Det känns nästan som om det var igår vi satt tänderna i F1 2015, det första F1-spelet på de nya häftiga konsolerna Playstation 4 och Xbox One. Vi fick, för tiden, ursnygg grafik och imponerande körkänsla – men också en huvudmeny som gapade tom. Men för varje år som gick tog serien steg framåt, en utveckling som nu kulminerar i ett nästintill fulländat F1-spel.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det tog en konsolgeneration, men när Playstation 4 och Xbox One nu sjunger på sista versen gör Codemasters i stort sett allt rätt med sin årliga F1-serie. Förra årets utmärkta version har byggts ut med ett markant förbättrat karriärläge där vi förutom körandet också får detaljstyra vårt eget team utanför racehelgerna.

I övrigt är mycket sig likt jämfört med tidigare år, så bryr du dig inte om karriärläget eller aktuella förare och team duger förra årets version. För F1-fans väntar dock en i närmast ultimat racingupplevelse i F1 2020.

Positivt

  • Karriärläget är överlägset bäst i klassen
  • Låsta 60 bilder per sekund oavsett konsol
  • Kulmen av sex år med F1-spel på PS4 och Xbox One

Negativt

  • Mycket är sig likt från F1 2019
  • F1-racing är inte för alla
  • En del buggar här och var

Den förväntade uppföljaren

Till en början ser F1 2020 ut att ta de sedvanliga små stegen framåt. Vi får nya menyer, lite nytt innehåll och lite förfinad teknik – precis vad årliga sportserier brukar bjuda på. I mångt och mycket är det också vad vi får; grafiken håller lika hög klass som vanligt och den utmanande och semirealistiska körkänslan tillhör det absolut bästa genren har att erbjuda.

F1 2020 McLaren

I vanlig ordning kan det vara lite omständligt att hitta rätt kombination av hjälpmedel och svårighetsgrad för att få rätt utmaning för just din smak. Små justeringar i svårighetsskalan kan plötsligt göra stor skillnad, och det är inte helt enkelt att förstå exakt vad vissa hjälpinställningar faktiskt gör. När allt faller på plats är det emellertid bara att njuta av racing i toppklass. Att samtliga konsolversioner för första gången ger oss helt fläckfria 60 bilder per sekund gör dessutom kontrollen mer följsam än någonsin.

De ömtåliga F1-bilarna kräver fullt fokus att ta runt banorna och, beroende på inställningar, kan det räcka med en slarvigt tagen sväng för att hela racinghelgen ska vara förstörd. Lyckligtvis går det att spola tillbaka tiden och rätta till misstag, så det är inte bara nitiska perfektionister som har chans att nå mållinjen. Problem som slitage efter småsmällar eller soppatorsk går däremot inte att spola bort.

Det enda vi kan klaga på är att vissa mindre buggar fortfarande är kvar medan andra tillkommit. Det mest märkbara är motståndare som ibland beter sig märkligt, speciellt när de ligger i kö bakom säkerhetsbilen. Loews Hairpin i Monte Carlo är ett annat segdraget problem för både mänskliga och datorstyrda förare.

F1 2020 gameplay

En välfylld meny

I den fullknökade huvudmenyn hittar vi välbekanta alternativ såsom ett karriärläge, fristående mästerskap, enstaka Grand Prix-helger, tidsträning, specifika uppdrag och ett välfyllt onlineläge. I stort sett alla spellägen kan köras med Formel 1- eller Formel 2-bilar, alternativt gamla klassiker som Benetton B195 från 1995 eller Red Bull Racing RB6 från 2010. Självklart är både team och förare från F1- och F2-serierna fullt licensierade.

Likt tidigare år hittas hjärtat i F1 2020 i karriärläget, ett karriärläge som faktiskt förbättrats markant i år. Precis som förr får vi inför varje tävling göra olika tester, som att ta kurvor på bästa sätt eller minimera däckslitage och bensinåtgång. Avklarade uppgifter ger i sin tur utvecklingspoäng som används för att till exempel förbättra bilens motorstyrka eller aerodynamik. Roliga inslag som ger karriärläget ett djup, men det är inget nytt för F1-serien.

Formel 1 2020 depåstopp

Pricken över i

Det nya med årets version är att vi får skapa och ta hand om vårt alldeles egna team. Från namn, färger och logotyp till sponsorer, motorval och andreförare. När säsongen startar får vi också välja aktiviteter mellan tävlingshelgerna, vilket kan ge allt ifrån utvecklingspoäng och pengar, till bättre (eller sämre) lagsammanhållning och högre anseende för teamet.

De flesta aktiviteter har både för- och nackdelar, så det är viktigt att faktiskt tänka efter vilka områden som behöver prioriteras. Att dra in massor med kosing och utvecklingspoäng spelar ingen större roll om avdelningarna är så missnöjda att tänkta uppgraderingar tar lång tid att utveckla och har en stor chans att misslyckas.

Det förbättrade karriärläget ger oss i stort sett allt vi har haft på önskelistan och befäster F1-serien som ohotad etta när det kommer till realistiska karriärlägen i racingspel. Det är imponerande hur mycket nytt Codemasters har lyckats klämma in jämfört med förra året, även om vi misstänker att årets karriärläget är något Codemasters har slipat på i flera år.

Formel 1 aerodynamik

F1 för studsbollar med delad skärm

En annan nämnvärd nyhet är möjligheten att med ett knapptryck ändra från normal kontroll och fysik till ett casual-läge. Här går det att dundra fram på banorna utan att bry sig om skador, slitna däck eller bensin. Det går att knuffas hejvilt och studsa mellan barriärerna i knixiga svängar. Det är allt annat än realistiskt, men ett bra val för F1-fans som bara vill gasa runt i höga hastigheter med häftiga bilar.

Å andra sidan är det bättre att satsa på riktiga arkadracingspel som Grid och Forza Horizon om det är fartfyllda och lättspelade race som lockar. Ett stort ess i rockärmen för F1 2020 jämte i stort sett alla andra bilspel är dock möjligheten att spela två personer på delad skärm. Förutom att bilduppdateringen halveras och synfältet försämras fungerar det utmärkt, och det är vi verkligen inte bortskämda med på senare år.

F1 2020 fira vinnare

Bättre än någonsin

M3 rekommenderar

Något vi däremot har blivit bortskämda med är att Codemasters lyckas förbättra sin F1-serie år efter år. I F1 2020 har de dessutom förbättrat karriärläget så pass mycket att förra årets lyckade version plötsligt känns tom. Har du å andra sidan inget intresse av karriärläget, onlinespel eller ett uppdaterat startfält går det att komma undan betydligt billigare med förra årets F1-tillskott.

Specifikationer

Testat: Juli 2020
Utvecklare: Codemasters
Utgivare: Codemasters
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc
Testad plattform: Playstation 4 Pro

Betyg: 5 av 5