Just som det moderna videokomprimeringsformatet h.265/hevc håller på att ta över från gamla h.264/avc lanseras nu nästa generations komprimering: h.266.

H.266 kallas även vvc vilket står för ”versatile video coding”, och precis som föregångaren hevc handlar det om att effektivisera komprimeringen i syfte att minska dataanvändningen när miljarder människor strömmar video på nätet.

Standarden har tagits fram av Media Coding Industry Forum med över 30 medlemsföretag, lett av Fraunhofer Heinrich Hertz Institute och ska precis som hevc och avc licenseras enligt frand-principen för patent som ingår i industristandarder.

Enligt Fraunhofer-institutet uppnår h.266/vvc lika hög bildkvalitet som hevc med hälften så mycket data. Standarden har utvecklats specifikt för uhd med 4k- och 8k-upplösning och gör mest nytta med dessa höga upplösningar.

Den första mjukvaran som kan koda och avkoda den nya standarden ska släppas i höst, och chipptillverkare har redan börjat designa kretsar med inbyggt stöd, till exempel för mobiltelefoner. Med tanke på att hevc presenterades 2010 och först nu används mer utbrett kan det dröja många år innan vvc tar över.