Vi är många som vill bidra till en värld där vi konsumerar mindre och tar bättre hand om jordens resurser. Självklart finns det teknik som hjälper oss i den kampen! Bäst av allt är såklart att inte konsumera alls, men om du ändå gör det så finns det alternativ som är mer miljövänliga.

Fairphone

En schystare lur

Våra mobiltelefoner är fyllda med beståndsdelar som inte alltid tagits fram eller byggts ihop på ett särskilt etiskt eller hållbart sätt. Framför allt är dagens mobiler något av en slit- och slängvara som förväntas uppgraderas till en nyare modell vart och vartannat år. Fairphone vill ändra på detta genom att erbjuda ett mer långsiktigt alternativ.

Förutom att den är byggd i mer hållbara och etiska material än andra mobiler på marknaden är Fairphone dessutom modulär, så att du kan byta ut den del som är trasig eller förlegad istället för att köpa en helt ny mobil. Senaste versionen kom ut i september i fjol och är ännu mer modulär än tidigare! Den här gången med en Snapdragon 632 processor och 12-megapixelkamera.

Fairphone 3
Pris
: 4 943 kronor hos CDON.


Dedicated

Nördiga, hållbara kläder

Vi film-, tv-, och spelentusiaster vill såklart visa upp detta om möjligt i våra outfits. Men hur kan vi göra det utan att stötta klädindustrin som idag är en av de största bovarna när det kommer till utsläpp av växthusgaser och gifter i naturen?

Dedicated är ett svenskt företag som väljer att ta sitt ansvar och använda rättvisemärkta textilier med mindre klimatpåverkan. Här finns kläder med motiv från kultförklarade filmer, kända memes och annat roligt.

Dedicated
Spana in sortimentet här!


Everlast Rocketbook

Spara på pappret

Går du igenom block efter block med anteckningar från möten, föreläsningar, och annat? Rocketbook Everlast är en smart anteckningsbok som räcker längre. När du har kluddat klart på en sida, synkas anteckningarna med den tillhörande appen för att skicka dem till valfri molntjänst eller kontakt, och du kan torka av sidan med en fuktig näsduk. Vips har du ett helt blankt papper redo att fylla igen! Finns i flera olika storlekar.

Rocketbook Everlast Smart Anteckningsbok
Pris:
399 kronor hos Coolstuff.


Vattenkran

Spara vatten med rätt kran

Ett resultat av klimatförändringarna är att vi står inför en dricksvattenkris. Du kan faktiskt själv bidra till att minska mängden vatten du använder genom att byta till en mer ekologisk kran och dusch. Det finns flera olika företag som tillverkar miljövänliga produkter på marknaden, en av de kändaste är Hansgrohe som tillämpar en metod där de använder luftberikning för att få till bra tryck trots mindre vattenmängd. Funkar även toppen för dig som till exempel bor i ett gammalt hus med dåligt tryck i kranarna.

Hansgrohe Ecosmart
Pris
: Från 1 069 kronor hos Prisjakt.
Läs mer hos Hansgrohe här


Popsicase mobilskal

Håll mobilen hel och hållbar

Cirkulär ekonomi har blivit något av ett buzzword när det kommer till hållbara produkter. Som namnet föreslår handlar det om att ställa om konsumtionen till att återanvända och återvinna resurser, någonting som behövs i en värld där konsumtionen ökar ständigt.

Popsicase är ett av företagen som verkligen tagit fasta på det här begreppet. Genom att återanvända material från gamla fiskenät och annat avfall renar de inte bara naturen utan minskar användandet av jordens resurser. Använda skal kan såklart skickas in och även de återvinnas. I nuläget finns tyvärr Popsicase enbart tillgängligt för Iphone.

Popsicase
Pris
: Från 25 euro (cirka 30 kronor) hos Popsicase.


Ember termos

Uppkopplad termos

2020 är året då vi försöker göra oss av med onödig plast och engångsartiklar, såsom sugrör och plastpåsar. Genom att ha en egen termos att fylla upp med kaffe nästa gång du svänger förbi ditt favoritcafé behöver du inte använda en engångskopp.

Vi teknikentusiaster föredrar såklart en smart, uppkopplad modell. Till exempel den här från Ember där du själv ställer in vilken temperatur du vill ha på drycken. I den tillhörande appen kan du hålla koll på ditt koffeinintag, få en notis när ditt kaffe är svalt nog att dricka samt anpassa utseendet efter dina preferenser. Termosen har upp till tre timmar batteritid och laddas genom att ställas på det medföljande underlägget.

Ember Travel Mug 2
Pris
: 2 090 kronor hos Inet.


Beeswax

Naturvänligt plastfoliealternativ

Försöker du spara dina matrester istället för att kasta dem? Toppen, du hjälper till att minska det 917 000 ton matsvinn som svenska hushåll kastar årligen. Men ibland kan det kännas som om det går åt lite väl mycket plastfolie och plastpåsar i processen, som i sig inte heller är speciellt miljövänliga. Som tur är finns det mer hållbara alternativ! Beeswax Food Wrap är dukar i ekologisk bomull som behandlats med bivax och jojobaolja. De är gjorda för att skydda dina matrester och är tänkta att kunna tvättas av och användas igen efter användning.

Beeswax Food Wrap Bivaxduk 5-pack
Pris
: 229 kronor hos Coolstuff.


Vindkraftverk

Skapa din egen el

Att producera egen, förnybar el är inte bara miljövänligt utan såklart även ekonomiskt i längden! Visste du att du kan köpa ditt alldeles egna vindkraftverk och sätta upp på tomten? De finns att köpa lite här och var på nätet, bland annat hos Bygghemma.se. Här medföljer även en regulator som kan användas för att hantera el från solceller om detta blir aktuellt i framtiden.

Observera att bygglov kan behövas beroende på storlek, var och hur vindturbinen placeras.

Vindkraftverk Sunwind X400
Pris
: 13 823 kronor hos Gardenstore.