Så kom ögonblicket till slut. Efter ett pandemibegränsat spelår där inget var sig likt, fick vi till slut lägga vantarna på Microsofts och Sonys nästa generationskonsoler. Vi var mäkta imponerade i testerna av samtliga maskiner och summa summarum är att konsoltillverkarna steppat upp rejält. Men lanseringarna har inte varit helt smärtfria. Bland annat har efterfrågan på de nya konsolerna, Playstation 5 i synnerhet, varit större än tillgången. Detta har i sin tur lett till en problematisk andrahandsmarknad där löjliga överpriser är vardag.

Läs också: Så bra är Playstation 5

För dig som fortfarande väntar på en konsol eller som är allmänt nyfiken inför ett framtida köp, har vi listat detaljerna kring maskinerna. Artikeln uppdateras när nya funktioner läggs till (eller tas bort av någon anledning).

Läs också: Vi hårdtestar Xbox Series X

Specifikationer

Både Playstation 5 och Xbox Series X drivs av dedikerade AMD Zen 2-processorer med åtta kärnor vardera. Klockhastigheten på dessa är 3,8 Ghz för Xbox Series X och 3,5 för Playstation 5. Vad gäller gpu finns det större skillnader där Sonys konsol ligger på 10,3 teraflop och Microsofts på 12,0. Microsofts billigare konsol, Xbox Series S, bjuder i sin tur på samma åttakärniga Zen 2-processor som sitt syskon, fast med 3,6 Ghz per kärna. Konsolens grafikprocessor kommer upp i 4 teraflops, vilket är något klent i jämförelse med övriga konsoler.

Läs också: Xbox Series S - spela nästa generations spel till ett billigare pris 

Både Xbox Series X och Playstation 5 har 16 gigabyte gddr6 i ram-minne vardera, samt specialtillverkade nvme ssd-minnen för lagring. Storleken Sony bjuder på är 825 gigabyte (667 för installation av spel) och Microsoft 1 terrabyte (802 gigabyte för installation av spel). Utrymmet för spelen är relativt liten, särskilt med tanke på hur stora många av spelen är. Nya Call of Duty: Black Ops Cold War är ett exempel med sina 130 gigabyte, som dessutom lär öka med tiden när det släpps nya dlc.

xbox one genomkärning.jpg

Lyckligtvis kan vi, i likhet med Playstation 4 och Xbox One, expandera minnet genom att köpa till externa lagringsminnen. Playstation 5-ägare kommer att kunna använda sig av specifika, befintliga nvme-diskar som finns ute på marknaden. Funktionen har dock inte aktiverats ännu. Microsoft har i sin tur introducerat helt proprietära minnesmoduler som är exklusiva för deras nya konsoler. Seagate är i nuläget de enda som säljer dessa, men fler tillverkare kan dyka upp i framtiden.

Både Playstation 5 och Xbox Series X utlovar upplösning upp till 8k och bildhastigheter upp till 120 rutor per sekund. Dessa funktioner kommer såklart att kräva en supermodern tv-apparat och lär inte bli helt aktuella, eller standardiserade, på ett bra tag. För filmtittande har både Playstation 5 (versionen med skivsläde) och Xbox Series X utrustats med möjligheten att spela upp 4k uhd bluray-filmer. 

Hårdvara

 Playstation 5 lanserades i två versioner. Den stora skillnaden mellan dessa är att den ena saknar skivläsare och är därmed helt digital. Detta är inget nytt drag för Sony, då de tidigare släppt konsolen PSP Go, en variant av den bärbara PSP-konsolen som saknade möjlighet att läsa av umd-skivor. Köpare av Playstation 5 Digital Edition får, precis som med PSP Go, hålla sig till att köpa spel direkt från Playstation Store.

ps5_4.jpg

Microsoft har också en digital spelkonsol – Xbox Series S. Konsolen är avsevärt mindre än Xbox Series X, men har ändå kraftfulla specifikationer. Den största skillnaden mellan modellerna hittar vi i grafikprestanda; 4 teraflop mot 12, men Series S får även mindre RAM och lagring (10 gigabyte vs 16 gigabyte / 512 gigabyte vs 1 terrabyte). Och som tidigare nämnt saknar den optisk skivläsare, likt Sonys billigare variant av Playstation 5.

series_x_4.jpg

Designmässigt är varken de nya Xbox- eller Playstation-konsolerna särskilt konventionella. Microsofts nya flaggskepp, Xbox Series X, är designad som en rektangulär baslåda, alternativt en stationär pc-burk. Den avlånga formen är som gjord för att ha ståendes bredvid tv-apparater, men fungerar också lika bra liggandes. Den vita Xbox Series S är mycket mindre och inte lika tjock, men har en blaffig, svart designdetalj på ovansidan och påminner lite om en högtalare.

bild3.jpg

Båda versionerna av Playstation 5 är i sin tur ännu mer spejsade vad gäller utseende. Det kan i det närmaste beskrivas som avlånga och rektangulära enheter med rundade kanter, omgivna av ett vitt skal likt en taco. Versionen med skivläsare är av naturliga skäl mer utbuktande, men i övrigt är båda varianterna av Playstation 5 snarlika. Än så länge vet vi inte om Sony även planerar en svart utgåva, som ändå har varit standard för företagets konsoler sedan Playstation 2. 
 

Kontroller och tillbehör

Kontrollen till Xbox Series X verkar vid första anblick vara en karbonkopia på den som idag är standard för Xbox One. Men efter att ha hårdtestat den under ett par månader kan vi konstatera att den bjuder på en rad förbättringar som gör den nya kontrollen ännu mer behaglig än den till Xbox One.

Series-kontrollernas styrkors är numera en hybrid mellan ett sedvanligt sådant och den styrplattan som är standard för Elite-kontrollerna. Vidare är materialet på knapparna numera matta och undersidan mönstrad för bättre grepp.

xboxseriesxcontroller_hero.jpg

Största nyheten är den nya delningsknappen, en knapp som sedan tidigare finns hos konkurrenternas kontroller. För den som inte känner sig lockad av vare sig extraknappar eller det nya styrkorset finns det dock goda nyheter. Xbox Series X är nämligen kompatibel med alla befintliga Xbox One-kontroller och tillbehör, som Elite-kontrollen och Xbox Adaptive Controller.

Där Microsoft håller det traditionellt har Sony valt en annan väg för sin nya handkontroll. Dual Shock är numera ett minne blott, till förmån för nya Dual Sense. Kontrollen har sina likheter med Dual Shock 4, men skillnaden ligger framför allt innanför skalet.

49747503557_566da5ebc8_3k2.jpg

Dual Sense erbjuder nämligen haptisk återkoppling. Det innebär att vi nu kan känna exempelvis känslan av att köra genom lera i ett racingspel. L- och R-knapparna är dessutom adaptiva och är tänkta att återskapa känslan av att gasa med bilar eller spänna pilbågar. Dual Sense är även utrustad med en mikrofon. Vi behöver alltså inte nödvändigtvis använda oss av headsets för att delta i röstchatt.

Vad gäller dina äldre Dual Shock 4-kontroller så är de kompatibla med Playstation 5. Kruxet är dock att dessa enbart fungerar tillsammans med Playstation 4-spel och alltså inte med de nya Playstation 5-spelen. Än så länge vet vi inte om Sony kommer att ändra sig. Räkna således med att få köpa till minst en extra Dual Sense.

psvr-768x432.jpg

Ett annat tillbehör som fungerar är den nuvarande Playstation VR-enheten. Dock enbart med Playstation 4-spel. Dessutom krävs det en specialtillverkad sladd som kan beställas avgiftsfritt via Sony. Huruvida det kommer en Playstation 5-version av PS VR, vet vi inte ännu. Men det finns patent som styrker att en ny version är på gång, tillsammans med helt nya kontroller. 
 

Exklusiva spel

Sony lanserade sin nya spelkonsol med Spider-Man: Miles Morales, en uppdatering av det populära Playstation 4-spelet från 2018. Senare kompletterades utbudet med Demon's Souls, Sackboy: A Big Adventure samt ett par tredjepartsspel som Godfall och Call of Duty: Black Ops Cold War. Av dessa är enbart Demon's Souls helt exklusivt, så länge vi inte räknar med PS3-originalet det bygger på.

horizon-forbidden-west.jpg

Enligt Sony själva kommer företaget satsa på att även tillgodose spel för Playstation 4-publiken framöver. Nämnda Spider-Man: Miles Morales och Sackboy: A Big Adventure har exempelvis varsin PS4-version, för de som inte hunnit uppgradera till Playstation 5. Andra kommande storspel är God of War: Ragnarök, Horizon 2: Forbidden West, Gran Turismo 7 och Ratchet & Clank: Rift Apart. Av dessa är enbart det sistnämnda bekräftat att vara exklusivt för Playstation 5.

f72e8901-d65c-4785-ab11-4bcc882b86be.jpg

Konkurrenten Microsoft har en annan hållning till sina egna spel och kommer att lansera alla sina kommande titlar på egna tjänster. Det betyder att storspel som Halo Infinite och Senuas Saga: Hellblade 2 kommer att finnas på såväl Xbox Series X/S som äldre Xbox One-konsoler samt Windows. Så länge de äldre konsolerna klarar trycket, vill säga.

Andra kommande, lovande Microsoft-projekt är Fable, Perfect Dark och Forza Motorsport 8, för att nämna några. Och efter uppköpet av Zenimax hamnade samtliga av Bethesdas licenser i Microsofts händer. Men huruvida dessa kommer att dyka upp till Playstation 5 är fortfarande ett stort mysterium.

Bakåtkompabilitet

Att kunna spela äldre spel på sin splitternya konsol är något som många efterfrågar. Här har båda företagen olika lösningar för sina respektive äldre titlar. Playstation 5 spelar de allra flesta Playstation 4-spelen, och kan i vissa fall även "boosta" upp prestanda i spelen via uppdateringar. Tidigare fanns det indikationer på att företaget undersökte möjligheten att även kunna erbjuda spel från äldre Playstation-generationer, men i dagsläget har konsolen enbart bakåtkompailitet med Playstation 4.

xbox-back-compat-list.jpg

Xbox Series X och Xbox Series S är kompatibla med samtliga titlar till Xbox One, samt de Xbox- och Xbox 360-spel som omarbetats för att fungera på Xbox One. Det är inte känt om Microsoft har planer på att konvertera ännu fler spel från de äldre generationerna, annat än att de planerar att uppdatera befintliga titlar till att dra nytta av Series-konsolerna. 
 

Tillgänglighet

Det har varit ett enormt sug efter såväl Sonys som Microsofts nya spelkonsoler. Att de nya spelmaskinerna släpptes precis innan julhandeln ett år när covid-19-pandemin satt käppar i företagens logistikhjul, har gjort dem synnerligen svåråtkomliga.

I skrivande stund är det endast Microsofts lättvariant Xbox Series S som finns i lager hos ett par återförsäljare. Playstation 5-lanseringen har kantats av överlägset störst tillgänglighetsproblem, och du som fortfarande inte förbokat kan få vänta länge på din spelkonsol.

Tittar vi på prislapparna är de högst jämförbara; 5 990 kronor får du betala för ett Playstation 5 och 5 695 kr för en Xbox Series X. Den digitala utgåvan av PS 5 kostar cirka 5 000 kronor medan en Xbox Series S blir din för runt 3 600 kronor.

Microsoft Xbox Series X 1TB Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 8708 kr