Exway Flex

Exway Flex

Exway tillverkas i Kina, ett land där intresset för elskateboards växer explosionsartat. Modellen Flex är helt ny, så pass ny att den inte finns att köpa i Sverige ännu men förväntas finnas för beställning på Eboardstores hemsida någon gång under augusti.


Smidig tillhörande app

Som modellnamnet antyder så har själva brädan i sig ett riktigt bra flex och är ett skönt pendlaralternativ med lagom snabb acceleration. Bromsarna känns an aning svajiga men det kan ha sin förklaring i att testbrädan är en så kallad pre-production sample och Exway har även meddelat att de kommer att titta över bromsarna innan lansering.

Exway Flex

Till Exway Flex finns en tillhörande även en app som du installerar i din smartphone. I appen finns en hel del inställningsmöjligheter, med alltifrån val av standby-tid, hastighetsinställningar, bromseffekt liksom tillhörande accelerations- och bromskurvor. Fabriksinställningarna är i sig helt ok men den riktigt vana åkaren har här möjlighet att finjustera och experimentera för en personligt optimerad prestanda och känsla.


Vibrationer reduceras effektivt

Det känns som om Exway har verkligen tänkt till här, bland annat har man lagt in flera mjuka lager under griptapen för att minimera eventuella vibrationerna från asfalten, någonting även de mjuka 85 mm-hjulen (76A) till i viss mån bidrar till.

En av fördelarna med remdrift är ju som bekant att användaren själv kan komplettera köpet med ytterligare hjul och byta ut de medföljande – vi hade exempelvis här föredragit en uppsättning 90 mm-hjul här för en ännu effektivare vibrationsdämpning.

Brädan är gjord av glasfiber och bambulager vilket resulterar i flexibelt däck och den konkava formen inbjuder till carving och en mjukare freeride-känsla, framförallt i kombination med de i sammanhanget relativt löst sittande bussningarna (bushings).

Vill man som undertecknad gärna och ofta köra i maxhastighet måste de emellertid skruvas åt för att reducera risken för brädan ska börja vobbla. Inget konstigt egentligen men innan du dömer ut Exway flex som för mjuk bör du ha i bakhuvudet att det möjligheten till vissa justeringar.

Exway Flex

Med fjärrkontrollen både aktiverar och stänger du av brädan och i den lilla digitala displayen visas både brädans och handkontrollens batterinivåer. För att förlänga livslängden och om brädan lämnas oanvänd under en längre tid så laddas brädans batteriet automatiskt ur ner till 60 procent. Smart!

Exway Flex är uppbyggd på ett modullikande vis som gör det lättare att byta ut en eller flera enheter. Att drivlinan enkelt kan skiftas från remdrift till hubbmotorer är ett exempel men även batteripaket och styrenheten kan bytas ut vis snabbkopplingar.


Omdöme

Med brädan Flex visar Exway var skåpet ska stå! Gryms snygg design och med flex i världsklass. Gott om kraft och fartökningen är jämn och utan ryckighet. Vi gillar möjligheterna till att i appen kunna anpassa både accelerations- och bromsutväxling liksom få fram olika kördata. En komfortabel elbräda som känns modern och som fungerar utmärks som pendlingsfordon. Rekommenderas!

M3 rekommenderar

plus

Smidig app
Bra pris
Möjlighet att uppdatera firmware i brädan
Enkelheten i att byta ut moduler

minus

Bromsarna i testmodellen
Högljudd drivlina
Brädan är väldigt konkav, passar inte alla

Specifikationer

Modell: Flex
Testad: juli 2020
Tillverkare: Exway
Drivlina: Remdriven
Batteri: 259 Wh
Motor: 2 x 750W
Räckvidd(enligt tillverkare): 32 km
Maxhastighet: 40 km/h
Laddtid: 4,5 timmar (standardladdare) 1,5 timme (snabbladdare)
IP-certifiering: IP55
Anslutning: Bluetooth
Tillhörande app: Ja
Längd: 940 millimeter:
Vikt: 7,7 kilo
Garanti: 12 mån
Rek pris vid test: Cirka 8 999 kronor.
Pris: Cirka 8 999 kronor hos Eboardstore

Betyg: 4 av 5