte
  • Ljudet vid högre volym

Minstingen i gänget

Nya Emberton är tillverkarens allra minsta högtalare. Den är vattentålig (IPX7-klassad – och ska klara 30 minuter nedsänkning till ett djup av 1 meter), något som får ses som något av en självklarhet numera om du ska prångla portabla uppspelningsenheter avsedda för att kunna tas med på allehanda äventyr.

Marshall Emberton
Vattentät design

Chassit är gummerat och spontant känns det som att Emberton tål en hel del stryk. Framsidan är smakfullt täckt med ett finmaskigt galler som givetvis avslutas med tillverkarens klassiska logga. Att det är en Marshall-högtalare råder det visuellt inga tvivel om. Kommunikationen sker via bluetooth (5,0) och den är stabil och klarar den utlovade räckvidden på 10 meter utan några som helst problem.

Marshall Emberton
En knapp för att styra allt, smidigt och användarvänligt

På ovansidan finns – förutom en mindre knapp som används för att aktivera bluetooth-anslutningen samt en åttastegad och snyggt upplyst batteriindikator – en multifunktionsknapp som fungerar ungefär som en joystick och genom att dra den åt olika håll justeras volymen eller byts spår och med ett lätt tryck för att pausas eller återupptas uppspelningen. En suverän lösning liknande den på Marshalls hörlurar fast i ett något större format. Mikrofon saknas så eventuella samtal får du hantera direkt i din telefon.    

Marshall Emberton

Med tanke på högtalarens blygsamma yttermått låter Emberton riktigt bra. Alltså, den är knappast ett ämne för att orkestrera det större partyt men att underhålla det mindre sällskapet klarar den galant. Vid mer måttfull volym serveras både detaljerade och engagerande toner med både en tajt och djuplodande bas. Vid maxvolym brister det emellertid och naturlagarna tar ut sin tribut i form av en kraftigt distorsion, främst i det övre frekvensomfånget.  

Specifikationer

Testad: juni 2020
Modell: Emberton
Tillverkare: Marshall
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: cirka 20 timmar
Frekvensåtergivning: 60 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Aktiv röststyrningsassistent: nej
Vikt: 700 gram
Storlek H x D x B: 68 x 76 x 160 mm
Rek. Pris vid test: 1 595 kronor                      
Pris: 1 590 kronor hos NetonNet.

Betyg: 3 av 5