Testad produkt: Panasonic RZ-S300WE
Pris: Kostar 1 029 kronor hos ComputerSalg

Majoriteten av hörlurstillverkare med någon form av självbevarelsedrift erbjuder ett eller flera par helt trådlösa in ear-hörlurar. Marknaden har de senaste åren exploderat och segmentet med de så kallade true wireless-hörlurarna blir alltmer dominerande i jämförelse mot de med sladd.

Betyg 3 av 5

Omdöme

RZ-S300WE må vara ett efterlängtat tillskott för märkestrogna användare och visst finns här ett par egenskaper värda att plussa för. Ett nätt och lätt format, en riktigt stabil kommunikation liksom en klart godkänd batteriprestanda.

IPX4-klassningen och den fasta passformen gör dem användbara även för den sportige, men ljudmässigt blir det däremot lite mellanmjölk med både toppar och dalar. Är det njutning rent lyssningsmässigt du är ute efter finns det i prissegmentet betydligt intressantare modeller.

Positivt

  • Lätta och nätta med fast passform
  • Stabil anslutning med bra räckvidd
  • Klart och tydligt samtalsljud

Negativt

  • En något platt och intetsägande ljudbild
  • Pris i förhållande till ljudkvalitet
  • Omständligt att höja/sänka volymen


Panasonic nu med i matchen

Och glädjande har vi nu för första gången fått in ett par från Panasonic. Två modeller har nyligen lanserats: RZ-S500WE med aktiv brusreducering samt dessa, de något enklare (och billigare) RZ-S300WE.

Panasonic RZ-S300WE

Det mest slående med RZ-S300WE är initialt storleken; de tillhör utan tvekan de nättaste och lättaste på marknaden med en matchvikt på endast 4 gram per snäcka. Även det tillhörande laddningsfodralet kvalar in som ett av de smidigaste vi stött på (45 gram) och som med enkelhet ryms i jeansfickan.

Fyra par silikonproppar medföljer och efter att vi hittat rätt ”skruvas” hörlurarna in i örongången för att sedan sitta riktigt stabilt och fast. Vi upplever emellertid att det börjar värka i öronen redan efter någon timmes användning, men lägger ingen större vikt vid detta i vår bedömning då inget öra är det andra likt. Något som känns bekvämt för dig kan vara en ren pina för någon annan, eller hur? Att de sitter på plats även vid rörelse räcker som konstaterande...

Touchsensorer på vardera utsida

På vardera snäckas utsida finns en touchsensor med vilka du styr samtliga funktioner genom att dutta snabbt en eller flera gånger på sensorn, alternativt genom att hålla fingret mot ytan ett par sekunder. Med den vänstra hanterar du volymstyrkan med två tryck för att minska, tre för att öka; svara på samt avsluta samtal samt för att aktivera vald röststyrningsassistent (Alexa, Siri eller Google Assistent). Med den högra byter du spår samt aktiverar ambient sound-funktionen.

Inlärningstiden är kort och du lär dig snabbt att hantera hörlurarna funktionsmässigt, men vi stör oss lite på volymkontrollen då det resulterar i ett frenetiskt tryckande om du vill höja eller sänka volymen i flera steg.    

Panasonic RZ-S300WE

Installationen går snabbt och utan problem. Bluetooth-funktionen aktiveras automatiskt när hörlurarna tas ut ur laddningsdosan och i den dedikerade appen är det sedan bara att följa anvisningarna. Appen i sig är anskrämlig sett till design, men är annars användarvänlig och har ett par nyttiga funktioner.

Här kan du välja om ljudkvalitet eller stabil överföring ska prioriteras, vilken röststyrningsassistent du vill använda samt få noteringar om eventuella mjukvaruuppdateringar. I appen finns även en användbar femstegad equalizer samt två förinställda lyssningslägen – ”Bass Enhancer” samt ”Clear Voice”.


Ljudmässigt blir vi inte övertygade

Ljudet i sig är neutralt, med en luftig diskant och ett välbalanserat mellanregister, vilket innebär att framför allt röståtergivningen framträder korrekt. Basåtergivningen känns även den väl kalibrerad och rättar in sig i ledet till ovan nämnda ljudegenskaper. Lättare musik, som akustiskt eller ballader låter strålande, men går vi över till tyngre alster som hårdrock med distade gitarrer eller tung klubbmusik presterar RZ-S300WE något sämre med en ”platt” karaktär som saknar en engagerande dynamik. Ömsom vin, ömsom vatten alltså.

Panasonic RZ-S300WE

Styrkan ligger annars i en stabil räckvidd. Med hinder i form av väggar mäter vi upp ungefär 20 meter innan kommunikationen bryts. I öppen terräng kan du räkna med det tredubbla, vilket får anses vara riktigt bra. Även vid hands free-samtal sköter sig hörlurarna riktigt bra, med en klar och tydlig dialog åt båda hållen.
 

Specifikationer

Modell: RZ-S300WE
Testad: juli 2020
Tillverkare: Panasonic
Färg: Svarta, vita eller mintgröna
IP-certifiering: IPX4
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: 7,5 timmar + 22,5 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad App: Ja
Röststyrning: Ja
Vikt (två hörlurar): 8 gram
Vikt laddningsdosa: 45 gram
Rek pris vid test: 1 399 kronor
Pris: Kostar 1 029 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 3 av 5