Oneplus har på senare år gått från att vara det snabba men prispressade alternativet till mobiljättarnas funktionsspäckade flaggskepp, till att bli en av flera som levererar premiumtelefon med ungefär samma funktioner. De gör det med sin egna stil och fokus, men skillnaden på att skaffa en Oneplus och ett flaggskepp från Apple eller Samsung har blivit mindre. Inte minst i pris.

Under ett spektakulärt event i en speciell ar-app lanserades idag Oneplus Nord. Det är tillverkarens första satsning på en mobil under flaggskeppsklassen sedan den mindre lyckade Oneplus X, som kom 2015 och ganska snabbt försvann igen.

Oneplus Nord lansering
Oneplus Nord lanserades med en ar-presentation, där även de nya true wireless-hörlurarna Oneplus Buds visades upp.

Det var ett experiment som tiden inte visade sig rätt för, menar Oneplus. Men nu är läget ett annat. 5g hägrar, flaggskeppen har trissats upp i pris, och enklare hårdvara i klassen precis under ska ha blivit bra nog för att leverera den rätta Oneplus-upplevelsen.

Vi har fått tag på en Oneplus Nord några dagar i förväg och kan redan nu ge er ett första intryck. Vi har fortfarande mycket kvar att undersöka; prestanda, skärm och batteritid ska mätas på allvar och kameran behöver hårdtestas. Vi återkommer nästa vecka med en komplett recension. Men en del intryck har vi redan nu.

Oneplus Nord skärm
Oneplus Nord har kvar det bästa med senaste årens Oneplus-flaggskepp; snabb skärm. Dessutom en riktig snygg skärm. I alla fall om du kan ignorera det stora kamerahålet i hörnet.

Massor av linser

Just kameran är en av de saker som rent visuellt sticker ut. Dubbel selfie-kamera i ett hål framtill och fyra linser på rad baktill, placerade i hörnet istället för som tidigare i mitten. Detta och telefonens klarblå färg, en av de två som erbjuds, gör den lätt att känna igen. Den mer försiktige kan istället välja en dämpat grå ton.

Vi vet inte hur mycket vi gillar det stora kamerahålet i skärmen, det kan bli lite påträngande i vissa fullskärmsappar. Men annars ser skärmen ut att hålla riktigt hög klass. Den har inte supertunna skärmkanter, med ett par extra millimeter nedtill, men det förväntar vi oss inte heller av en mobil med platt skärm.

En del traditionalister kan komma att glädja sig åt att Oneplus Nord har en skärm utan böjda kanter, något som Oneplus själva skippat i flaggskeppen i år. Vi gillar passformen i handen, även om vi kanske föredrar den matta yta som många Oneplus-mobiler har.

Oneplus Nord profil
Hörlursuttag är skippat. Det kan göra en och annan som hoppats på en komplett återgång till klassisk Oneplus besviken.

Snabb som ett gammalt flaggskepp

Prestandan i systemkretsen Snapdragon 765G motsvarar också ungefär ett flaggskepp från för två år sedan, i alla fall på pappret. Men de går inte riktigt att jämföra rakt av, då den nya processorn är anpassad just för hur en modern Android-enhet arbetar, med få snabba processorkärnor och många lägre klockade för mindre intensiv multitasking.

Den bör också vara betydligt svalare och strömsnålare. Med allt mer kompakt elektronik på insidan har Oneplus även lyckats stoppa in ett riktigt stort batteri på över 4 000 mAh. Det bådar gott, men vi ska givetvis mäta noggrant innan vi ger ett slutgiltigt omdöme.

Det vi däremot kan säga är att systemet är kraftfullt nog för att ge just den där snabba och smidiga känslan vi länge uppskattat med Oneplus. Oneplus Nord har en 1080p amoled-skärm med 90 Hz bildfrekvens och ordentlig ljusstyrka.

Oneplus Nord kamera
Många kameralinser även på baksidan.

Rätta flytet

Numera ser vi många flaggskepp med 120 Hz-skärmar, men det viktiga är lyftet från 60 Hz. Bara lite fler bilder per sekund ger stor skillnad i dokumentscroll och systemnavigering. Och det får vi här, vilket är nästan unikt i denna lägre prisklass. Processor och grafikkrets klarar också av att leverera det utan problem, även på lite tyngre webbsidor.

En sak som Oneplus till slut stoppade in i senaste omgången flaggskepp var trådlös laddning. Det får vi klara oss utan här, det är inget man varken ska begära eller förvänta sig i en mer prispressad modell. Men vi får givetvis en Warp Charge-laddare som kan fylla på batteriet snabbt och effektivt. Ett transparent skyddande skal ser också ut att ingå, men inga hörlurar.

Oneplus Nord finns snart för förbeställning på Oneplus webb och i en handfull butiker. Officiell säljstart är satt till 4 augusti. Priset för en modell med 8 GB ram och 128 GB lagring landar på 4 590 kronor, medan varianten med 12 GB ram och 256 GB lagring kostar 5 590 kronor.  

Specifikationer                           

Systemkrets: Snapdragon 765G
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,44 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 32 megapixel + 8 megapixel vidvinkel fram
Kommunikation: 5g, Wifi 5, bluetooth 5.1
Operativsystem: Android 10 med OxygenOS 10.5
Batteri: 4 115 mAh
Storlek: 15,8 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 184 gram

OnePlus 8 128GB Pris vid test: 7377 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr