Poco F2 Pro testades juli 2020 och uppdarterades januari 2022 med justerade prisuppgifter. 

Flaggskeppsmobiler har under de senaste åren stadigt trissats uppåt i pris, och under 2020 har samtliga stora tillverkare nått och gått över 10 000-kronorsgränsen med sina toppmodeller. Även tillverkare som Xiaomi och Oneplus som tidigare levererade prispressad topprestanda satsar nu på dyr lyx.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är inget snack om att Poco F2 Pro är ett prisvärt val om du vill ha topp-prestanda. Den har också en del andra egenskaper som absolut lockar, som en snygg skärm och klanderfri batteritid. På en del andra punkter, som ljudegenskaper och enskilda kamerafunktioner, brister det dock. När telefonen kom var den unikt billig, men så är inte fallet längre, och ett par konkurrenter har snäppet vassare erbjudanden om du vill fynda tunga prestanda.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Snygg och välbyggd.
  • Utmärkt batteritid.
  • Ljusstark skärm.

Negativt

  • Ingen vattentäthet eller trådlös laddning.
  • Ojämn kamera.
  • Halvdan monohögtalare.
  • Lite rörigt gränssnitt.

Testad produkt: Poco F2 Pro
Pris: Från 4 424 kronor hos Prisjakt

Därför blir Poco F2 Pro extra intressant. Den har riktiga flaggskeppsprestanda, kamera som åtminstone på pappret ligger i klass med flera andra flaggskepp, 5g, wifi 6, stort batteri, snygg amoled-skärm och design och byggkvalitet som inte lämnar mycket att önska. Och det till halva priset mot de mest påkostade av konkurrenterna.

Den är inte helt ensam i mer prispressad premiumklass, men lyckas pressa priset lite extra jämfört med telefoner som Oneplus 8, Huawei P40 och Iphone SE. Dessa är alltså tillverkarnas lite billigare lurar med maxad prestanda, men lite nerbantade funktioner som de har som alternativ till Pro-flaggskeppen.

Poco har ungefär samma lätt förvirrade förhållande till Xiaomi som Honor har till Huawei. Det började som en serie telefoner hos Xiaomi, precis som Mi och Redmi, då under namnet Pocophone. Men numera säljs de som ett helt eget varumärke. Du hittar ingenting om dem på Xiaomis webb och marknadsföringsmaterial. På förpackningen till Poco F2 Pro hittar vi ett finstilt ”Manufactured by Xiaomi” och dess Android-gränssnitt är Xiaomis MIUI. Precis som det ser ut för Honor och Huawei, med andra ord.

Det gör att butiker och media som vi världen över inte riktigt kan bestämma sig, vissa kallar de nya telefonerna för Xiaomi Poco F2 Pro, medan andra skippar Xiaomi när de pratar om den. Då vi gjort samma sak med Honor, väljer vi att se Poco som en egen leverantör.

Poco F2 Pro
Vi testade en vit modell av Poco F2 Pro. Den finns dock i ett helt gäng färger, alla tillgängliga i Sverige om du letar runt lite i olika butiker.

Mer lyx i konstruktionen
Poco F2 Pro är den enda Poco F2-modellen lanserad i år, i alla fall hittills. Det finns ingen som bara heter Poco F2. Men den förtjänar på sätt och vis sin Pro-etikett. Förra årets Pocophone F1 hade en klart mer budgetbetonad design och konstruktion än Poco F2 Pro. Nu är det mer typisk premium-stil med böjd Gorilla Glass-baksida, polerad och avrundad aluminiumram, minimala skärmkanter och en riktigt gedigen kvalitetskänsla att både hålla i och titta på.

Det är en rätt så rejält tilltagen mobil med vikt över 200 gram, och kan vara lite stor i måtten för dig med små händer. Å andra sidan innebär det stor skärmyta och att de har fått plats med ett lite extra stort batteri. Designen av kameror i mobilen känns väldigt 2019. Baktill sitter ett runt kamerahus med fyra linser i mitten, och selfie-kameran är av popup-typ.

Just popup är något som konkurrenterna experimenterade med förra året, men samtliga nu har övergett. Så om du gillade den lösningen, som har fördelen att den lämnar skärmen helt fri, så kan det här vara en telefon för dig.

Nackdelen med popup är dels att det gör telefonen svårare att bygga vattentät, och här lämnas inte heller några garantier för vattenskydd, dels att det gör ansiktsupplåsning av mobilen långsam och opraktisk. Det är också en potentiell orsak till förslitningsskador på telefonen. Rörliga mekaniska delar innebär alltid en liten extra risk.

Poco F2 Pro baksida
Blank metallram och böjt Gorilla Glass på baksidan. Det mesta med Poco F2 Pro känns lyxigt.

Ljusstark amoled

Med selfiekameran undanflyttad blir skärmen snyggt oavbruten. Den har rundade hörn och inte de smalaste skärmkanterna i branschen, men smala nog för en modern look. Att den har en färgstark amoled-panel gör inte det hela sämre. Den är övertygande ljusstark och har både stöd för dci-p3 och hdr10+.

Poco F2 Pro har inte den enorma färgkorrekthet vi hittar i några av årets toppmobiler från Oneplus och just Xiaomi, men annars har vi inget att klaga på bildmässigt. Däremot får du klara dig utan högfrekvent skärm. Här är det gamla vanliga 60 Hz som gäller. Är det vad du är van vid lär du inte bli besviken, men har du haft en snabbare skärm kan det vara svårt att gå tillbaka.

Tyvärr matchas inte den snygga skärmen av lika snyggt ljud. Poco F2 Pro har en monohögtalare i botten som inte direkt är dålig men inte heller kommer upp i riktigt flaggskeppsnivå. Den har vass diskant som tappar detaljer och en överlag tunn klang, även om bastoner hörs. Du kan ställa uppspelningen i lägen för musik, video eller röst, men de gör ingen enorm skillnad.

Det finns också en manuell equalizer, men den aktiveras av någon anledning bara med hörlurar anslutna. Med lurar inpluggade låter det lite bättre, men även då tappar vi lite diskantdetaljer. Vid samtal med telefonen vid örat får vi en något vass ton på röster, men det är på ett sätt positivt då de hörs tydligt även i bullriga miljöer.

Poco F2 Pro popup
Popup-kamera är något de flesta tillverkare gett upp, men inte Poco.

Full fart på allt
Prestandamässigt får du här precis allt du kan förvänta dig av ett flaggskepp. Den är byggd på snabba Snapdragon 865, 8 GB ram-minne och snabb ufs 3.1-lagring. Jämfört med föregångaren har lagringsutrymmet fördubblats. Då fanns alternativet 64 och 128 GB, nu är det 128 eller 256 GB som gäller. Du kan dock inte utöka det med mer, så tänk efter om du klarar dig med 128 GB innan du slår till på en sådan.

Uppkopplingen är snabb, med både 5g-stöd, snabb 4g och wifi 6. Poco får en pluspoäng för sin dubbelfrekvens-gps som gör navigering lite extra snabbuppdaterad och i många fall extra korrekt.

Funktionsmässigt saknar vi inte mycket. De enda premiumfunktioner vi kan komma på , förutom ip-klassat vattenskydd, är stöd för e-sim och trådlös laddning.

Poco F2 Pro har ett 4 700 mAh stort batteri som ger den utmärkt batteritid. Vi kan strömma video utan problem i över 20 timmar, och lite mer processorkrävande sysslor klarar telefonen av oavbrutet nästan lika länge. Med stöd för effektiv snabbladdning och en rejäl medföljande laddare lär du sällan behöva oroa dig för batteriet.

Bra och mindre bra kamerafunktioner

Slutligen kollar vi in telefonens kamera, som ger dig en bra grunduppsättning hårdvara. Innanför skalet sitter Sonys 64 megapixels imx686-sensor med stor sensoryta. Den har en lite mindre bländare än många konkurrenter, vilket gör att den inte riktigt hänger med lika bra i mörkerfoto, men den har samma utmärkta egenskaper om ljusförhållandena är bra, med skarpa foton.

I kameraappen finns ett 2x-zoomläöge, och många butiker listar telefonens andra kameralins på fem megapixel som en telefotolins. Med det stämmer inte; det är 2x digitalzoom, bara ett halverat utsnitt från huvudsensorn, vilket också syns på slutresultatet och vidare begränsad zoomförmåga. Istället är det en makrolins. I appen är det lite svårt att hitta makrofunktionen, som är dold under ett detaljerat pro-läge. Men väl där tar den snygga närbilder, om än med lite för varma färger.

Utöver detta får du en 13 megapixel vidvinkelkamera. Den tar foton med aningen svag dynamik vilket kan göra att en del detaljer kommer bort, men annars gör den ett utmärkt jobb, med smart linskorrigering och övertygande brett synfält. Sista linsen döljer en enkel djupsensorkamera som hjälper till vid bokeh-fotografering i kamerans porträttläge. Vi är dock inte helt övertygade av just den funktionen, som har vissa problem med kantdetektering.

Poco F2 Pro
MIUI, ett system med snygg visuell stil men lite för mycket att hålla reda på. Det är en sak som enligt oss blir ett hinder för Xiaomi att vinna över Android-vana användare. Därmed också ett problem för Poco, som kör samma system.

Siktar högt, når fram ibland
Överlag är det en väl godkänd kamera för en lite mer prispressad telefon, men den hade gärna kunnat vara lite mer återhållsam med funktionerna, och fokuserat på att göra ett fåtal saker bra istället. Med för höga ambitioner är det enstaka funktioner som missar målet och bara bidrar till ett rörigt gränssnitt.

Samma sak kan sägas om systemets gränssnitt i sin helhet. MIUI är fullt av små intressanta funktioner, men skulle vinna på att städas upp och stramas till lite. Det kan vara en utmaning för den som kommer från en annan mobil att hitta rätt bland funktioner, tjänster och inställningar.

Poco gör prispressad premiummobil som håller vad den lovar. Men utöver en rolig design med färgglada val har den annars inget specifikt som gör att vi skulle vilja välja den över de andra.

Specifikationer                           

Produktnamn: Poco F2 Pro
Testad: Juli 2020, uppdaterad november 2020
Tillverkare: Poco
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz.
Grafik: Adreno 650
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med MIUI 11
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 700 mAh, 21h 20min webbvideo (wifi), ca 19h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,33 x 7,54 x 0,9 cm
Vikt: 219 gram
Rek. pris: 6 290 kr (128 GB), 6 790 kr (256 GB)
Pris: Från 4 424 kronor hos Prisjakt (128 GB)

Prestanda       

Antutu Benchmark: 573 737 poäng
Geekbench 5: 3 389 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 7 236 poäng
Androbench, lagring: 1 720,91 MB/s

Betyg: 3 av 5