Testad produkt: Oneplus Nord
Pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige
I somras släppte Oneplus mobiltelefonen Nord. Det här är tillverkarens första lite billigare och lägre specificerade mobil på flera år. Oneplus är annars kända för att de släpper få modeller, och uteslutande i flaggskeppsklass. Från början bara handlade det om en per år, och sedan några år tillbaka upp till fyra, alltid med toppad prestanda. Men nu är det alltså dags för något nytt.
Omdöme
Positivt
- Bra mellanklassprestanda.
- Utmärkt skärm med 90Hz.
- Lång batteritid.
- Extra bra pris.
Negativt
- Svag monohögtalare.
- Ingen telefotolins.

Det här är dock inte första gången Oneplus sneglar på ett mer prispressat segment. 2015 kom Oneplus X, men den blev aldrig någon vidare succé. Kanske för att tillverkarens vanliga toppmodell på den tiden redan var ett prisvärt alternativ till mobiljättarnas flaggskepp. Nu är ”vanliga” Oneplus betydligt dyrare än förr, så det finns definitivt utrymme för ett billigare alternativ.
Det är inte superbudget vi pratar om här, utan typisk bättre mellanklassmobil. Oneplus Nord kommer i två modeller, en med 8 GB ram-minne och 128 GB lagring som kostar 4 590 kronor. Den modell vi har testat har dock 12 GB ram och 256 GB lagring och kostar 5 590 kronor. För det får du en lyxigt byggd smartphone med premiumkänsla, med bra men inte maxade prestanda. Den har en del av flaggskeppens funktioner och egenskaper, men saknar andra.
Enklare cpu men mycket minne
Telefonen drivs av systemkretsen Snapdragon 765G, Qualcomms tredje mest kraftfulla alternativ i år, efter Snapdragon 865 och Snapdragon 865 Plus. Jämfört med dem levererar 765G ungefär hälften så mycket datorkraft. Lite mer än hälften i cpu-kraft, men lite mindre än hälften i grafikprestanda. Men även i spel hänger den med hyfsat väl, så länge du inte kräver maxad bildfrekvens i de allra mest krävande Android-spelen.

Du får som vi redan nämnt gott om arbetsminne, upp till hela 12 GB, och 128 eller 256 GB lagring, dock utan möjlighet till mer. Lagringen är inte av allra snabbaste ufs 3.1-typ, utan snäppet enklare. Men det ger oss fortfarande läshastigheter på nästan en gigabyte i sekunden.
Oneplus Nord har böjt glas baktill, polerad metallglänsande ram i plast runtom, plant glas med droppformad upphöjning på framsidan, solida knappar i metall med utmärkt tryckkänsla och optisk fingeravtrycksläsare bakom skärmen. Vi uppskattar att det återigen kommer ett Oneplus-alternativ utan böjd skärm, när nu Oneplus 8 och 8 Pro fått det. Till skillnad från vårens toppmodell Oneplus 8 Pro är Oneplus Nord inte ip-klassad, även om den uppges klara viss nedblötning. Bada med andra ord inte med den, men var inte heller orolig för skador om du behöver ringa i en störtskur.
Bättre skärm än många flaggskepp
Med en 6,44 tums skärm och ett par millimeter kant runtom är det ingen direkt kompakt lur, men vi tycker den ligger bra i handen och den är inte överdrivet tung. Baksidan är helblank och kan bli lite svettig att hålla i en längre period. Vi rekommenderar ett skal och Oneplus har som alltid ett bra urval snygga alternativ att välja bland. Själva telefonen finns i två färger: mörkgrå Grey Onyx och blågröna Blue Marble.

Skärmen är en utmärkt amoled-panel med 1080 pixlar på bredden, fina färger med mer eller mindre dci p3-matchning i färgomfång, bra stuns i ljusstyrkan och hög färgkorrekthet. Det vi verkar sakna är hdr-stöd, i alla fall är inget sådant specificerat. Men det är av mindre viktigt i all vardaglig användning. Det ser kort och gott mycket bra ut.
Det mest värdefulla med skärmen är dock att det är en 90 Hz-panel. Förutom rena gaming-mobiler var det Oneplus som först introducerade mobilskärm med högre frekvens, och det har nu blivit mer eller mindre standard på flaggskepp. Det är än så länge väldigt sällsynt på billigare mobiler, något som gör Oneplus Nord extra intressant.
Att det inte är den högre bildfrekvensen 120 Hz som Oneplus 8 eller ett par konkurrenter erbjuder gör oss inte så mycket. Det stora lyftet i upplevelse tycker vi märks just i höjningen från 60 Hz. Nord finputsar och förbättrar också samplingsfrekvensen i skärmen, så att inmatning-lagg blir kortare är förr. Det innebär att skärmen reagerar ännu snabbare på pet och är mer direkt i svepningar.
Mer Google i Oxygen
Skärmen, samt tillräckligt snabb processor och grafik för att mata den med innehåll i nästan alla situationer, och väloptimerade Oxygen OS-gränssnittet gör att vi i nästan alla situationer får precis den där rappa känslan vi förväntar oss av en Oneplus-mobil. En intressant detalj är att Oneplus förlitar sig på Googles originalappar i större utsträckning i Nord än tidigare, med Googles telefon- och meddelandeapp istället för Oneplus egna.

I ett fåtal situationer, speciellt runt foto och filmande och i enskilda tyngre spel‚ upplever vi lite lagg där några av flaggskeppsmodellerna hade kört över hindren med ren råkraft, men de är undantag snarare än regel.
På tal om foto, Oneplus Nord har hela sex kameror. Fyra på baksidan och två framtill. Börjar vi med selfie-kamerorna så sitter de i ett hål inne i skärmen och tar därför upp en del plats i hörnet av den. Det blir lite störande i en del appar som vill utnyttja utrymmet, men för det mesta kan den ignoreras.
Huvudkameran framtill är en 32-megapixlare som håller hög kvalitet i de flesta lägen, men som kan bli lite störande långsam i för dunkel belysning. Det finns också en 8 megapixel vidvinkelkamera för armslängds gruppbilder utan selfiepinne. Synd bara att den inte alls håller samma klass som huvudkameran. Framförallt har den spretig färghantering med grönstick i bilden vid dämpat ljus.
Bekant kamera
Kamerorna på baksidan har flyttat ut i ena hörnet, vilket är ytterligare en orsak att skaffa ett skydd, så att Nord kan ligga platt på ett bord utan att vicka. Här är det mesta snott direkt från vårens Oneplus 8. Samma 48 megapixel imx586-sensor med f/1,75-bländare och optisk bildstabilisator, och även här en vidvinkelkamera och en enkel men väl fungerande makrolins.
Vi får ingen optisk zoom, även om man skulle kunna tro det när man använder kameraappen. Den har ett 2x-läge, men det handlar helt enkelt om digital zoom, och det märks också om vi synar bilder tagna på nära håll. Kameran har även en fjärde lins, men den är bara en extra liten fem-megapixlare för djupseende som hjälper till vid bokeh-fotning. Vi ser inte att den är bättre eller sämre på det än Oneplus 8, det fungerar stabilt för det mesta.
Vidvinkelkameran är en lite enklare modell med 8-megapixelsensor, men till skillnad från vidvinkelkameran fram så matchar den huvudkameran i färgåtergivning, om än inte i upplösning, skärpa och ljuskänslighet.

Vass i sin prisklass
Med 5g-stöd, 90 Hz amoled-skärm, avskalat gränssnitt och inte-riktigt-flaggskepp-prestanda påminner Oneplus Nord om Motorola Edge. Den har marginellt lägre prestanda, och du får inte Oneplus extra generösa minnesuppsättning, men annars är de lika varandra i både funktion och pris, även om Oneplus pressar priset ytterligare.
Vi skulle säga att Motorola har en snäppet vassare kamera, men att Oneplus vinner poäng på bättre selfiekamera och lägre pris. Den stora skillnaden är snarare designen. Nord är mer återhållsam och kanske mer praktisk i formen, medan Edge har ett helt klart spektakulärt yttre. En annan konkurrent i ungefär samma prisklass är Samsung Galaxy A71, men den har varken högfrekvent skärm eller 5g.
Oneplus Nord saknar en del typiska premiumfunktioner. Den har inte trådlös laddning, men väl stöd för snabba Warp Charge 30T som fyller dess 4 115 mAh batteri snabbt och effektivt. Med ett fyllt batteri kan vi spela video i nästan ett dygn, och får utan problem ett par dygns normal blandad användning. Vi har redan nämnt att den inte har ip-klassning, men det hade å andra sidan ingen Oneplus förrän denna vår.
Är det något som är en besvikelse så är det ljudet. Det är inget uppenbart fel på kvaliteten, men stereohögtalare hade inte varit fel. Det har till exempel Motorola Edge. Och den saknar en del fyllighet i mellanregister och bas. Vi får inte heller hörlursuttag, vilket kunde ha tilltalat en och annan användare som lockas av en annars så klassiskt designad Oneplus.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus Nord
Testad: Juli 2020
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 765G
Processor: Kryo 475 Prime 2,4 GHz + Kryo 475 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 475 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 620
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,44 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 32 megapixel + 8 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med OxygenOS 10.5
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 115 mAh, 21h webbvideo (wifi), 19h 30min blandad användning (4g), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 184 gram
Rek. pris: 4 590 kr (8/128GB) , 5 590 kr (12/256GB)
Pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige
Prestanda
Antutu Benchmark: 332 642 poäng
Geekbench 5: 1 985 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 319 poäng
Androbench, lagring: 965,44 MB/s
