Efter en annorlunda vår och sommar där stora spelevent uteblivit helt har Sony och Microsoft istället valt att delge oss detaljer kring deras nästa spelkonsoler sporadiskt. Även om vi inte vet exakt allt ännu har vi listat de detaljer som hittills har uppgetts av respektive företag och dessutom även de mest trovärdiga ryktena.

Läs också: Allt vi vet om Playstation 5

Det verkar också som att de båda giganterna inte är riktigt klara än, då Microsoft meddelat att de ska hålla en sändning den 23 juli där ännu fler spel ska avtäckas. Sony ryktas också planera en uppvisning av fler titlar i samband med konkurrentens kommande event.

Specifikationer

Både Playstation 5 och Xbox Series X drivs av dedikerade AMD Zen 2-processorer med åtta kärnor vardera. Klockhastigheten på dessa är 3,8 Ghz för Xbox Series X och 3,5 för Playstation 5. Vad gäller gpu finns det lite större skillnader där Sonys konsol ligger på 10,3 teraflop och Microsofts på 12,0.

Läs också: Allt vi vet om Xbox Series X

Bägge konsolerna har 16 gb gddr6 i grafikminne samt specialtillverkade ssd-minnen för lagring, där Sony erbjuder 825 GB och Microsoft 1 TB. Utrymmet vi ges för våra spel är relativt små till storleken, med tanke på hur stora många av dagens spel är. Red Dead Redemption 2, Final Fantasy XV och Gears of War 4 är bara några exempel på detta.

Xbox Series X
Foto: Microsoft

Lyckligtvis kan vi, i likhet med Playstation 4 och Xbox One, expandera minnet själva genom att köpa till en extern hårddisk. Playstation 5-ägare kommer att kunna använda sig av specifika NVMe-diskar som finns ute på marknaden. Microsoft har i sin tur bekräftat att Series X använder sig av proprietära minnesmoduler som är exklusiva för deras nya konsoler.

Både Playstation 5 och Xbox Series X utlovar upplösningar upp till 8K och bildhastigheter upp till 120 rutor per sekund. Playstation 5 (versionen med skivsläde) och Xbox Series X är båda utrustade med en 4K UHD Blu-ray.

Hårdvara

Playstation 5 lanseras i två olika versioner från dag ett. Den stora skillnaden mellan dessa är att den ena saknar skivläsare och är därmed helt digital. Detta är inget nytt drag för Sony, då de tidigare släppt konsolen PSP Go, en variant av den bärbara PSP-konsolen som saknade möjlighet att läsa av UMD-skivor. Köpare av den heldigitala Playstation 5-konsolen får, precis som med PSP Go, hålla sig till att köpa spel direkt från Playstation Store.

Playstation 5 och Playstation 5 All digital edition

Microsoft har å andra sidan enbart presenterat en version av sin Series X-konsol. Det finns dock indikationer (bland annat patent) på att även de planerar en billigare variant av den nya konsolen, som av nätet döpts till “Series S”.

Den billigare konsolen ryktas ha liknande specifikationer som sin förlaga, fast med ett grafikkort på 4 teraflop (istället för de 12 teraflops som sitter i Series X). Om en “Xbox Series S” existerar lär den med största sannolikhet avtäckas den 23 juli.

Xbox Series X

Designmässigt är varken Xbox Series X eller de båda versionerna av Playstation 5 särskilt konventionella. Microsofts nya konsol är designad som en rektangulär baslåda, alternativt en stationär pc-burk. Den avlånga formen är som gjord för att ha ståendes bredvid tv-apparater, men fungerar också lika bra liggandes.

Playstation 5 är i sin tur mer spejsad i sitt utseende. Konsolen kan i det närmaste beskrivas som en avlång och rektangulär enhet med runda kanter, omgiven av ett vitt skal likt en taco. Versionen med skivläsare är av naturliga skäl mer utbuktande, men i övrigt är båda varianterna av Playstation 5 snarlika. Än så länge vet vi inte om Sony även planerar en svart utgåva, som ändå har varit standard för företagets konsoler sedan Playstation 2.

Kontroller och tillbehör

Kontrollen till Xbox Series X är verkar vid första anblick vara en karbonkopia på den som idag är standard för Xbox One. Men kikar vi närmare kan vi se ett par förbättringar som lär göra den nya kontrollen ännu mer behaglig.

Styrkorset är numera en hybrid mellan ett sedvanligt sådant och den styrplattan som är standard för Elite-kontrollerna. Vidare är materialet på knapparna numera matta och avtryckarna dessutom taktila.

Xbox Series X Controller

Största nyheten är dock den nya delningsknappen, en knapp som sedan tidigare finns hos konkurrenternas kontroller. För den som inte känner sig lockad av vare sig extraknappar eller det nya styrkorset finns det dock goda nyheter. Xbox Series X är nämligen kompatibel med alla befintliga Xbox One-kontroller och tillbehör, som Elite-kontrollen och Xbox Adaptive Controller.

Där Microsoft håller det traditionellt har Sony valt en annan väg för sin nya handkontroll. Dual Shock är numera ett minne blott, till förmån för nya Dual Sense. Kontrollen har sina likheter med Dual Shock 4, men skillnaden ligger framför allt innanför skalet.

Dual Sense
Foto: Sony

Dual Sense erbjuder nämligen haptisk återkoppling. Det innebär att vi nu kan känna exempelvis känslan av att köra genom lera i ett racingspel. L- och R-knapparna är dessutom adaptiva och är tänkta att återskapa känslan av att gasa med bilar eller spänna pilbågar.

Dual Sense är även utrustad med en mikrofon. Vi behöver alltså inte nödvändigtvis använda oss av headsets för att delta i röstchatt. Det är fortfarande inte känt om vi kommer att kunna använda våra gamla Dual Shock 4-kontroller på Playstation 5, men med tanke på att andra tillbehör är kompatibla så är det inte en omöjlighet.

Playstation VR

Ett av dessa tillbehör är den nuvarande Playstation VR-enheten, som enligt Sony ska vara kompatibel med den nya konsolen. Det finns också patent som styrker att en ny version av vr-headsetet samt dedikerade kontroller är under utveckling.

Exklusiva spel

Sony visade nyligen upp en rad olika kommande spel för Playstation 5. Bland dessa återfinns en ny version av Playstation 4-hiten Spider-Man, med undertiteln Miles Morales. Andra kommande titlar att se fram emot är Horizon 2: Forbidden West, Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart och Sackboy: A Big Adventure.

Horizon 2

Microsoft har en annan hållning till sina egna spel och kommer att lansera alla sina kommande titlar på egna tjänster. Det betyder att storspel som Halo Infinite kommer att finnas på såväl Xbox Series X som äldre Xbox One-konsoler och Windows.

Hellblade 2

Det gäller även kommande Senua’s Saga: Hellblade 2 samt andra pågående projekt från Microsoft Game Studios. Värt att notera är att Microsoft har meddelat att de ska avtäcka ännu fler Series X-spel under en visning den 24 juli 2020.

Bakåtkompatibilitet

Att även kunna spela äldre spel på sin splitter nya konsol är något som många efterfrågar. Här har båda företagen olika lösningar för sina respektive äldre titlar. Sony har meddelat att Playstation 5 kommer att kunna spela de mest populära Playstation 4-spelen, genom patchar.

Tidigare fanns det indikationer på att företaget undersökte möjligheten att även kunna erbjuda spel från äldre Playstation-generationer, men detta är inget Sony har annonserat eller kommenterat officiellt.

Xbox backwards compability

Xbox Series X är kompatibel med samtliga titlar till Xbox One. Dessutom fungerar även de Xbox- och Xbox 360-spel som omarbetats för att fungera på Xbox One. Det är inte känt om Microsoft har planera på att konverterar ännu fler spel från de äldre generationerna, annat än att de planerar att uppdatera befintliga titlar till att dra nytta av Series X.

Lansering

Både Playstation 5 och Xbox Series X beräknas att lanseras mot slutet av 2020. Vad spelkonsolerna kommer att kosta då är än så länge höljt i dunkel.

Artikeln uppdateras löpande när vi har mer information.

Microsoft Xbox Series X 1TB

Bästa pris just nu: 9990 kr