Nyligen meddelade Tesla-vd:n Elon Musk att det inte blir någon Standard Range-modell av Model Y, som man tidigare planerat. Räckvidden skulle helt enkelt bli för kort med ett mindre batteri, menade Musk.

Nu påstår Electrek sig veta att Tesla har börjat en småskalig testproduktion av Model Y Long Range RWD, alltså en Model Y med det större batteriet men som saknar frontmotor. Bilen blir då endast bakhjulsdriven, men prislappen blir lägre och räckvidden kan även bli något längre än den fyrhjulsdrivna modellen.

För den som letar ett billigare sätt att köpa en Model Y blir det här kanske det minst dyra alternativet när Standard Range nu är ur bilden. Någon prislapp är inte satt, men Musk har tidigare hintat om ett pris på runt 45 000 dollar i USA.

I Sverige kommer Model Y Long Range AWD ha ett pris på 719 900 kronor (före miljöbilsavdrag) när den börjar säljas här. Något svenskt pris för den bakhjulsdrivna varianten finns inte, om modellen alls kommer hit. Någon bakhjulsdriven Long Range-modell av Model 3 säljs exempelvis inte här.